Спалах кору в Україні: рекомендації МОЗ, як запобігти захворюванню

Спалах кору в Україні: рекомендації МОЗ, як запобігти захворюванню

Інфографіка
Укрінформ
Дитина, яка не була вакцинована від кору, при контакті з хворим повинна отримати щеплення протягом 72 годин.

Про це йдеться у рекомендаціях Міністерства охорони здоров'я у мережі Facebook.

"В Україні триває спалах кору. Якщо ви контактували з хворим, негайно зверніться до лікаря. Якщо невакцинована дитина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну. Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти. Єдиний надійний метод профілактики кору – вакцинація", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що якщо лікар встановив протипоказання до вакцинації у дитини - у перші 6 діб після контакту потрібно провести профілактику імуноглобуліном.

Якщо дитина має тільки одне щеплення від кору, потрібно незалежно від віку вакцинувати її вдруге. При цьому проміжок між першою вакцинацією та другою повинен становити не менше одного місяця.

Якщо дитина отримала всі щеплення згідно з календарем щеплень - у 12 місяців та 6 років - вакцинувати її не потрібно.

Наразі в Україні доступна вакцина КПК (кір, паротит, краснуха) "Пріорікс" виробництва Гляско Сміт Кляйн (Бельгія), закуплена ЮНІСЕФ згідно з договором з МОЗ. Станом на грудень 2017 року у регіонах та м. Києві в наявності було більше 630 тисяч флаконів цієї вакцини.

За даними Центру громадського здоров'я, 9 з 10 людей, що контактували з інфікованою людиною, також захворіють, якщо вони не були щеплені.

Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу.

Читайте також: У Києві кількість хворих на кір зросла до 74

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров'я жінок - від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-