Вимушений переселенець не опинився на вулиці завдяки оперативності працівників урядової «гарячої лінії»

Вимушений переселенець не опинився на вулиці завдяки оперативності працівників урядової «гарячої лінії»

Укрінформ
За даними експертів, наша держава посідає дев’яте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб. І таких людей сьогодні в Україні понад 1,5 мільйона або 3,5% населення, тобто кожний 28 українець.

Отже, одним із пріоритетних завдань Уряду має бути поліпшення умов життя та надання соціальних гарантій для вимушених переселенців. З метою покращення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб Урядом прийнято постанову від 17.01.2018 р. №15 «Про внесення змін до пункту 3 Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг». Документ передбачає: щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам, які отримують пенсію, та дітям – 1000 гривень на одну особу (члена сім’ї). Загальний розмір допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї та не може перевищувати 3000 гривень; для сім’ї, до складу якої входять особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, – 3400 гривень, для багатодітної сім’ї – 5000 гривень.

Також Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) у 2017 році було розроблено Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020, яку було затверджено Кабінетом Міністрів України. Стратегія спрямована на розв’язання державою проблеми внутрішнього переміщення громадян України та його наслідків, зокрема приймаючих територіальних громад, створення ефективних інструментів державного управління, задоволення нагальних та постійних потреб внутрішньо переміщених осіб.

Як відомо, крім багатьох матеріальних негараздів переселенців, існує і моральна складова, що, напевно, є найболючішою. І вона пов’язана зі стереотипним ставленням до переселенців з боку інших громадян. Тож МТОТ звертає увагу суспільства на той факт, що термін «внутрішньо переміщена особа» не є соціальним статусом і жодним чином не вирізняє цю групу з нашої великої української громади. Усі громадяни України мають законне право проживати у будь-якій частині країни. Незалежно від того, в якому з регіонів вони народилися.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 60 тисяч звернень від громадян, які виїхали з території проведення АТО.

У своїх зверненнях заявники порушували актуальні питання соціального захисту, зокрема щодо надання житлової субсидії та щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання; своєчасного призначення і виплати пенсій; забезпечення житлом для постійного або тимчасового проживання тощо.

Так, восени 2017 року на урядову «гарячу лінію» звернувся громадянин, який через проведення антитерористичної операції був вимушений виїхати зі свого рідного міста Алчевськ до села Степанівка Дніпропетровської області. Справа в тому, що через брак житла його поселили в районній лікарні, але там один з лікарів просто таки виганяє його на вулицю. Чоловік у розпачі, адже в нього немає ані житла, ані родичів на території України, які б змогли його прихистити. Заявник просив сприяння у вирішенні його проблеми, а саме - проживання в лікарні доки його не забезпечать тимчасовим житлом. Розглянувши дане звернення, Криничанська райдержадміністрація подбала про те, аби чоловік зміг спокійно проживати на території лікарні до того моменту, поки він не буде забезпечений тимчасовим житлом.

Громадянка, яка є внутрішньо переміщеною особою і на даний час проживає у селі Микільське Донецької області, поскаржилася працівникам «гарячої лінії», що з серпня 2017 року не отримує матеріальної допомоги як тимчасово переміщена особа. З даного питання жінка неодноразово зверталася до Волноваського управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН), але безрезультатно. Станом на кінець грудня 2017 року проблему так і не було вирішено. Тож заявниця просила сприяння у виплаті коштів. Після розгляду звернення Волноваською райдержадміністрацією питання було вичерпане, – громадянка отримала допомогу в повному обсязі. Цей факт вона підтвердила під час зворотного зв’язку.

Дівчина, яка також є внутрішньо переміщеною особою та тимчасово проживає у м. Краматорськ, звернулася на урядову «гарячу лінію» стосовно свого права на отримання соціальної стипендії за навчання як вимушений переселенець. За її словами, вона вже одержала ступінь бакалавра у Донбаській державній машинобудівній академії та продовжила навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Але у жовтні 2017 року отримала відмову від працівників УПСЗН Краматорської міської ради у подовженні їй нарахування та виплати соціальної стипендії у вказаному навчальному закладі. Заявниця просила надати роз’яснення, чи є правомірною ця відмова, та сприяти у призначенні й виплаті їй соціальної стипендії як внутрішньо переміщеній особі. Звернення було надіслане на розгляд Донецькій обласній державній адміністрації. Під час зворотного зв’язку студентка повідомила, що соціальну стипендію за навчання з вересня по грудень 2017 року як вимушений переселенець отримала.

За період з 26 січня по 1 лютого 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 38 тисяч 285 дзвінків, а також 904 звернення зареєстровано через Інтернет. 

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-