Князєв попереджає: правоохоронна система стане, якщо не змінити КПК

Князєв попереджає: правоохоронна система стане, якщо не змінити КПК

Укрінформ
Голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до Кримінального процесульного кодексу до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Про це він сказав під час засідання Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів, повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

“Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних органів голова Нацполіції Сергій Князєв звернувся з пропозицією термінового внесення деяких змін до оновленого кримінального процесуального законодавства”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Князєв зазначив, що 3 жовтня 2017 року ВР прийняла закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Уточнюється, що цей прийнятий законопроект вніс зміни і до КПК, тим самим спричинивши виникнення різноманітних ризиків для діяльності правоохоронної системи.

Так, відповідно до цих змін, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а також про проведення процесуальних слідчих дій повинні вноситися юридичними особами, що у випадку з поліцією передбачено виключно щодо обласних головних управлінь поліції.

Зокрема, слідчі підрозділи позбавлені можливості звертатися до місцевого суду для отримання дозволу для проведення обшуку, тимчасового вилучення майна, накладення арешту, обрання запобіжних заходів. Відтак, співробітники всіх слідчих підрозділів обласної поліції будуть зобов’язані звертатися з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження лише в один суд, розташований за місцем розташування ГУ Нацполіції в окремій області.

 «Як приклад: всі слідчі підрозділи міста Києва та Київської області повинні звертатися виключно до Шевченківського райсуду – за місцем розташування юридичних осіб поліції в місті Києві та Київській області. Цим же судом будуть розглядатися всі клопотання слідчих СБУ та Державної фіскальної служби», – пояснив Князєв.

Читайте також: В Україні щодня скоюють 5-8 вбивств або замахів - Князєв

Також голова Нацполіції звернув увагу учасників наради на питання безпідставного закриття кримінальних проваджень за формальною ознакою. Зокрема, йдеться про обов’язок слідчого або прокурора закрити кримінальне провадження у разі, коли строк досудового розслідування, визначений у статті 219 КПК України, закінчився, а жодній особі так і не було повідомлено про підозру.

За словами Князєва, на даний час у провадженні слідчих підрозділів Нацполіції перебуває понад 1 млн кримінальних проваджень. З цієї кількості особі повідомлено про підозру лише у 6,6 тисячах випадків. Князєв уточнив, що внесені до КПК зміни призведуть до порушення конституційних прав сторін кримінального провадження, зокрема – права на судовий захист.

Відтак глава Нацполіції наголосив, що під час підготовки законопроекту не було враховано багато проблемних питань.

«Якщо їх не виправити та не внести до 15 березня зміни до закону – це паралізує роботу правоохоронної системи», – підкреслив Князєв.

Зазначається, що учасники засідання одноголосно прийняли пропозиції, внесені главою Нацполіції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-