Люди звертаються на урядову «гарячу лінію» з питань отримання «теплих кредитів»

Люди звертаються на урядову «гарячу лінію» з питань отримання «теплих кредитів»

Укрінформ
З огляду на те, що теплі зими – явище тимчасове на теренах України, громадянам слід потурбуватися про заощадження коштів на утеплення своїх осель чи скористатися урядовою програмою «теплих кредитів».

Програма була розроблена і запроваджена Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності). і діє для населення та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з жовтня 2014 року. Програмою передбачено відшкодування з держбюджету в таких розмірах:

20% суми кредиту на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;

35% суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;

40% суми кредиту для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо у складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% – залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Для участі у програмі й отримання відшкодування необхідно лише звернутися до одного з уповноважених банків, який має у своєму капіталі державну частку, та надати необхідний пакет документів, які підтверджують цільове використання кредитних коштів для отримання кредиту на придбання енергоефективного обладнання чи матеріалів. Банк подає до Держенергоефективності реєстри позичальників, які мають право на отримання відшкодування, а після цього Держенергоефективності перераховує відповідні кошти на банківські рахунки для їх подальшого перерахування позичальникам.

Ще в липні минулого року Кабінет Міністрів України в рамках реалізації програм енергоефективності та ефективного використання енергоресурсів ухвалив рішення виділити додатково 300 млн грн на фінансування програми надання «теплих кредитів».

За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, Уряд послідовно реалізує план досягнення енергонезалежності та ефективного використання ресурсів, і до 2020 року Україна має стати енергонезалежною державою.

За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, урядова програма «теплих кредитів» за три роки дозволила залучити понад 6 млрд грн інвестицій в економіку України, нею вже скористалося майже 400 тисяч сімей. Також, як відомо, держбюджет 2018 року передбачає 400 млн грн на "теплі кредити", половину ж суми буде направлено на співфінансування енергоефективних заходів для ОСББ.

Водночас, підвищення цін і тарифів на комунальні послуги спонукають громадян до пошуку засобів економії та заощадження у сфері житлово-комунального господарства. Тому громадяни звертаються на урядову «гарячу» лінію за роз’ясненнями щодо умов участі у державних програмах з енергоефективності та впровадження компенсації вартості утеплення індивідуальних і багатоквартирних житлових будинків та просять забезпечити ефективну реалізацію цих програм.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, за 2017 рік на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 1000 таких звернень.

Громадянка із м. Снятин Івано-Франківської області повідомила працівникам урядової «гарячої лінії», що подала у лютому до місцевого відділення АТ «Ощадбанк» документи для отримання кредиту на утеплення (встановлення металопластикових вікон) по державній програмі з енергоефективності, однак станом на кінець березня питання так і не було вирішене. Жінка просила сприяння у пришвидшенні вирішення її проблеми. Звернення було передане на розгляд АТ «Ощадбанк». Під час зворотного зв’язку із заявницею працівники «гарячої лінії» з’ясували, що вже через тиждень після звернення заявниці був наданий кредит в одному із відділень Ощадбанку міста.

Жителька м. Тетіїв Київської області поскаржилася на працівників одного з відділень місцевого Ощадбанку, які відмовили їй у наданні кредиту на утеплення будинку. Заявниця повідомила, що хотіла замінити вікна у своїй оселі, але не може зробити це самостійно, оскільки в неї замала пенсія. Після уважного розгляду даного звернення фахівцями Головного управління по м. Київ та Київській області АТ «Ощадбанк» заявниці повідомили про те, що банком прийняте позитивне рішення щодо надання їй кредиту на придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів в рамках Державної цільової програми.

Заявниця із м. Краматорськ Донецької області зателефонувала на «гарячу лінію» з приводу відмови у підвищенні їй кредитного ліміту ПАТ КБ «Приватбанк», щоб мати змогу скористатися програмою «Теплий дім». За її словами, відмову мотивували тим, що вона проживає у нестабільній зоні, тобто в Донецькій області. Вона також пред’явила банку довідку про доходи за останні 6 місяців, що підтверджує здатність громадянки сплачувати кредит. Жінка просила сприяння у підвищенні кредитного ліміту до 6000 грн, аби вона могла скористатися програмою «Теплий дім». У своїй відповіді заявниці ПАТ КБ «Приватбанк» приніс вибачення за незручності та надав дозвіл на оформлення із банком договору «Оплата частинами» для купівлі товару.

За період з 5 по 11 січня 2018 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 45 тисяч 105 дзвінків, а також 846 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-