Суд поновив справу про зникнення у Білорусі Павла Гриба

Суд поновив справу про зникнення у Білорусі Павла Гриба

Укрінформ
Новозаводський райсуд Чернігова ухвалив рішення скасувати постанову слідчого про закриття кримінального провадження щодо зникнення у Білорусі українця Павла Гриба.

Про це йдеться в оприлюдненій ухвалі суду від 18 січня. 

"Вбачається, що скаржник звертався у встановленому порядку з відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення з попередньою правовою кваліфікацією за ст. 146 КК України і така заява міститься в матеріалах даного кримінального провадження, проте слідчим під час розслідування кримінального провадження не дано належної правової оцінки цим обставинам, не вжито всіх передбачених законом заходів для встановлення події цього кримінального правопорушення, а тому оскаржувана постанова є передчасною та підлягає скасуванню", - наголошується в ухвалі суду.

Читайте також: МЗС України висловило протест через арешт Павла Гриба в Росії

Зазначається, що батько зниклого українця звернувся до суду зі скаргою на постанову слідчого про закриття кримінального провадження від 26 грудня щодо зникнення Павла Гриба “у зв'язку з відсутністю в обставинах зникнення ОСОБА_2 (Павло Гриб - ред.) події злочину, склад якого передбачений ч. 1 ст. 115 КК України”.

На думку Ігоря Гриба, були перевірені не всі обставини вчинення кримінального правопорушення, не вчинені необхідні слідчі і процесуальні дії, “а відтак зазначену постанову винесено на порушення вимог Кримінального процесуального кодексу”.

Ігор Гриб також наполягав на необхідності перекваліфікації справи і продовження розслідування за ст. 146 ККУ (викрадення людини).

Він зазначив, що ще 30 серпня 2017 року подав заяву з усіма відомими йому обставинами зникнення сина до ГПУ з проханням зареєструвати його звернення в реєстрі з попередньою правовою кваліфікацією саме за статтею 146 КК України. Це звернення через прокуратуру Чернігівської області було перенаправлено до СУ ГУНП в Чернігівській області.

В документі уточнюється, що Ігоря Гриба листом від 20 вересня 2017 року від СУ ГУНП в Чернігівській області було поінформовано, що за фактом зникнення його сина вже зареєстроване та розслідується кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 КК України, а офіційних підтверджень про затримання чи місцезнаходження його сина на той час органом досудового розслідування не було отримано, тому на той час, на думку слідства, були відсутні підстави перекваліфіковувати злочин у цьому кримінальному провадженні, або вносити відомості до ЄРДР за ст. 146 КК України.

У свою чергу, слідчий та прокурор заперечували проти задоволення скарги, оскільки, на їх думку, кримінальне провадження здійснювалось за ч.1 ст.115 КК України і постанова була винесена обгрунтовано.

Однак суд задовольнив скаргу Ігоря Гриба та скасував постанову слідчого про закриття справи.

Наприкінці серпня 2017 року український офіцер Ігор Гриб заявив про викрадення сина спецслужбами РФ у Білорусі. За його словами, ФСБ виманила його сина Павла до Гомеля під виглядом зустрічі з дівчиною та провела затримання.

Згодом з'ясувалося, що Павло Гриб перебуває в управлінні ФСБ Росії у Краснодарі. Його звинувачують у підготовці теракту.

Суд Краснодара продовжив арешт українця до 4 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-