В Україні більше мільйона онкохворих - МОЗ

В Україні більше мільйона онкохворих - МОЗ

Укрінформ
В Україні налічується більше мільйона хворих на онкологічні захворювання.

Щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків онкології.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів і щороку реєструється понад 130 тис. нових випадків (у 2017 році – 143 тис.). МОЗ працює над тим, щоби якомога більше українців мали доступ до безоплатного лікування, а також наголошує на необхідності профілактики раку – прості речі можуть знизити ризик на 30%", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за 2017 рік вдвічі збільшилось фінансування на закупівлю препаратів для лікування онкології у дорослих, і на 63% - для лікування раку у дітей. Так, у 2017 році на закупівлю ліків для дорослих виділено 809 млн грн (у 2016 році – 397 млн грн), для дітей – 558 млн грн (у 2016 році – 353 млн грн).

Окрім того, Міністерство охорони здоров`я оптимізувало витрати на низку програм протягом 2017 року, тож вдалося заощадити 100 млн грн. Ці кошти перерозподілено на закупівлю препаратів для лікування дорослої онкології.

Читайте також: МОЗ закупить додаткові ліки для лікування дорослої онкології

Також наприкінці 2017 року уперше за всі роки, за твердженням МОЗ, була повністю покрити потреба у лікуванні для хворих на рак крові. ПРООН провів закупівлі препарату Іматиніб – основний препарат для лікування хронічних мієлолейкозів, заощадивши 11 млн грн, на які організація вже провела дозакупівлі ліків.

Втім у Міністерстві визнають, що зазначених заходів недостаньо для забезпечення усіх пацієнтів необхідним лікуванням.

У відомстві нагадали, що принаймні третину випадків захворювання раком можна попередити. По-перше, слід відмовитися від куріння, яке є причиною раку легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки. Також у відомстві наголошують, що згідно з дослідженями ВООЗ, ризик раку зростає зі збільшенням споживання алкоголю.

Значно знижує ризик розвитку раку здоровий спосіб життя - регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також здорове харчування.

Крім того, раннє виявлення захворювання дозволяє часно влікувати рак на ранніх стадіях і повністю.

Так, кожна жінка має проходити обстеження у мамолога раз на рік: до 40 років – це ультразвукова діагностика, після – обов’язкова щорічна мамографія. Якщо рак молочної залози виявити на I стадії, він виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Щотижня від раку молочної залози помирають більше 100 українок.

Чоловікам потрібно пройти профілактичний огляд в уролога. У 21% українських чоловіків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях. Сприяє цьому і відсутність культури самозвернень та профілактичних оглядів в уролога, і безсимптомність раку простати на ранніх стадіях, коли захворювання виліковне.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-