Обмін полоненими: адвокат припускає повернення “батька “ХНР” в Україну

Обмін полоненими: адвокат припускає повернення “батька “ХНР” в Україну

Укрінформ
Координатор руху «Юго-Восток» Юрій Апухтін, який відбув 5 років покарання за звинуваченням у сепаратизмі, і якого обміняли в числі інших на українських заручників, може у будь-який час повернутися в Україну.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат Дмитро Тіхоненков.

"Дійсно, Апухтін напередодні включений у список обміну на українських полонених. Обмін здійснено відповідно до домовленостей сторін", - зазначив адвокат.

За його словами, невідомо, де зараз знаходиться Апухтін: "Оскільки його справу закрито, він може у будь-який момент повернутися в Україну".

Як повідомляв Укрінформ, 20 грудня Апеляційний суд Харківської області частково задовольнив вимоги захисту, тобто, визнав Апухтіна невинним за ч.3 ст.109 (заклики до насильницького повалення діючої влади), але інкримінував йому організацію масових заворушень з елементами насильства (ч.1 ст. 294), що пов'язано з погромом міліційного автобуса біля будівлі Харківської ОДА в квітні 2014 року. За цією статтею суд призначив Апухтіну покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Суд ухвалив, що Апухтін повністю відбув покарання, у зв'язку з чим звільнив його негайно в залі суду.

Читайте також: Харківський суд випустив "батька ХНР" на свободу

23 травня Київський райсуд Харкова підтримав вимогу прокуратури і засудив 69-річного лідера руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна на 6 років позбавлення волі, при цьому прокуратура просила 8 років в'язниці. Тоді вирок не набув чинності, оскільки тривав час на апеляційне оскарження.

Прокуратура звернулася до Апеляційного суду Харківської області зі скаргою на рішення суду першої інстанції і вимогою суворішого покарання.

Координатора руху «Юго-Восток» Юрія Апухтіна затримали в квітні 2014 року за підозрою в організації масових заворушень. У травні 2014 року після внесення застави його випущено з-під варти. У грудні 2014 року його знову заарештували - за підозрою в публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України і захоплення державної влади, вчинених повторно.

У серпні 2014 року Окружний адміністративний суд Харківської області задовольнив позов прокурора Харкова і припинив діяльність громадської організації «Юго-Восток» шляхом примусового розпуску.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-