Надання відомостей з Держгеокадастру має відбуватися без порушення строків

Надання відомостей з Держгеокадастру має відбуватися без порушення строків

Укрінформ
В рамках поглиблення децентралізації деяким об’єднаним територіальним громадам розпочато передачу у комунальну власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належали державі. Тож у громадян, які звертаються на урядову «гарячу лінію», виникає нагальна потреба у більш детальному роз’ясненні на місцях процедури оформлення землі.

Розпорядженням Кабінету Міністрів від 31 січня 2018 року №60 Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру доручено розпочати з 1 лютого поточного року передачу усіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність відповідних об’єднаних територіальних громад, крім тих земельних ділянок, які не можуть бути передані у комунальну власність.

Коментуючи рішення Уряду про передачу земель, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підкреслив, що реформа децентралізації розпочалася рівно чотири роки тому – в лютому 2014 року. В її основі була ідея розвитку потенціалу, який мають громади.

За минулі роки процес став незворотнім, передача фінансових та адміністративних повноважень закріплена законодавчо.

За його словами, процес передачі земель буде завершений до кінця поточного року. «У громадах є повноваження, ресурси, (буде) земля – будь ласка, налагоджуйте життя», - звернув увагу Володимир Гройсман.

У Держгеокадастрі повідомили, що для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал за адресою: otg.land.gov.ua . Водночас, для отримання оперативних консультацій з даного питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування «гарячої лінії» за номером: 0-800-502-528.

Важливим урядовим рішенням у сфері земельних відносин є постанова від 6 грудня 2017 року №925 «Деякі питання удосконалення механізмів захисту речових прав на земельні ділянки», якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. №1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Зокрема, змінами передбачається, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку, реєстрацію якого проведено до 1 січня 2013 року, відповідно до законодавства, що діяло на момент його набуття, проводиться за умови наявності відповідних відомостей про зареєстровані права в Державному земельному кадастрі.

Перевірка наявності та автентичності кадастрового номера земельної ділянки в Державному земельному кадастрі здійснюватиметься вже під час формування державним реєстратором заяви в режимі реального часу.

Документом також визначаються способи виправлення технічних помилок у разі виявлення державним реєстратором прав на нерухоме майно в отриманих з Державного земельного кадастру відомостях про власників, користувачів земельної ділянки, перенесених з Державного реєстру земель.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), упродовж 2017 року та з початку 2018-го на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 17 тисяч звернень з питань аграрної політики і земельних відносин, що для громадян є дуже актуальними.

Фахівцями Центру надіслано до органів виконавчої влади понад 12 тисяч звернень для розгляду по суті та вирішення порушених у них питань. У 4,5 тис. випадків заявникам було надано консультації, проінформовано та надано необхідні роз’яснення, що їх задовольнили.

Як свідчить аналіз звернень, найчастіше громадяни стикалися з труднощами на шляху отримання дозволу на розробку технічної документації. Домінували скарги заявників щодо неможливості реалізації свого права на отримання земельної ділянки в межах норм безоплатної приватизації, зокрема щодо довготривалої процедури її оформлення; присвоєння кадастрового номера та отримання витягу; здійснення робіт із землеустрою, етапів та строків отримання документів. Вирішити проблему чимскоріш вимагали заявники з Київської, Дніпропетровської, Одеської, Харківської та Запорізької областей.

Порівняно з аналогічним періодом 2016-2017 рр., зменшилася у 1,1 рази кількість звернень щодо оформлення та у 1,3 рази щодо переоформлення правовстановлюючих документів на землю, при цьому 76% з них – у зв’язку з оформленням спадкових прав на земельні ділянки. Тож аналіз звернень засвідчує нагальну потребу людей у більш детальних роз’ясненнях на місцях процедури оформлення землі.

Так, заявниця з м. Бориспіль Київської області звернулася на урядову «гарячу лінію» за сприянням в отриманні витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Жінка повідомила, що в режимі онлайн оформила та оплатила заявку на отримання витягу з ДЗК в Управлінні Держгеокадастру у Бориспільському районі. У телефонному режимі їй запропонували звернутися наступного тижня, хоча строк видачі витягу - три робочих дні. У Головному управлінні Держгеокадастру у Київській області розглянуто звернення та повідомлено, що Порядок замовлення витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку через мережу Інтернет прописаний в Інструкції з використанням електронного сервісу за адресою: http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta.

За інформацією Відділу у Бориспільському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, звернення успішно опрацьоване, та сформовано витяг, який заявниця отримала. Водночас, керівництвом Відділу наголошено державним кадастровим реєстраторам, що неприпустимо порушувати строки надання відомостей з ДЗК.

Жителька с. Бичаль Костопільського району Рівненської області повідомила, що ще 2015 року зверталася з письмовими заявами та пакетом документів до районного відділення Держгеокадастру з приводу оформлення права власності та приватизації земельної ділянки (земельного паю площею - 2,73 га). На думку заявниці, рішення про приватизацію земельної ділянки навмисно затягує працівник Держгеокадастру.

Під час розгляду заяви у Костопільській райдержадміністрації було з’ясовано, що в 2003 році працівниками приватного підприємства при розробленні технічної документації по виділенню земельних часток (паїв) та складанню державних актів на право власності на землю для ведення особистого селянського господарства власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай) на території Деражненської сільської ради не було враховано ширину смуг відведення вздовж магістральних та провідних каналів, що призвело до того, що частина земельної ділянки площею 0,25 га заявниці передана в постійне користування Костопільському міжрайонному управлінню водного господарства.

Питання заявниці було вирішено таким чином. У квітні 2017 року витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності зареєстровано поділ земельної ділянки площею 10,9169 га на 0,25 га. Громадянці рекомендовано замовити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,25 га у власність для ведення особистого селянського господарства на території Деражненської сільської ради Костопільського району.

Житель с. Вищий Булатець Лубенського району Полтавської області звернувся на урядову «гарячу лінію» з питання отримання документації на право власності на земельну ділянку площею 2 га, що знаходиться на території села, для свого сина - учасника бойових дій в АТО. Заявник просив сприяння в оформленні документів.

Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області повідомлено, що видано наказ про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність орієнтовною площею 1,90 га земель сільськогосподарського призначення державної власності для ведення особистого селянського господарства на території Засульської сільської ради Лубенського району Полтавської області.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-