2 січня: народний календар і астровісник

2 січня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ігнатія Богоносця і Супермісяць; що робили в давнину з пір’їною бусела і дозагадуємо бажання. 

Сьогодні день пам’яті священномученика Ігнатія Богоносця, єпископа Антіохійського, котрий жив у 1 – 2 століттях, учня Іоанна Богослова.

Що робили українці на Гната? Готувалися до Різдва Христового, постували, поралися по господарству. Хворі лікувалися у знахарок. Одним із найпоширеніших обрядів у магічній лікувальній практиці було викурювання хвороби з тіла. Найчастіше хворого обкурювали сухими цілющими травами, освяченими у церкві, або іншими предметами, яким надавали магічного смислу. Приміром, зляканих дітей підкурювали пір’їною, яку загубив лелека. Знахарка брала чебрець, ладан, пір’їнку, підпалювала все те й обкурювала хвору дитину, говорячи при цьому певні замовляння. Або ще використовувала шкаралупу, з якої вилуплювалися ранні (весняні) курчата. Підпалювалося все це не просто сірником чи запальничкою, а свічкою, яку запалювали раніше над покійником. «Куди дим, туди й ляк», – примовляла при цьому знахарка, фукала на всі чотири сторони, а потім хрестилася і хрестила дитину.

А ще наші пращури цього дня казали: «Новий рік – до весни відлік», «Сонце блищить, а мороз тріщить». За народними прикметами, людина, котра народилася на Ігнатія, буде надзвичайно домашньою, прив’язаною душею до батьківської домівки та родини.

Іменини сьогодні у Гната, Таїсії та Данила.

Сьогодні не лише 15 і 16-ий місячні дні, не тільки Місяць уповні, ще й до того ж у знакові Рака (тобто в своїй обителі), але й Супермісяць усього 2018 року! Вплив Місяця, який зараз знаходиться максимально близько від Землі, відчуватиметься аж до 7 січня. Ховатися за масками в цей період буде вкрай важко. Хто з якихось причин проспав новорічну ніч, може сміливо загадувати бажання. Очікуємо підвищеного емоційного фону, емпатії, романтичних поривів, алогічних учинків і взагалі – превалювання почуттів над розумом. До того ж, загостриться інтуїція і передчуття, особливо у водних знаків. Отже, все чудово, тільки посильте контроль над емоціями. Праця буде більш ефективною в першій половині дня. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1943 році: -21,8; а найтеплішим у 2007 - +6,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-