22 лютого: народний календар і астровісник

22 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Не всякий Панкратій на хліб багатий; хто ховається в тумані, та чи втомився Тілець.

Сьогодні святого мученика Никифора з Антіохії Сирійської, а також преподобного Панкратія Печерського, що в Дальніх печерах. «Не всякий Панкратій на хліб багатий», - казали колись у давнину наші пращури. Зима хоч і добігала кінця, але попереду чекали ще декілька сутужних місяців, коли було і холодно, і що головне – голодно, адже минулорічні запаси хліба танули на очах, треба було економити. А ще примічали: «На Никифора темна ніч – зима швидко втече».

Католики цього дня вшановують святу Аполлонію – ранньохристиянську мученицю, яка постраждала за віру під час гонінь на християн за правління імператора Деція. Ця свята була надзвичайно популярною в країнах Східної Європи. Чехи кажуть, що свята Аполена буває часто «загорнута в туман». З цього дня починалися тумани, які поволі «з’їдали» сніги. До Аполлонії зверталися, коли боліли зуби, челюсті, і взагалі – при захворюваннях голови. Цю святу вважають своєю покровителькою стоматологи.

В Японії сьогодні День кішки. До речі, японці вважають, що кішка нявкає не інакше як «нян-нян-нян». Дуже схоже на українських, які кажуть «няв». Вони б мабуть порозумілися.

Іменинники сьогодні Тихон, Геннадій, Никифір.

Сьогодні 8-ий місячний день. Місяць у втомленому Тільці. Нездоланно тягтиме до комфорту і відпочинку. Навіть доведеться декого вмовляти: «Почекай ще трішки, скоро вихідні!» Тож провідна тема дня – інертність. Хоча можуть виникати досить несподівані ситуації й події розвиватимуться надзвичайно стрімко і неконтрольовано. За цих обставин варто поводитися так само, як і при падінні: максимально згрупуватися. Знаходити якісь нові небанальні вирішення поточних проблем буде вкрай важко. Цього дня добре постувати, а також із вдячністю згадувати тих людей, котрі вам колись у чомусь допомагали. Корисною буде профілактика міжреберної невралгії та стенокардії. Відвідини салону краси, перукарні – саме на часі.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році: -25; найтеплішим у 1990 –  +12,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-