На українську станцію в Антарктиці цьогоріч проведуть інтернет

На українську станцію в Антарктиці цьогоріч проведуть інтернет

Укрінформ
Повноцінний Інтернет-зв'язок на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" може з'явитися вже цього року. 

Про це розповів в.о. директора Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) МОН Євген Дикий, повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України. 

"Зараз ми ведемо переговори з провайдерами, вже знаємо, які супутники покривають нашу станцію в Антарктиці, щоб забезпечити на ній безперебійний Інтернет-зв'язок. Нам вже вдалося владнати багато технічних нюансів. Якщо й далі все йтиме за планом, то повноцінний Інтернет на станції має з’явитися вже цього року, коли там перебуватиме нова, 23-я експедиція", – зазначив Євген Дикий.

Він підкреслив, що цей процес відбуватиметься в два етапи. Перший – це збільшення обсягів трафіку в межах наявного підключення в 20 раз.

"Уже під час найближчої перезмінки зимівників, у квітні цього року, в межах наявного підключення переходимо на інший тариф. Будемо платити загалом більше, але за одиницю переданої інформації – дешевше, аніж зараз. Поки що обмежимось обсягом 10 гігабайт на місяць. Це не багато, але порівняно з нинішнім – приблизно 0,5 гігабайт – у 20 разів більше. І це вже дає якісний прорив: зимівники матимуть можливість кожен сам користуватись Інтернетом, переглядати сайти, мати власну пошту чи навіть блог, тільки поки що без відео. Для порівняння – зараз є лише текстові листи, раз на тиждень, і тільки через адресу НАНЦ, тобто ні про яку приватність листування навіть з родинами просто не йдеться. А з точки зору науки ми отримаємо можливість хоча б щотижнево отримувати дані з усіх приладів, а не чекати рік, щоб під час перезмінки забрати лоджери (спеціальний пристрій, що збирає та зберігає дані – Ред.) з накопиченою інформацією", – деталізував очільник НАНЦ.

А другий етап, за його словами, "це монтаж власної приймаючої «тарілки» та перехід до типу зв’язку V-SAT. Тоді вже буде необмежений Інтернет, з можливістю відео-стрімів, веб-камер на станції тощо. Це планується орієнтовно в грудні 2018-го – січні 2019 року".

Читайте також: Зміна клімату пришвидшує зростання рівня моря - вчені

Наявність Інтернет-зв’язку на станції є дуже важливою для роботи полярників. Адже, наприклад, щодня в Антарктиці наші вчені збирають та обробляють первинні дані, які потім використовуються для аналізу глобальних процесів – змін клімату, динаміки танення льодовиків тощо. Для цього інформація передається до великих міжнародних центрів даних. Інтернет дозволить українським зимівникам робити це в режимі онлайн та отримувати зворотній зв'язок, що відкриватиме нові можливості для їхніх власних наукових досліджень.

Як відомо, учасники нової – 23-ї експедиції на станцію "Академік Вернадський" уже пройшли навчання та вирушать до Антарктиди орієнтовно наприкінці березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-