14 січня: народний календар і астровісник

14 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Василя, старий Новий рік; засівайте, віншуйте, святкуйте – на добро і на здоров’я!

Сьогодні святителя Василія Великого, Новий рік за старим стилем і обрізання Господнє. За Євангельським вченням, на восьмий день після народження, немовля Ісус, згідно зі старозавітним законом, прийняв обрізання, встановлене для всіх єврейських немовлят чоловічої статі на знак Заповіту Бога з праотцем Авраамом і єврейським народом.

На старий Новий рік припадає і свято Василя, який вважався покровителем землеробства. Ось чому вдосвіта годилося засіяти збіжжям оселі. Здебільшого це робили підлітки. Вдосвіта батьки будили своїх синів (традиційно засівали лише хлопчики, а дівчатка щедрували). Одягнувшись, дітлахи брали спеціально виплетену рукавицю, наповнювали її житнім чи пшеничним зерном і, ставши перед образами, засівали власну хату: «На щастя, на здоров’я! Роди, Боже, жито, пшеницю, на загороді бика й телицю, на кошарі барана й ягницю, у запічку дітей копицю. Будьте здорові з Новим роком та з Василем!»

Батьки ощедрювали хлопців грішми, і тоді вони, починаючи з крайньої хати, оббігали сусідські оселі. Кожен намагався щонайпершим засіяти й отримати найкращий подарунок. Тим, хто спізнювався, діставалися лише пироги. Перших посівальників господиня садовила на порозі й роззувала, щоб «вдома кури краще неслись», а господар тим часом ішов з коцюбою до сідала і зганяв курей, аби «починали скорше нестися». А на Чернігівщині головного посівальника садовили на лаву, приказуючи: «Сядь же в нас та посидь, щоб усе добре садилося – кури, гуси, качки, рої та старости!» Деінде на новолітування виносили на подвір’я дідуха й спалювали його, що символізувало початок нового року. Селяни казали: «На Новий рік погода – буде в полі урода».

З іменинами вітайте всіх Василів.

Нині сонячна неділя, 27-ий місячний день з надзвичайно позитивною енергетикою. Можна все, крім поганого. Проведіть час у гарній компанії. Щоправда, може виникнути неоднозначна ситуація, вийти з якої допоможе дотепний жарт. Не розповідайте  привселюдно про власні плани на майбутнє. З 26 грудня по 19 січня 2018 року Венера гостює в Сатурні, в знаку Козерога. Їй буде важко, адже Сатурн і Козерог подавляють, не дають відкрито показувати емоції. Тому стріли Амура в цей час будуть слабкими. Шаленого романтичного кохання не вийде, ліпше вибудовувати стосунки на основі взаємного партнерства і довгострокових перспектив. Шлюб може бути зручним і тривалим.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1896 році: -24,3; а найтеплішим у 2007 – +8,4.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-