16 березня: народний календар і астровісник

16 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Кого й куди веде Євтропій, для чого слугувала Великодня скатертина й про переваги безкоштовної вакцини.

Сьогодні мученика Євтропія, який жив у 4 столітті і був страчений за християнську віру язичниками. «Євтропій сніг топить, весну веде», казали наші пращури, а ще обходили хрест-навхрест поле, аби привернути увагу сонця. Спостерігали: якщо сніг танув з північної сторони мурашника – літо буде тепле й тривале, а з південної – холодне й коротке.

На Євтропія жінки вишивали Великодню скатертину. Ця скатертина мала сакральне значення. Її освячували на Великдень, лише в крайніх випадках прали і використовували в якихось надзвичайних ситуаціях. Приміром, коли українці вперше їхали в поле сіяти – брали хлібину й замотували її в Великодню скатертину. Вона була оберегом від градової хмари і від пожежі. Під час посухи Великодню скатертину теж долучали до обрядів: її змочували водою, посипали освяченою сіллю, стелили на криницю, протягували по росі або переносили у ній через дорогу воду. Якщо через освячену 9 разів (упродовж 9 років) скатерку на Великдень процідити молоко – жодна відьма до корови не торкнеться і не відбере молока. А ще цією скатертиною ловили новий рій і стелили в люльку, коли хворіла дитина. Важкохворого, котрий довго не міг померти, теж накривали Великодньою скатертиною. Так само, як і породіллю.

Іменинники сьогодні Михайло і Марфа.

Сьогодні 29-ий місячний день. Місяць у Рибах. Що вдієш – близькість новомісяччя спонукає до відпочинку. Найбільш активною і насиченою в цей період буде, як ви вже здогадались, емоційна сфера. Актуальним є позбавлення від шкідливих звичок і застарілих методів. Дуже обачним сьогодні треба бути з обіцянками, різного роду повідомленнями, чутками. Безкоштовною і головне дуже надійною вакциною проти чванливого зла і всіх його проявів буде налаштованість на добро і позитив. Планувати і починати нові справи не варто.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: -18; а найтеплішим у 1937 - +13,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-