В Укрінформі відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Reuters

В Укрінформі відкрили меморіальну дошку загиблому в Іраку журналісту Reuters

Фото, відео
Укрінформ
На будівлі Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” у Києві відкрили меморіальну дошку на спомин про українського журналіста Reuters Тараса Процюка, який загинув під час війни в Іраку 2003 року.

На відкритті зібралося багато друзів загиблого журналіста, які пригадали чимало цікавих історій про життя Процюка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Ця подія планувалася давно, ми дуже хотіли увіковічити пам’ять Тараса. Ініціатором ідеї була Лариса Мудрак (медіа-експерт — ред), яка була другом Тараса. Відкриття планувалося на 16 січня 2014 року, але цього не сталося через те, як розгорталися події в Україні, почалася війна, тому ми відклали так надовго», - розповів журналіст Сергій Каразій.

Відкриття меморіальної дошки Тарасу Процюку / Фото: Євген Любімов. Укрінформ

Він пояснив, що дошка встановлена на будівлі Укрінформу тому, що саме тут знаходилось бюро Reuters у часи, коли там працював Процюк.

За словами Каразія, 16 січня — це особливий день, день народження Тараса Процюка. Цього року йому б виповнилося 50.

Як зазначила медіа-експерт Лариса Мудрак, відкриття цієї дошки є важливою подією для всіх журналістів. «Тарас фіксував життя, тому ми не можемо не зафіксувати пам’ять про нього для тих, хто не був із ним знайомий. Ось так і виникла ідея про меморіальну дошку», - розповіла вона.

У свою чергу журналіст й письменник Сергій Лойко розповів про день загибелі Процюка. Тоді журналіст з балкона готелю «Палестина» в Багдаді дві години поспіль знімав на відео танкову битву, аж поки американські військові не переплутали його зі снайпером та не вистрілили в готель.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко переконаний, що ця дошка надихатиме кореспондентів агентства, які працюють тут зараз, тримати високу планку журналістики, як це свого часу робив Тарас Процюк, надихати робити свою роботу якісніше.

«Скоро на будівлі Укрінформу з’являться іще дві меморіальні таблички, і тоді дошка на спомин Тараса буде по сусідству з дошками на честь таких людей, як Гладенюк, який пройшов шлях від кріпака до одного з найпотужніших підприємців і фактично збудував цей будинок, а також Михайло Грушевський, який тут багато часу проводив», - сказав Харченко.

Присутнім показали короткий фільм про Процюка, зроблений колись Ольгою Герасим’юк і колегами з “1+1”. 

Як повідомляв Укрінформ, 8 квітня 2003 року американські танкісти в Іраку обстріляли готель «Палестина» в Багдаді, який був базою для більшості журналістів. Тоді загинули телеоператор каналу «Телесінко» іспанець Хосе Коусо, телеоператор агентства Reuters українець Тарас Процюк, а також були тяжко поранені ще троє працівників Reuters.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-