17 січня: народний календар і астровісник

17 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні «бабин вечір» - останній день Святок; кому моляться копачі могил і кого зазвичай кусають собаки.

Католики, зокрема й життєлюбні італійці, вшановують сьогодні святого Антонія – засновника чернецтва, того самого, котрий довгий час відлюдно мешкав у Єгипетській пустелі і який пережив величезну кількість різноманітних спокус у вигляді видінь. Найбільше сатана докучав святому видіннями голих жінок, але не сумнівайтеся: Антоній встояв. Постать цього святого та його марення приваблювали увагу численних митців усіх епох, особливо художників. Антонія і його спокуси зображали і Босх,  і Далі. Італійці вірили, що цієї ночі тварини розмовляють людською мовою і їх можна підслухати. Святому Антонієві молилися ті, хто займався лозоплетінням і копачі могил. Між іншим, існує європейський конкурс… копачів могил. Торік переможницею стала команда зі Словаччини. Двоє фахівців за менше ніж годину викопали бездоганну стандартну могилу. Вірогідно, що за декілька десятиліть ця професія майже зникне.

А ще сьогодні останній день Святок. У народі цього дня святкували «бабин вечір». Окропляли свяченою водою хати, а на Закарпатті жінки у свяченій воді замішували борошно і ним на дверях та одвірках робили хрести, щоб «упирі та всіляка нечиста сила не мала сили», бо вважали, що в останній день Святок вона особливо лютує. А дівчата збирали букові тріски на подвір’ї, приказуючи: «Самі букові, самі букові!» Це для того, щоб добре збиралися гриби. Увечері дівчата прагнули побільше напрясти, «щоб баби не плювали на куделю», себто не оскверняли їхньої праці лихими поговорами.

Іменини нині в Олександра, Марка, Тимофія, Архипа, Пилипа, Миколи, Павла.

Новомісяччя, і щоб не було сумно – 1-ий і 2-ий місячні день. Зі знаку Козерога молодий, гожий і надзвичайно амбітний Місяць перемістився у Водолія. Будьте готові до несподіванок і експериментів. Поволі сили підуть на підйом, зростатиме працездатність, але, разом з тим і дратівливість, злість – не забуваймо, що за два тижні – повне місячне затемнення. Можливо, когось осяє надзвичайна думка, захочеться неодмінно втілити в життя якусь геніальну ідею. Втім, пам’ятайте про те, куди інколи веде дорога, встелена благими намірами. Хоча, з іншого боку, як казав відомий кінік Антисфен, «труднощі подібні до собак: вони кусають лише тих, хто їх боїться». Як би там не було, кидаючись сміливо на штурм нових еверестів, потурбуйтеся про страховку.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: -24,9; а найтеплішим у 1993 – +8,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-