Петренко радить укладати договори про сплату аліментів

Петренко радить укладати договори про сплату аліментів

Укрінформ
Найкращим варіантом як для батьків, так і для дитини є підписання договору про сплату аліментів з визначенням розміру та строків їх виплати.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, інформує прес-служба відомства.

"Найкращим варіантом як для батьків, так і для дитини є підписання договору про сплату аліментів з визначенням розміру та строків їх виплати. Документ повинен бути укладений письмово і обов'язково посвідчений нотаріально", - зазначив Петренко.

Він підкреслив, що маючи на руках такий документ, у разі невиконання одним із батьків взятих на себе зобов'язань за договором, стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса.

У разі несплати аліментів, наголосив міністр, той із батьків, з ким проживає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом.

У такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми, яка виплачується щомісяця, пояснив Петренко.

Він також підкреслив, що справи про стягнення аліментів розглядаються місцевими судами в порядку цивільного судочинства.

"Слід звернутися із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - чверті доходу, на двох дітей - третини доходу, на трьох і більше дітей - половини заробітку платника аліментів. До заяви додаються документи та інші докази, які підтверджують обгрунтованість вимог про виплату аліментів. Також можна звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини, який щорічно встановлюється Кабміном", - пояснив Петренко.

Однак, наголосив він, законодавством встановлені виплати, з яких аліменти не можуть бути відраховані, а саме надбавки до пенсії, які виплачуються інвалідам І групи, вихідна допомога при звільненні, неоподатковуваний розмір матеріальної допомоги, допомога на лікування, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, матеріальна допомога особам, які втратили право на допомогу по безробіттю, одноразова допомога при народженні дитини тощо.

Читайте також: Реєстр боржників: аліментники почали гасити 10-річні борги

Петренко також зауважив, що батьки мають право укласти між собою договір про припинення сплати аліментів у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно. Це може бути житловий будинок, квартира, земельна ділянка або будь-який інший об'єкт нерухомості. Такий договір засвідчується нотаріусом.

"Хочу звернути увагу громадян на те, що Мін'юст і Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги надає безкоштовні юридичні консультації усім українцям і адвокатський захист найменш захищеним верствам населення", - нагадав Петренко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-