МОЗ радить відкрити пункти щеплення проти грипу в дитсадках і школах

МОЗ радить відкрити пункти щеплення проти грипу в дитсадках і школах

Укрінформ
У третій тиждень січня активність грипу в регіонах України залишається низькою, у жодній області епідемічний поріг не перевищений. 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я. 

"У всіх областях України спостерігалася низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ, по всій території країни захворюваність на грип та ГРВІ залишається нижче епідемічного порогу, лише в деяких областях спостерігаються випадки лабораторно підтвердженого грипу", - йдеться в інформаційному бюлетені.

За даними МОЗ, протягом третього тижня січня на ГРВІ захворіло 159 тис. 260 людей, що типово для цієї пори року. Крім того, досліджено 149 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип та ГРВІ, у 11 випадках визначено РНК вірусу грипу типу B і в 6 випадках - типу А. Смертей через ускладнення від грипу цього тижня не зафіксовано, наголосили у МОЗ.

Читайте також: Майже чотири мільйони хворих: в Італії - найбільша за 14 років епідемія грипу

У міністерстві нагадали, що запобігти поширенню вірусів грипу допомагають профілактичні заходи, найефективнішим з яких є щеплення. 

МОЗ рекомендує організовувати тимчасові пункти щеплення проти грипу в дитячих дошкільних закладах, школах, організаціях, установах та закладах, аби запобігти зростанню рівня захворюваності та полегшити доступ населення до вакцинації проти грипу. 

У відомстві нагадали, що вакцина проти грипу належить до рекомендованих вакцин та не закуповується за державний кошт.

Крім того, у міністерстві закликали лікарів уникати надмірного призначення ліків та бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та ГРЗ, особливо у дітей.

"Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації МОЗ наполягає звернути увагу, що антибіотики, противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями), "імуномодулятори" та інтерферони не рекомендовані для симптоматичного лікування неускладнених ГРЗ у дітей. Ефективність вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів не доведена, а "сиропи від кашлю" можуть бути шкідливими для дітей до 4 років. "Комбіновані ліки від застуди", котрі полегшують симптоми у дорослих, є забороненими для дітей молодшого віку", - наголошують у МОЗ.

Відомство нагадує основні симптоми грипу: різке підвищення температури тіла (більше 38°С), головний біль, біль у м'язах і у горлі, кашель, нежить. Вони з'являються раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-