Закон про аліменти: Мін’юст нагадав батькам про обов’язки

Закон про аліменти: Мін’юст нагадав батькам про обов’язки

Укрінформ
Українське законодавство гарантує дитині право на нормальний розвиток і матеріальне забезпечення незалежно від того, чи живуть батьки дитини у шлюбі.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє прес-служба відомства.

«Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Вони зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а в окремих випадках - навіть довше. Права та обов'язки батьків грунтуються на походженні дитини від них, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Тобто перебування батьків у шлюбі або його розірвання не впливає на обов'язок батьків утримувати дитину», - наголосив Петренко.

За його словами, після розлучення батьки мають право визначити рівень утримання за домовленістю у грошовій або натуральній формі. Для цього необхідно підписати відповідний договір.

Читайте також: Петренко радить нареченим зазирати у реєстр аліментників-боржників

Якщо ж не вдається дійти згоди, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків, разом з яким проживає дитина, пояснив міністр.

Як повідомлялося, 6 лютого набрав чинності закон, який істотно посилює відповідальність неплатників аліментів. Зокрема, злісних неплатників, які мають борг зі сплати аліментів більше 6 місяців, позбавлятимуть права виїжджати за кордон, керувати автомобілем, користуватися зброєю та полювати. Так само боржники більше не зможуть заборонити виїзд дитини за межі країни.

Окрім того, Мін'юст запустив публічний реєстр неплатників аліментів, які мають борг з несплати понад три місячні платежі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-