27 грудня: народний календар і астровісник

27 грудня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Фірса; чим займалася молодь на вечорницях і чи варто вбивати павучка.

Сьогодні католики вшановують Іоанна Богослова, а православні християни – мучеників Фірса, Левкія і Каллиника. Останні жили в ІІІ столітті в Кесарії Віфінській і були страчені за сповідування християнства.

Особливих обрядодій на Фірса не було, натомість тривав зимовий сезон вечорниць, який починався на Покрову (14 жовтня). Вечорниці виконували важливу соціальну функцію – на них молодь знайомилася, а потім фактично і вибирала шлюбного партнера. Вечорниці проводилися зазвичай у хаті вдови або бездітної пари. Дівчата пряли, вишивали, плели. Праця чергувалася з розвагами – танцями, піснями, іграми.  А ще на вечорницях практикувалася спільна ночівля. Варто зауважити, що ця традиція була поширена не всюди, а переважно на Полтавщині, Поліссі, Чернігівщині, Слобожанщині. На Правобережній Україні такого звичаю не зафіксовано. Мета спільної ночівлі – набуття досвіду спілкування з протилежною статтю. Втім, ті, хто самовпевнено стверджує, буцімто вечорниці закінчувалися справжнісінькими оргіями – помиляється. За тодішньою народною мораллю, спільна ночівля виключала дошлюбний секс. Коли ж заборона порушувалась, то практично всю відповідальність покладали на дівчину.

Нині іменини в Іларіона і Миколи.

Сьогодні 9-й і 10-ий. Місяць росте, символи дня – вогняний меч і корона. Один із найактивніших, найкрутіших  днів усього місячного циклу, пов’язаний з енергією Кундаліні. Зростають життєва енергія, сила, снага, але все одно, треба залишатися зібраним і уважним, спрямовуючи енергетичні потоки в правильне русло. Уникайте гострих предметів, зокрема й ножів. Сьогодні навіть хліб краще ламати руками. День дуже сприятливий для молитви. Сни несуть корисну інформацію, можуть бути віщими. Добре постувати, навіть «всуху», без води – це піде на користь як тілу, так і духові. Знищення будь-якого живого створіння цього дня протипоказане. Так само, як і пасивність. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1890 році: -25,3; а найтеплішим у 2015 –  +11,3.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-