У справі про катастрофу ІЛ-76 триває

У справі про катастрофу ІЛ-76 триває "битва експертиз" - правозахисники

Укрінформ
Розгляд апеляційної скарги генерал-майора Назарова, який обвинувачується у службовій недбалості та загибелі 49 десантників на літаку ІЛ-76, Апеляційний суд Дніпропетровської області продовжить після експертизи.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі Апеляційного суду Дніпропетровської області.

«Колегія суддів Апеляційного суду призначила експертизу з метою повного і об`єктивного розгляду доводів апеляційних скарг, яку доручено проводити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. У зв’язку з цим розгляд  кримінального провадження відкладено на час проведення експертизи та надходження до суду висновків експертів», - йдеться в повідомленні.

Як зазначили у Правозахисній групі «Січ», наразі поточний стан справ можна назвати «битвою експертиз». Свідки-експерти, представлені стороною захисту генерал-майора Назарова, звернулися з клопотанням про те, що їхні покази були викривлені і подані не так, як треба.

Прокуратура і представник постраждалих Віталій Погосян були проти, дуже різко висловились з цього приводу і постраждалі, звинувативши захист у затягуванні справи і використанні адмінресурсу. Суд з аргументами погодився, долучив клопотання до матеріалів, але залишив без розгляду.

Натомість була призначена ще одна експертиза, що проводитиметься Київським науково-дослідним інститутом судової експертизи. Від фахівців очікують відповіді на запитання, яким чином мало забезпечуватись переміщення/перевезення воїнів в зону АТО, чи були (якщо були, то ким) складені плани цього заходу, чи відповідало переміщення/перевезення оперативній обстановці, чи був виконаний порядок перевезення, хто мав і міг коригувати завдання, в тому числі, хто мав і міг запобігти трагедії, чи відповідали дії Назарова поточній обстановці, в який момент він мав доповісти про небезпеку і чи міг/мав її усунути.

За словами адвоката постраждалих Погосяна, експертиза буде тривалою, можливо, до півроку, але головне, що «будуть поставлені всі крапки над «і» в питанні відповідальності і все остаточно з’ясується».

Читайте також: Стала відома дата судових дебатів у справі генерала Назарова

Як повідомлялося, 17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців на літаку Іл-76, який був збитий 14 червня 2014 року підтримуваними Росією бойовиками в аеропорту Луганська. На лаві підсудних опинився генерал-майор  Назаров, який на момент трагедії очолював Штаб антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчинене в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

Суд присудив йому 7 років ув’язнення, однак генерал подав на апеляцію. На попередніх засіданнях Апеляційний суд Дніпропетровської області відмовив  Назарову в повторній експертизі та вирішив відразу перейти до судових дебатів,

Крім того, у Красногвардійському суді Дніпра чекає на розгляд справа ватажка незаконного угруповання «ЛНР» Плотницького і двох командирів батальйонів - Патрушева і Гуреєва, яких також обвинувачуються у вчиненні терористичного акту, внаслідок чого було збито літак Іл-76 із 49 українськими військовими на борту. До цього судді у цій справі, за неофіційною інформацією, брали самовідводи і не хотіли розглядати її, переймаючись за власну безпеку. Врешті справу було передано до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, той постановив, що справу мають розглядати на Дніпропетровщині, але в Красногвардійському суді знову вийшла юридична колізія і суддя, посилаючись на те, що раніше надавав послуги дружині адвоката, що представляє сторону постраждалих, взяв самовідвід, а справу для визначення підсудності перенаправлено до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Той врешті вирішив залишити розгляд справи за Красногвардійським судом. Засідання 3 січня там не відбулося через хворобу судді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-