10 січня: народний календар і астровісник

10 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Никанора і третій день Святок; кому який сальчичон смакує і чи варто нині шукати нове місце під сонцем.

Цього дня Церква вшановує апостола від 70-ти Никанора. А ще сьогодні третій день Святок – у давнину це був час відпочинку, ходіння по гостях, спільного трапезування. Однією з головних страв різдвяного столу була ковбаса. «Різдво без ковбаси не буває», «Різдво без ковбас, як Великдень без крашанок», - казали українці.

Сало і м’ясо або солили і складали в діжки та бодні, або як у Карпатах і на Прикарпатті – коптили. Дуже популярною була кров’янка. Для неї використовувалися найтовщі кишки. Кишки середньої товщини йшли на м’ясні ковбаси, а найтонші заправляли вареною крупою – гречаною або, як на Поліссі, пшоняною. Останнім часом виробництво ковбас в Україні трохи зросло. Втім, українці не тільки самі їдять ковбасу, але й діляться з іншими. А знаєте, куди найбільше експортується української ковбаси? В Грузію і Молдову. Але й це ще не все. Торік ми закупили ковбас на більш як 2 млн доларів. Ковбасний імпорт набагато перевищує експорт, а найбільше українцям смакують якісні іспанські (о незрівняна чорізо і пікантний сальчичон!), італійські та німецькі ковбаси. Жодних барвників, штучних підсилювачів смаку, вся продукція йде в натуральній оболонці, без міліграму пластику. Після таких ковбас ні печії, ні важкості в шлунку. Як кажуть, «губа не з лопуцька».

Іменинники сьогодні Петро, Софія, Гнат.

Сьогодні 23-ій місячний день. Місяць спадає, він у четвертій фазі. Нерви на максимумі, а сили на мінімумі. До того ж, активізується зло – земне і космічне, і не обов’язково з рогами і копитами, тому стережіться спокус і провокацій – гачок, який проковтнете, доведеться виймати з нутрощами. Характерні ознаки цього дня – агресивність, насилля, надмір в усьому: словах, учинках, жестах. Не намагайтеся нині зайняти нове місце в житті – цілком можливо, що втратите й те, яке маєте. Доля знову піднесе золоту ложечку до чийогось іншого рота, а не до вашого, тож не забудьте його закрити. Вдалого дня!

 Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1940 році: -30,7; а найтеплішим у 2007 –  +9,8.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-