Людмила Деніcова — омбудсмен: що із цього вийде?

Людмила Деніcова — омбудсмен: що із цього вийде?

Аналітика
Укрінформ
Від Уповноваженого з прав людини чекають багато див — “соціалки” для переселенців, звільнення заручників, і, найголовніше, відсторонення від партій та влади

16 березня парламент призначив нового омбудсмена — Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Ним стала колишній міністр соціальної політики, депутат від “Народного фронту” Людмила Денісова. Отже найближчі 5 років її офіс пильнуватиме дотримання прав і забезпечення інтересів людей в Україні. А насправді, чого від неї чекають? Чи є у неї достатній потенціал, щоби впоратись?

Не встигла Денісова скласти присягу, а на її адресу вже почали лунати звинувачення в нелегітимності. По-перше, обирали Денісову відкритим голосуванням. Але є законодавча колізія: законом про омбудсмена передбачено таємне голосування, в той час як регламентом Верховної Ради — відкрите. Нардеп Мустафа Найєм заявив, що депутати готуються оскаржувати призначення Денісової в Конституційному суді. По-друге, кандидатура Денісової була винесена ще влітку 2017 року, коли спливав термін повноважень Валерії Лутковської. Втім, законом передбачено, що таке рішення чинне лише впродовж 20 днів. Поки що невідомо, чи продовжуватиметься розслідування щодо призначення Денісової, або ж депутати обмежаться висловлюваннями і конфлікт зійде нанівець.

Але удару по іміджу нового омбудсмена — вже завдано. Відомий правозахисник Євген Захаров в коментарі Укрінформу згадує, що схожа картина була з призначенням Валерії Лутковської на посаду омбудсмена в 2012 році — присягу їй довелося складати під дверима сесійної зали парламенту під крики “Ганьба!”, адже трибуна була заблокована опозиційними депутатами, незгодною з її призначенням. “Ця незграбна кампанія по виборах омбудсмена підважує легітимність усієї інституції. Фактично, дався взнаки конфлікт законів: за законом про регламент проводили відкрите голосування, а закон про Уповноваженого передбачає таємне. Скандал з присягою Лутковської довго пригадували. Тому і Денісовій надалі можуть закидати, що вона не легітимна. І це буде їй заважати” - вважає правозахисник.

Порівняння з Лутковською Денісовій не уникнути

На думку правозахисників, перші місяці Людмили Денісової на посаді омбудсмена будуть важкими. Адже разом з Валерією Лутковською у відставку пішов і менеджмент Секретаріату уповноваженого з прав людини. Відтак, новообраному омбудсмену треба набирати нову команду та налагоджувати механізми роботи.

З іншого боку, на Людмилу Денісову очікуватиме постійне порівняння з попереднім омбудсменом. Щоб уникнути шквалу критики, їй доведеться оминати граблі, по яких уже пройшлася Валерія Лутковська під час своєї каденції. “Лутковську критикують за те, що вона мовчала, коли мовчати було не можна — і це справедливо. Скажімо, закони про диктатуру 16 січня 2014 року лишились без її відгуку взагалі. Також від деяких важливих питань вона навмисне намагалась абстрагуватись, мовляв, це не її компетенція. Але омбудсмен мусить мати свій погляд на всі проблеми, пов’язані з порушенням прав людини в країні, висловлювати свою позицію і намагатись на все впливати. Лутковська цього не робила. Втім, Лутковська в тих питаннях, за які вона бралася, була принциповою, тобто і як чиновник, і як фахівець вона була на доброму рівні. У Денісової це все попереду”, - продовжує Євген Захаров.

Євген Захаров, правозахисник
Євген Захаров, правозахисник

Водночас правозахисник вважає, що Денісова успішно подолає усі неприємності: “Вона людина ділова, рішуча та принципова. Чого від неї чекати? Вона є фахівцем з питань соціального захисту — було б добре, якби вона питання пенсіонерів та вимушених переселенців одразу поставила як першочергові в своїй діяльності. Адже вона на цьому добре розуміється і може спрямувати їх у правильне русло. Також вона має вирішувати проблеми, пов’язані з воєнним конфліктом на Сході, зі звільненням заручників та в’язнів Кремля”.

Омбудсмен все ще лишається політичною фігурою

Партійна приналежність Людмили Денісової викликає чимале занепокоєння не лише в спільноті правозахисників, а й загалом у суспільстві. “Є багато питань, в яких держава захищає не права людини, а власні інтереси, і часто протиставляє їх. Тут Денісовій буде не просто. Адже партія, до якої вона належала, матиме власну позицію. Наприклад, може статись, що ініціативи умовного депутата Х створюватимуть загрозу правам людини. Омбудсмен в такому випадку має стати вище партійних інтересів і захищати права людини. Чи впорається вона з цим — лишається під запитанням”, - вважає Євген Захаров.

Чи варто хвилюватись, що очільники Міністества внутрішніх справ, Мін’юсту та омбудсмен є представниками “Народного фронту”? Євген Захаров переконує, що не варто. “Не думаю, що партійна приналежність на щось впливатиме. Ці люди дуже залежні від загальної ситуації. І думаю, що більше впливають особисті якості людей, аніж партійна залежність. Хоча вона може створити конфлікт інтересів. Омбудсмен має бути принциповим.

Зараз ситуація в сфері порушення прав людини в Україні — погана, і з року в рік стає дедалі гіршою. Для омбудсмена це серйозний виклик. Але переламати таку тенденцію важко, оскільки вона здебільшого зумовлена війною, зростанням ненависті в суспільстві, зростанням конфронтації, насильства тощо”, - вважає правозахисник.

Зрештою, питання звільнення заручників та дотримання прав людини на окупованих Росією українських територіях — також безпосередньо пов’язане з діяльністю омбудсмена. Складається враження, що Валерія Лутковська досить високо підняла планку діяльності уповноваженого з прав людини в цьому напрямку, тому Людмилі Денісовій тримати рівень буде важко.

А завдань перед нею стоїть багато. “Державі потрібно нарешті сформулювати стратегію дій щодо окупованих територій. І тут омбудсмен має сказати своє слово на захист прав мешканців окупованих територій та сірої зони. Треба збільшити кількість пропускних пунктів, треба налагодити зв’язок з окупаційною адміністрацією, як би сумно це не звучало. Дуже важливо вирішити питання з тими 9 тисячами поранених з-поміж цивільного населення, яких держава кинула напризволяще. Адже вони не отримали ні копійки від держави, не ведеться навіть їх облік! Денісова могла б про це голосно заявити, поставити це завдання уряду, домогтись, щоб цим займались. В нещодавно прийнятому Законі про реінтеграцію Донбасу сказано, що оскільки Росія агресор, вона має платити всі компенсації. Стратегічно з цим можна погодитись — Росія має заплатити. Але цим людям треба жити і лікуватися зараз, тому держава має їм допомагати. Тому пані Денісова має з цього приводу чітко і ясно висловитись, і її позиція має бути почута, врахована і реалізована”, - резюмує Євген Захаров.

Посада омбудсмена в наш час надто важлива для усього суспільства, щоб навколо неї завчасно сіяти «зраду». Перед Людмилою Денісовою стоять чітко окреслені завдання. Виконає вона їх чи не виконає — покаже лише час. І тоді стане ясно, критикувати омбудсмена Денісову, або ж співати їй дифірамби.

Микола Романюк, Київ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-