21 березня: народний календар і астровісник

21 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні красної Веснянки; в чиє віконечко зазирне сонечко і чи варто розслаблятися найближчим часом.  

Ось ми й перейшли межу весняного рівнодення! «Зазирне сонечко і в наше віконечко», - не без оптимізму казали колись українці. Вважалося, що саме відтепер і має починатися справжня весна. У багатьох народів цей період був святковим, а наші пращури називали його красними (файними) Веснянками. «Із краю-кураю пташок викликаю: «Летіть, жайворонки, до нашої сторонки, спішіть, ластів’ята до нашої хати – весну зустрічати, зиму проводжати!», - радо співали дітлахи. Ластівок поки що на наших теренах немає, а от лелеки вже прилетіли. Орнітологи зафіксували появу цих пернатих ще 13 березня, але ведеться їм, бідолашним, за такої погоди не надто комфортно – вся їжа під снігом. 

До цієї пори мала розпуститися верба: «Час вербі осріблитися». Цю рослину в народі поважали: гілочки верби освячували святою водою, вносили в дім, вважаючи, що вона, так само як і полин, виганяє з оселі всіляку нечисть, а також лікує від багатьох хвороб. Але біля обійстя вербу не садили – лише біля водойм. Цього дня підмічали: хмари пливуть високо – буде гарна погода. Якщо ж хмари ущільнюються і видимість погіршується – чекай опадів.

З іменинами вітайте Афанасія та Івана.     

Сьогодні 5-ий місячний день. День визначення цілі, тобто планування. Пасивний Місяць перебуває в Тільці, а інгресія Сонця в знак імпульсивного Овна додасть, так би мовити, трохи перцю в стосунки. Ймовірна хитка амбівалентність: з одного боку конче потрібно діяти, а з іншого – недоречно напосідатиме лінь і гедоністичне прагнення задоволень. А загалом, не забуваймо, що розпочався один із напружених і відповідальних періодів, який триватиме приблизно до 3 – 5 квітня. Розпорошуватись на дрібниці не варто, ліпше сконцентруватися на головному. Для декого відкриється істина, що життя й дійсно: «не поле перейти», а складне рівняння з багатьма невідомими. Марс упевнено йде назустріч Сатурну, а це приблизно те ж саме, якщо два ядерні есмінці, що належать ворогуючим країнам, пішли на зближення. У фокусі будуть доленосні питання кар’єри, великі ділові проекти, справи, пов’язані з впливовими людьми, високими інстанціями.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –20 (весна 1942 року була однією з найхолодніших за всю історію метеоспостережень); а найтеплішим у 1974 -  +20,3. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-