В Україні зняли заборону на 450 професій для жінок

В Україні зняли заборону на 450 професій для жінок

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я скасувало наказ №256, який визначав перелік з 450 заборонених для жінок професій.

Про це у Facebook повідомила народний депутат Ірина Суслова.

"Нагадаю, що наказ №256 визначав перелік із 450 професій, заборонених для жінок. Фактично він забирав у них свободу вибору й ставив їх в нерівне становище стосовно чоловіків", - написала вона.

За словами Суслової, скасування наказу мусить стати першим кроком на шляху до недискримінації жінок у трудових відносинах: "Далі – створення безпечних умов праці для усіх людей, незалежно від статі, боротьба із гендерною сегрегацією під час працевлаштування та викорінення сексизму на роботі".

"Щиро дякую в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун за розуміння та підтримку нашої ініціативи! Вдячна усім людям – управлінцям, громадським активістам, політикам, які наближали перемогу! Це один із найкращих передноворічних подарунків, що були в моєму житті!", - додала парламентарій.

Як нагадує Центр інформації про права людини, згідно з наказом № 256 жінкам були заборонені понад 450 видів діяльності, що грубо порушувало право жінок на роботу, на рівність з чоловіками в трудовій сфері, на недискримінацію.

Зокрема, жінкам України було заборонено працювати у цілій низці важливих галузей таких, як підземні роботи, водіння деяких видів вантажного і пасажирського транспорту, робота в машинному відділенні корабля, ряд будівельних спеціальностей. Серед цих 450 є багато таких, в яких жінки дуже зацікавлені. Це, зокрема, добре оплачувані професії машиніста метро, моториста на кораблі, водія автобуса далекого прямування. Подібні заборони досі діють у багатьох колишніх Радянських республіках (в Білорусі, Росії, Вірменії, Грузії, республіках Центральної Азії), це дискримінаційна спадщина радянського минулого, що заважає професійній реалізації мільйонам жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-