20 січня: народний календар і астровісник

20 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі; де шукати правду, і чи потрібна вона вам.

На другий день після Водохреща, Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього. Це було невеличке святце, своєрідний перехід, між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами. В цей день українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на шматочки, годували тварин. Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохрещ по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці влаштовували оглядини, засилали старостів, справляли весілля. Це була так звана мала весільна пора і тривала вона до Масляної.

Прикмети на сьогодні такі: Якщо погода на Івана Предтечу ясна і сонячна – літо буде посушливим. І навпаки – похмура і сніжна – на добрий урожай.

Іменинник сьогодні один – Іван.

По-перше, сьогодні субота – вихідний для більшості, а по-друге – 5-ий місячний день. Місяць у Рибах спонукатиме до таємничості, завуальованості, намаганні приховати якісь дії. Мотиви деяких учинків не варто шукати на поверхні. Простота може виявитись оманливою, а занурюватися в складне буде ліньки, тож залиште все як є. Сьогодні таланитиме всім, у кого добре розвинена інтуїція. Будьте уважні до різних знаків і натяків. Зерно істини можна буде знайти де завгодно – плітках, чутках, суперечливій інформації, навіть, як не парадоксально, брехні, але чи переможе вона (тобто істина) – то вже інше питання. Час, досить сприятливий для задоволення власної цікавості, відвідин закритих заходів, таємних візитів, довірливих бесід, отримання ексклюзивної інформації. Так, і не забудьте гарненько виспатись!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1907 та 2006 роках: -26,5; а найтеплішим у 1951 – +6,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-