13 лютого: народний календар і астровісник

13 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Микити; звідки взявся «москаль» і про спокій дорогою ціною.

Сьогодні другий день Масляної, а також Церква згадує святого Микиту, затворника Печерського.

На Микити поганою прикметою було стріти чужинця. Скажімо, москаля. Ким був москаль для українців? В українських казках і легендах – це особливий народ, чиє призначення – не давати спокою іншим. Москаль був передусім солдатом, уособленням насилля й обману. Ось подільська оповідка: Якось святий Петро попросив Бога створити «москаля». Бог повелів Петру підняти камінчик, з-під якого одразу ж вистрибнув «москаль», схопив Петра за бороду і став вимагати у нього «пашпорт», погрожуючи при цьому поліцією. Петро виписав «москалю» не тільки «пашпорт», але й мусив на горілку дати: «От з тієї пори і москалі чіпляються до людей, що вони пашпортів не мають. А до того часу ніхто і не знав, що то пашпорт! Де хто хтів, там ішов, і нікого не питався, чи можна де іти…» І прислів’я були відповідні: «Мутить, як москаль на селі», «Мабуть москаль тоді красти перестане, як чорт молицьця Богу стане», «Не за те москаля б’ють, що краде, а за те, щоб умів кінці ховати». Слово «москалити» означало обдурювати. Подібне ставлення до «москалів» було і в поляків, які сприймали північного сусіда як людину, яка не має віри. В польській пісні дівчина нарікає, що її не обвінчають з обранцем у костелі, тому що «москаль безвірний чорту душу продав і що відомо, буцімто «москалі їдять живцем дітей». Тобто, нічого нового: ноги моторошної легенди про «розіп’ятого хлопчика» ростуть з давніх часів. І те не диво – диво, що середньовічна ксенофобія і далі продовжує знаходити пристанище в умах людей ХХІ століття.

Іменинники сьогодні Микита, Віктор, Євдоксія.

Сьогодні 28-ий місячний день, символом якого є королівська лілія. Місяць у Водолії. Сприятливий час у дрібних справах, позитивний і гармонійний. Не можна казати лихі слова, заздрити, мріяти про помсту. Втім, спокій може даватися дорогою ціною. Утримуйтесь від будь-яких енергетичних втрат. Добре пересаджувати квіти, сіяти «добре й вічне». Невдоволена й озлоблена людина цього дня може серйозно захворіти. Їжу тваринного походження краще не вживати. Натомість надавайте перевагу овочам, фруктам, сокам, не забувайте про горіхи.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: -29,1; найтеплішим у 1995 –  +10,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-