Урядова «гаряча лінія» допомагає хворим отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки»

Урядова «гаряча лінія» допомагає хворим отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки»

Укрінформ
Міністерство охорони здоров’я на своєму веб-сайті радить: якщо вас непокоїть стан здоров’я, не шукайте порад на форумах - зверніться до лікаря!

Більшість українців живуть у страху стикнутись з вітчизняною системою охорони здоров’я. Попри сплату громадянами майже половини коштів на охорону здоров’я разом із загальнодержавними податками, вони вимушені отримувати послуги, що надаються на базі застарілої інфраструктури, без гарантій якості і поважного ставлення до прав та гідності пацієнтів. Така організація системи не лише порушує конституційне право людини на доступну та якісну медичну допомогу, знижує рівень здоров’я та тривалість життя українців, але й перешкоджає економічному розвитку та соціальній згуртованості суспільства. Тому одним з першочергових завдань українського суспільства і державної влади є розбудова нової системно-збалансованої охорони здоров’я. Вона має базуватись на успішній стратегії проведення адміністративно-територіальної реформи та реформуванні місцевого самоврядування, насамперед в інтересах охорони здоров’я та освіти громадян.

Так, наприкінці 2017 року Президентом України Петром Порошенком були підписані надзвичайно важливі закони, що запускають медичну реформу: «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» і «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

Напередодні підписання законів Урядом було прийнято майже 20 нормативно-правових актів, що впроваджують нові правила в українській системі охорони здоров'я. Зокрема, постанову, що вносить суттєві зміни до реалізації програми «Доступні ліки» у 2018 році. До зазначеної програми ліків передбачено долучити і пацієнтів, які перенесли операції з пересадки органів. Ці препарати у програмі відшкодування з’являться вже у другій половині поточного року.

За роз’ясненнями Міністерства охорони здоров’я, у 2018 році буде діяти і медична субвенція, і нова модель. Тому до початку прямих виплат з Державного бюджету за договорами з Національною службою здоров’я України (буде утворена в липні 2018 року) заклади первинної ланки, в тому числі автономізовані, фінансуватимуться за рахунок медичної субвенції, як і раніше. Медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки групами – тобто одразу весь район, місто або об’єднані територіальні громади. Це зумовлено тим, що субвенція виплачується на бюджет, і відповідно зміна фінансування може відбутися повністю для цього бюджету, а не окремого закладу.

Таким чином, як зазначив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Уряд поставив завдання створити успішну, якісну систему охорони здоров'я.

Водночас, у нашій країні існує ще й така серйозна проблема, як самодіагностування, самолікування, самопризначення ліків. За це ми маємо «дякувати» рекламі на телебаченні та радіо, пресі, сусідам, знайомим. Ми витрачаємо великі кошти на ліки, що нам не потрібні, які не допоможуть чи взагалі нашкодять, бо через них неможливо розпочати прийом інших препаратів, які мали б нам допомогти. Також в Україні існує і прямий доступ до більшості лікарських засобів, що також створює низку проблем у сфері охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я на своєму веб-сайті радить: якщо вас непокоїть стан здоров’я, не шукайте порад на форумах - зверніться до лікаря! Є час і можливість - пошукайте правдиву інформацію про методи та засоби лікування вашого захворювання, послуговуючись міжнародними практиками, що базуються на методах доказової медицини. Але спочатку отримайте правильний діагноз і рекомендації  - від лікаря. І ще: приймайте повний курс призначених препаратів, і не відміняйте собі якісь ліки через два дні, бо ваш стан покращився.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), загалом впродовж 2017 року на урядову «гарячу лінію» звернулося майже 7 тисяч заявників щодо забезпечення населення ліками за загальнодержавними програмами.

Зокрема, з питань, пов’язаних з реалізацією програми «Доступні ліки», зверталися переважно заявники з Харківської, Дніпропетровської, Запорізької областей та м. Київ. Громадяни, що мають серцево-судинні захворювання, діабет чи бронхіальну астму, скаржилися з приводу відмови лікарів у виписуванні рецептів на ліки. Також заявники нарікали на відсутність в аптеках необхідних препаратів, у зв’язку із високим попитом на них або ж неналежним фінансуванням урядової програми тощо. Заявники зверталися з пропозиціями щодо включення необхідних їм ліків до переліку препаратів, на які розповсюджується урядова програма «Доступні ліки».

З питань інших державних програм та комплексних заходів програмного характеру отримано близько 500 звернень, переважно з Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської областей та м. Київ, що переважно стосувалися забезпечення медичних закладів вакцинами для профілактичних щеплень, а також тест-смужками для визначення рівня цукру.

Так, киянка повідомила фахівцям урядової «гарячої лінії» наприкінці листопада, що її матір - пенсіонерка, яка перенесла інсульт, звернулась до сімейного лікаря з приводу отримання рецептів на ліки: Клопідогрель, Симвастатин, Бісопролол за програмою «Доступні ліки». Натомість лікар поінформував, що через припинення фінансування програми рецепти до кінця 2017 року видаватися не будуть. Реакція заявниці була передбачуваною: обурена жінка просила розібратися в ситуації та сприяти у наданні рецептів на ліки матері у найкоротші строки. Розглянувши звернення, у Святошинській районній у м. Київ раді повідомили, що питання вирішено позитивно. Під час зворотного зв’язку із заявницею працівники Урядового контактного центру у цьому переконалися.

Заявниця з м. Чернівці поскаржилася на дільничного терапевта міської поліклініки, яка відмовилася виписувати їй безкоштовний рецепт за умовами урядової програми «Доступні ліки», мотивуючи відмову закриттям програми, натомість запропонувала виписати рецепт із 50% знижкою, як інваліду III групи. У Чернівецькій міській раді, розглянувши звернення, повідомили, що питання вирішено позитивно: жінці виписано рецепт на придбання лікарського засобу Амлодипін. Працівники Центру зателефонували заявниці та з’ясували, що її вже забезпечено ліками відповідно до умов програми.

Житель м. Одеса повідомив, що є особою з інвалідністю II групи, оскільки має серцево-судинні захворювання, діабет і астму. Чоловік розповів, що в аптеці міста хотів отримати препарат Будесонід відповідно до урядової програми «Доступні ліки», проте працівник аптеки відповіла, що даний препарат відсутній і його потрібно замовляти. Крім того, в медзакладі йому навіть порадили звернутися на урядову «гарячу лінію», оскільки з держбюджету не перераховано кошти, тому дана програма наразі не працює. Заявник просив сприяння у забезпеченні його зазначеним препаратом. Під час зворотного зв’язку з’ясувалося, що через тиждень після звернення чоловік отримав необхідний лікарський засіб.

Заявниця з м. Хмельницький повідомила фахівцям урядової «гарячої лінії», що виховує сина 2008 р.н., якому встановлено діагноз - цукровий діабет І типу. Жінка повідомила, що він перебуває на обліку в лікаря-ендокринолога дитячої поліклініки міста, але тест-смужки для вимірювання цукру в крові йому не було розподілено. Заявниця просила вжити заходів щодо забезпечення дитини найближчим часом цим медичним засобом. Питання було швидко вирішено. Цей факт під час зворотного зв’язку мати дитини підтвердила фахівцям Центру, а також висловила задоволення оперативністю роботи урядової «гарячої лінії».

За період з 12 по 18 січня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 67 тисяч 276 дзвінків, а також 1000 звернень зареєстровано через Інтернет.

 Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-