Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Справи сердечні: чому саме від них помирає майже 70% нації?

Справи сердечні: чому саме від них помирає майже 70% нації?

Блоги
Укрінформ
Пам'ятайте: «тренуванням» для серця є тривалі кардіо навантаження – піші прогулянки, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, плавання тощо

Майже 2/3 населення України помирає від хвороб серця. Цифра вражає, чи не так? Заради справедливості зазначу, що у світі смертність від таких недугів теж займає лідируючі позиції, але все ж статистика менш кричуща, аніж в Україні. Особливо активно зі смертністю від проблем сердечних борються країни розвинені та заможні. І не дивно. Адже на здоров’я нашої кровоносної системи та самого серця в першу чергу впливає... наш стиль життя.

Чому ж в Україні показники такі сумні? Якби банально це не звучало – вся трагедія в неправильному підході до власного здоров’я та відсутності можливостей у більшості наших громадян жити здорово. А це, як відомо, задоволення не з дешевих і не з зовсім простих. Хоча, при бажанні можливо все. Тому сьогодні говоримо про те, як навіть за наших соціально-економічних умов вберегтися від складних захворювань серця та про те, хто все ж має усі шанси ці захворювання отримати.

Почнем з того, що левова частка хвороб серця є набутою, а не спадковою. Тому зазвичай проблеми з серцем та судинами мають ті люди, котрі провокують появу таких недугів своїм стилем життя. Тепер детальніше.

ХТО МАЄ ПІДВИЩЕНИЙ РИЗИК  ПОМЕРТИ ВІД ХВОРОБ СЕРЦЯ?

ЧОЛОВІКИ ЗА 40

Чоловіча стать – вже фактор ризику. Крім того, зі збільшенням кількості прожитих років збільшується і ризик «набути» хворобу серця.

Якщо у вашій родині був у кого-небудь інфаркт або інсульт в молодому віці (чоловіки до 55 років, жінки до 65 років) – ви в зоні ризику раннього розвитку атеросклерозу. Тому приділяйте особливу увагу своєму здоров’ю: не забувайте щороку робити електрокардіограму й  здавати аналіз на показники обміну жирів – ліпідограму, вимірювати артеріальний тиск. З результатами необхідно показуватися лікареві, який зможе оцінити ваші індивідуальні ризики, а в подальшому зможе порекомендувати найкращу для вас програму профілактики захворювань серцево-судинної системи або на ранньому етапі виявити вже наявні захворювання. Шансів вилікувати серце на ранньому етапі – завжди більше. І не лише серце)

КУРЦІ

І не важливо, що саме ви палите – цигарки чи кальян. Усі ці речі однаково згубно впливають на ваше здоров’я. Ні, ця теза – не міф від громадських організацій, що борються з тютюном, а науково встановлений факт.

Між іншим, пасивне куріння не менш шкідливе від активного. Тому не дозволяйте вашим дітям знаходитися у приміщеннях, де палять та навіть стояти біля дорослих з цигарками на вулиці. А в ідеалі – не паліть і Ви. Адже саме Ви – найкращий приклад для власних дітей. Старе англійське прислів’я говорить нам: не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе.

Між іншим, якщо ви все ж палите і ніяк не можете позбавитися від цієї звички, тоді хоча б раз на рік вам обов’язково необхідно відвідувати кардіолога, незалежно від вашого віку та статі.

ЛЮДИ, У ЯКИХ В РОДИНІ Є ПРОБЛЕМИ З СЕРЦЕМ

Також потрібно пам'ятати про те, що нам дісталося від родичів. У більшості випадків, як я вже зазначала вище, захворювання серця є набутими. Але існують і спадкові недуги, хоча вони трапляються досить рідко. Виявлена, наприклад, гіпертрофічна кардіоміопатія (потовщення стінки міокарду без будь-яких причин), є приводом для обстеження кровних родичів, особливо дітей, для раннього виявлення цього спадкового захворювання.

ЩО РОБИТИ, АБИ НЕ СТАТИ СТАТИСТИКОЮ «МАЙЖЕ 70%»?

Для попередження розвитку захворювань серця необхідно приділяти увагу здоров’ю з раннього дитинства – правильно харчуватися, проводити достатньо часу на свіжому повітрі, регулярно займатися фізкультурою. Правильне харчування – це раціон з великим вмістом овочів і фруктів, вживання в їжу нежирного м'яса, перевагу при цьому слід надавати м'ясу дорослих тварин (яловичина краще телятини). Також нагадаю, що сіль – це біла смерть. І нехай звучить це зовсім лячно, але можливо саме таке формулювання стримає вас від бажання надмірно посолити суп чи з’їсти чергову порцію солоної рибки.

Також нагадаю, що своєрідним «тренуванням» для серця є тривалі кардіо навантаження – піші прогулянки, біг підтюпцем, їзда на велосипеді, плавання тощо. Але все має бути в міру. Професійний спорт – теж не кращий друг для вашого здоров’я.

КОЛИ ВАРТО ЙТИ ДО ЛІКАРЯ ПОЗАПЛАНОВО?

Причинами для позапланового візиту до лікаря можуть бути біль в грудній клітці, підвищення артеріального тиску, відчуття перебоїв ув роботі серця. Не завжди ці симптоми можуть бути пов'язані з хворобою самого серця, але оцінити їх повинен лікар.

Не забувайте, що ігнорування таких симптомів може коштувати вам життя!

Будьте здоровими!

Інна Ковальова, кандидат медичних наук

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-