Шість обов’язків пацієнтів після медреформи

Шість обов’язків пацієнтів після медреформи

Укрінформ
Успіх реформи залежатиме не лише від лікаря, а й від пацієнта, тому готуймося бути відповідальними за своє здоров’я

Довгоочікуваний Закон про зміни в системі надання медичних послуг та лікарських засобів, який має запустити медреформу, нині – на столі у Президента. За словами в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, відомство очікує його підписання до кінця 2017 року, після чого знадобиться близько шести місяців, аби підготувати нову систему фінансування.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк в інтерв’ю Укрінформу розповів, що оскільки строки ухвалення закону зсунулися, очікувати, що реформа запрацює з 1 січня, не варто: «Для первинної ланки з 1 січня спочатку буде діяти звична модель фінансування. З певної дати вони зможуть отримувати кошти за кожного пацієнта, який уклав угоду з лікарем і якого внесли в електронний реєстр».

Отже, запуск медреформи переноситься орієнтовно на літо 2018 року. І хоча в контексті медичної реформи ми звикли говорити про те, якими будуть обов’язки лікаря, але для успішного перезапуску медичної галузі не менш важливим є й те, про що ми не звикли замислюватися – обов’язки самих пацієнтів. Адже хоч як банально - будь-які зміни починаються з нас самих, і система охорони здоров’я тут не виняток. Відтак Укрінформ дізнавався, якими будуть наші обов’язків, як пацієнтів. Адже, приміром, за кордоном, у країнах, чиєму рівню медицини ми звично заздримо, якщо, приміром, не пройти вчасно необхідні обстеження чи не здати аналізи - оплату за лікарняний можна не чекати.

На першому етапі – «жорстких санкцій» до пацієнтів-порушників не буде...

Як повідомляють у МОЗ, у перші два роки після запуску ніяких жорстких санкцій щодо неслухняних пацієнтів не передбачається. Тобто на початковому етапі у пацієнтів не буде визначених обов’язків. Але в подальших планах – обов’язковість вакцинації та медоглядів - це як мінімум. А от укласти угоду з лікарями пацієнти можуть уже зараз, причому якогось жорсткого дедлайну (як раніше передбачалося, до кінця поточного року) і обов’язковості укладення угоди немає. Пацієнти поступово мають визначитися, в якого лікаря вони хочуть, їм зручно лікуватися, і усвідомити, що це потрібно зробити, адже незабаром первинна медицина працюватиме саме за таким принципом – укладення угоди пацієнта з сімейним лікарем. Якщо ж пацієнт раптом не укладе угоду на обслуговування, а йому стане зле, він все одно зможе викликати екстрену медичну допомогу – безплатно.

... Але надалі – профогляд і щеплення, відмова від самолікування та інформування про неякісні медпослуги стануть обов'язковими

Якими ж будуть обов’язки пацієнта при повному запуску медичної реформи, Укрінформу детальніше розповів Максим Щербина – хірург, заступник головного лікаря з хірургії медичної мережі «Добробут». За його словами, такі обов’язки пацієнта будуть прописані в угоді, яку укладають лікар і пацієнт для надання та отримання медичних послуг відповідно. Угоди будуть однаковими по різних напрямках – лікуванні, діагностиці, оперативному  втручанні. Отож про обов’язки:

1. Обов’язкові регулярні профогляди

«Пацієнт повинен буде проходити профогляди перед працевлаштуванням і під час роботи, оскільки виснажлива праця та емоційне напруження можуть виявити деякі особливості здоров’я людини – приміром, деякі хвороби можуть прогресувати, - говорить Максим Щербина. - Тому профогляди, а це рентгенографія, огляд уролога, гінеколога, терапевта, кардіолога тощо мають стати обов’язковими, що допоможе виявити хвороби на ранніх стадіях, через що лікування проходитиме легше і менш витратно.

2. Щеплення – обов’язкове

Зробити щеплення, яке рекомендує лікар, стане обов’язком пацієнта, і вже недостатньо буде керуватися власною думкою. Також щеплення буде обов’язковим і для отримання якихось додаткових послуг чи привілеїв (приміром, пацієнти, які зроблять щеплення, зможуть отримати страховий поліс за доступнішою ціною).

3. Лікувати хронічні захворювання вчасно – теж обов’язок

Це коштує менше, ніж лікуватися при загостренні чи ускладненні хвороби. Тобто обов’язком пацієнта стає піклування про вчасне лікування хронічних захворювань. (Якими ж будуть «санкції» за недотримання настанов лікаря і несвоєчасне звернення - цей механізм ще розробляється. – Ред.)

4. Відмова від шкідливих звичок

Це обов’язкова умова, хоча б на час лікування (а в ідеалі – завжди). Приміром, хибні звички можуть призводити до ускладнення чи неефективності лікування, на яке пацієнт вимушений витрачати свої кошти також. Тому відмова від паління, алкоголю тощо, або зменшення кількості викуреного і випитого – теж стане обов’язком пацієнта. У взаємовідносинах пацієнт-лікар буде прописано, що вживання алкоголю на тлі лікування може призвести до неефективності лікування, а відтак гроші і зусилля пацієнта будуть витрачені марно.

5. Гарантована відмова від самолікування

Доступність медикаментів сьогодні занадто висока, – продовжує Максим Щербина. – Пацієнти часто лікуються антибіотиками чи іншими препаратами, приміром протизапальними, що маскують картину перебігу захворювання або змінюють її, і це ускладнює діагностику. В такому випадку діагностика знову ж таки буде більш затратною, а лікування може бути дорожчим, оскільки ті препарати, які приймав до цього чи продовжує приймати пацієнт, лікар вже не зможе застосовувати - до них може виникнути стійкість мікроорганізмів або вони виявляться неефективними для конкретного пацієнта.

6. Скаржитись на лікарів

Ще один обов’язок пацієнта, який буде корисним для управління медициною, - вчасно повідомляти про неякісні медичні послуги. Якщо так сталося, то пацієнт, який має на це підстави, має проінформувати саме ті органи, які займаються організацією надання послуг, а не лікаря, який ці послуги надає. Це дасть можливість відсторонювати або штрафувати лікарів, які лікують недоказово, неправильно чи неефективно».

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-