Справа Майдану: Горбатюк назвав загрозливу тенденцію

Справа Майдану: Горбатюк назвав загрозливу тенденцію

Укрінформ
Тенденція щодо зміни судами запобіжного заходу підозрюваним у розстрілах на Майдані з тримання під вартою на домашній арешт є загрозливою.

Про це заявив начальник Департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк під час брифінгу щодо результатів розслідування вбивств та інших злочинів під час Майдану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Маємо ситуацію, коли судові засідання призначаються нечасто, суд не поспішає з розглядом, а після того, виходячи з практики Європейського суду з прав людини, що тривале перебування під вартою є неправильним з точки зору ЄСПЛ, використовує це як підставу для зміни запобіжного заходу на домашній арешт", - зазначив Горбатюк.

Він нагадав, що подібна тенденція спостерігалася під час розгляду "справи тітушок" щодо застосування ними зброї на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської у Києві, двом з яких інкримінувалося застосування зброї і замах на вбивство восьми осіб і які перебували під вартою. Ця справа слухалася більше 2 років, і на сьогодні суд також змінив їм запобіжний захід на домашній арешт.

"Поки що ці особи на місці, але, звичайно, з урахуванням інших випадків, коли в нас "беркутівцям", причетним до вбивств, змінювали запобіжний захід і вони після того втікали. Відомий випадок із Садовніком, втеча 4 беркутівців з харківського "Беркута", яким інкримінували вбивства 18 лютого. Звичайно, ця тенденція є загрозливою. Вона, на мою думку, ніяк не сприяє пришвидшенню розгляду справ у судах", - наголосив Горбатюк.

Читайте також: Деякі підозрювані у "справі Майдану" досі працюють на керівних посадах МВС - Горбатюк

Як відомо, у вересні 2014 року екс-командир роти "Беркута" Дмитро Садовник, якого підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили в розшук.

У 2017 році стало відомо, що Генеральна прокуратура України отримала від Росії офіційну відмову видати Садовника, оскільки він отримав громадянство Росії.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-