24 лютого: народний календар і астровісник

24 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Уласа – чи візьме зима ноги на плечі, як вирішували гендерне питання у давнину на Херсонщині та дещо про бажання.

Сьогодні священномученика Власія, єпископа Севастійського. Подейкували, що Влас у цей день пильно наглядає за всіма тваринами, особливо ж, за худобою. Напередодні чоловіки нагадували своїм жінкам: «Дивіться, молодиці, щоб завтра принесли раненько водиці з криниці!» Нею наповнювали пляшечки, вкидали туди по шматочку воску зі страсної свічки й ставили на покуть, де вона мала стояти три дні. У цей час Улас освячував воду. Потім частину її вливали в криницю, а рештою скроплювали тварин. Ті господарі, які мали багато худоби, запрошували батюшку, аби той відслужив молебень, після чого з іконою та свяченою водою йшли до стайні, щоб благословити тварин.

На Херсонщині в цей день відзначали так званий «Бабський празник». Жінки намагалися не працювати. Під обід молодиці йшли до шинку й «замочували корови, щоб були лагідними». За столом жінки жартували, пліткували, співали пісень. Потім, повернувшись додому, днищами (пристроєм, у який застромлювали гребеня) «били своїх чоловіків, аби вони були ласкавими до своїх дружин». Ось таке кардинальне вирішення гендерного питання!

З Уласом пов’язували й закінчення зими. «Пролив Улас олії на дороги – пора зимі вбирати ноги», «Прийшов Улас – з печі злазь». Підмічайте: якщо цього дня відлига, то морозів більше не буде.

Іменинники сьогодні Влас, Всеволод, Дмитро.

Нині 9-ий і 10-ий місячні дні. Пік суєти й нервозності припадає на ранок, тож існує чималий ризик втратити самовладання через якусь дрібницю. Позитивна сторона дня – можливість обійти шаблони і знайти досить нетривіальний шлях. І будьте обережні з бажаннями! В бажаннях наших, як і усьому, має бути розрахунок. Як у крамниці. Бажай лише стільки, за скільки зможеш розплатитися. Бажай стільки, скільки, в разі чого, зможеш покинути і не гризтися втратою. І так у всьому. Вечір обіцяє бути багатим на яскраві враження.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1932 році: -20,3; а найтеплішим у 1990 – +15,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-