25 лютого: народний календар і астровісник

25 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Марії-Марина; що обіцяє зоряне небо і про найцінніше в житті.

В першу неділю Великого посту Церква святкує Торжество Православ’я, згадуючи перемогу над іконоборством і відновлення шанування ікон у 843 році в Константинополі. В Україні чин вшанування Торжества Православ’я запровадив в ХІ столітті преподобний Феодосій Печерський.

Цього дня згадують преподобну Марію, яка називалася Марином. Вона жила на початку VІ століття в Віфанії. Дівчина перевдягнулася в чоловічий одяг й була пострижена в ченці під чоловічим ім’ям Марин. Якось настоятель монастиря відіслав Марію-Марина разом з іншими ченцями на монастирські городи. В дорозі їх застала ніч і вони змушені були заночувати в придорожньому готелі. Донька власника готелю кохалася з одним із постояльців, завагітніла, а потім звернула все на ченця «Марина», буцімто це він її звабив. Розгніваний батько добряче відлупцював «Марина», а потім ще й поскаржився настоятелю монастиря. Той вигнав Марію-Марина геть і нещасна мусила мешкати в печері поблизу. Коли ж у доньки власника готелю народився хлопчик, його принесли до «Марина», зауваживши, що «це твій син, то ти його й виховуй». Марія-Марин не виправдовувалася а виховувала хлопчика. Коли йому виповнилося 16 років, свята померла. Під час підготовки тіла до погребіння й виявилося, що «Марин» насправді був жінкою. Тут, звісно, всі розкаялися. Мощі святої Марії-Марина впродовж тривалого часу знаходились у Венеції. Варто зауважити, що подібний «житійний» сюжет був у давнину досить поширений.

З цього дня упродовж 3 днів виставляли на ранковий мороз зерно, яке призначалось для посіву, і говорили, що проморожене насіння дає кращий урожай. Якщо небо зоряне, можна чекати хороший збір зернових.

Іменинники сьогодні Марія, Євген, Антоній.

Сьогодні 10-ий і 11-ий місячні дні. Міцненько причиніть за собою двері вчорашнього дня, й увійдіть у радість нового. За дверима нехай залишаться всі сумніви, жалі та печалі. Щиро й дитинно йдіть назустріч радості нового дня, щедро даруючи свою любов оточуючим. Радійте сьогоднішній неділі, радійте будь-якому небу: ясному високому, чи низькому й похмурому. Радійте передвесняному повітрю, співу синички, важкому лопотінню голубиних крил, чорним гілочкам дерев, які зовсім скоро вкриються ніжною зеленню! Будьте втіленням добра і світла серед лютневої депресивної сірості! І нехай милосердна любов залікує всі ранки зболених душ. Пам’ятайте, що все найцінніше в житті – безкоштовне.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1917 році: -20,7; а найтеплішим у 1990 - +15,5.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-