24 січня: народний календар і астровісник

24 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні святого Феодосія-вісника, весни провісника; куди тягтиме нас Тілець, і беремося оцінювати самі себе. 

Ось так, потихеньку-помаленьку, хоч зима повернула на мороз, але рухаємось ми за сонцем у бік весни! А вона – нам назустріч. Світловий день від початку нового року збільшився майже на годину. Якщо бути точним – на 48 хвилин. Світло відвойовує у темряви хвилину-другу і вранці, і ввечері. Тож у нас має додаватися гарного настрою! 

Церква згадує сьогодні святого преподобного Феодосія Великого, пустельника, засновника спільножительного (тобто монастирського) чернецтва в Палестині. В народі цей день називали Феодосієм-вісником. У давнину це була ще пора лютих хрещенських морозів, тому наші пращури вірили, що вся нечиста сила, вигнана під час святих днів з осель, вештається десь поблизу та начакловує морози-заметілі. Отже, відправляючись у дорогу, треба було бути особливо пильним. Відлига цього дня віщує довгу затяжну весну, а холоднеча – до пізнього та важкого посіву ярих зернових.

Іменинники сьогодні Феодосій, Михайло і Степан.

Сьогодні 8-ий і 9-ий місячні дні. Місяць з імпульсивного Овна перейде в знак Тільця, що, як запевняють зорі, гарантуватиме стабільність, надійність і впевненість… Ні, не в гривні, і не в завтрашньому дні, а просто у світобудові. Що ж, це теж чимала втіха – піднятися над буденністю життя, й розумом блукати у вищих сферах. Подейкують, що там так холодно й незатишно, що захочеться негайно повернутися назад до рідної домівки, до всього звичного, хоч часом і не надто зрозумілого. Та й прагматичний Тілець, хочемо того чи ні, тягтиме нас до землі.  Енергетика сьогоднішнього дня важкувата. Втім, нам не звикати: Геката Гекатою, а жити треба. Сьогодні таланитиме всім прагматикам – романтики відпочивають. Вдалий день для покупки якісних речей. Один із небагатьох днів місячного циклу, коли можна об’єктивно оцінити власні можливості. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1892 році: -27,1; а найтеплішим у 1899 – +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-