15 березня: народний календар і астровісник

15 березня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Федота-вітроноса; дещо про кожух і до чого схилятиме місяць у Водолії. 

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Феодота, якого в народі називали Федотом-вітроносом. Якщо цього дня сніг і віхола, весною довго не буде трави. «Федот кошлатий – паші не мати», – казали наші пращури.

Той, хто думає, буцімто зима вже відступила – помиляється, і ховати кожух ще не час. На добрий кожух йшло приблизно 6-7 овечих шкур. Зазвичай він був білий, іноді його прикрашали вишивкою, покривали сукном. Носив кожух в останній період свого життя і Тарас Григорович Шевченко, скинувши ненависну солдатську шинель. До речі, він був чи не найпершим, хто поєднав європейський костюм з українським національним вбранням. Для аристократичного Петербурга це було, принаймні, вельми оригінально. Довгий, майже до підлоги, кожух у поєднанні з високою селянською смушковою шапкою виглядав на Тарасові Григоровичу досить елегантно. Для петербурзького клімату він був просто незамінним, адже холодне сукно не надто гріло, а на боброву шубу грошей у Кобзаря бракувало. Носив кожух і Пантелеймон Куліш, але виглядав він у ньому слабкою копією Шевченка. Після смерті Тараса Григоровича поміж інших речей залишилися і «два кожухи овечих, покритих сукном».

А знаєте, як українці в сиву давнину виходжували недоношених малюків? Засовували в рукав кожуха і клали на піч. Вигодовували мозючком доти, поки немовля не закричить. Таким чином, кожух виконував роль кувеза.

Іменинники сьогодні Федір, Арсеній.

Сьогодні 28-ий місячний день. Ці три дні – четвер, п’ятниця і субота перед новим місяцем – досить несприятливі в енергетичному плані дні. Ліпше сконцентруватися на внутрішньому, до мінімуму обмежити коло спілкування і взагалі, зробити так, щоб «зникнути з радарів» публічності; щоправда, нині це розкіш, недоступна майже нікому – вас дістануть всюди.  Місяць у Водолії схилятиме до анархії. Декому знадобиться залізна витримка.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1942 році: –18,7; а найтеплішим у 2011 -  +16,5. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-