Загадка від Київської влади: Що на три метри вище і вшестеро дорожче?

Загадка від Київської влади: Що на три метри вище і вшестеро дорожче?

Аналітика
Укрінформ
Відповідь – це найвищий прапор України поряд з Лаврською дзвіницею. На проект виділено 47,5 мільйонів гривень. Яким він буде і чи потрібен взагалі – дізнавався Укрінформ

Днями стало відомо, що в самісінькому центрі столиці, на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, поблизу монумента Батьківщина-Мати встановлять найбільший державний прапор. Таке розташування обрано для того, аби прапор можна було побачити з практично з усіх куточків Києва. За словами мера, столична влада вже презентувала цей проект ЮНЕСКО, отримавши там попередньо схвальну оцінку. Тим часом не всі кияни сприйняли цю новину з ентузіазмом, обурюючись і місцем розташування (поряд із дзвіницею Лаври), і висотою, і вартістю цього проекту – у 47,5 мільйонів гривень.

Примітно, що розробник цього проекту чомусь не називається, незважаючи на всі спроби журналістів дізнатися і проінформувати громаду, хто це, і хоча сам проект, судячи з тендерної документації на проведення робіт, уже готовий. Укрінформ зв’язався з замовником будівництва – комунальним підприємством з утримання та експлуатації житлового фонду спеціального призначення «Спецжитлофонд», аби вийти на авторів проекту. Але і там відмовилися надати інформацію про розробника, перенаправивши в КМДА. Чому це має бути закритою інформацією – незрозуміло. А чому замовником став саме «Спецжитлофонд», який, згідно назви, відповідає за зведення житла? І знову – мовчанка. І нам доводиться констатувати: спосіб, якими Київська влада комунікує (а точніше відверто не хоче цього робити) – це навіть не ХХ століття, це – кам’яний вік.

…У КМДА нам лише повідомили, що зараз там встановлення прапора на темі дня і готується роз’яснення, пообіцявши зв’язатися з нами, що ж, почекаємо, а тим часом...

А кому він потрібен, цей флагшток?

Почувши цифру у майже 50 мільйонів гривень, громадськість одразу ж сколихнула Мережу, вважаючи, що цих грошей забагато для одного якоїсь «палі» - флагштоку, і взагалі їх доречніше використати в інших цілях. Приміром, голова громадської організації «Київське віче» Олена Терещенко-Єскіна вважає, що ці гроші доцільніше було б спрямувати на фінансування розкопок вулиці древнього Києва під сучасною Поштовою площею та облаштування там археологічного музею.

А на думку відомого блогера Дениса Казанського, «крутість» країни не вимірюється величиною полотнища. Також цю ідею розкритикував і депутат Київради Володимир Яловий, вказавши на те, що у Дніпрі нещодавно встановили флагшток за вісім мільйонів гривень, а Київ планує витратити на це вшестеро більше.

Сам мер уже відреагував на таке невдоволення, відмітивши, що йдеться не лише про флагшток, а й інші додаткові роботи: «Щоб встановити металеву конструкцію висотою 75 метрів і вагою 85 тонн – це і інженерно технічні роботи, і облаштування прилеглої території, й інші роботи. Фахівці від КМДА, які над цим працюють, нададуть всі розрахунки і технічне обґрунтування». Тож Укрінформ дізнавався, як виглядатиме найбільший український прапор і «підставка» під нього, який уже викликав стільки дискусій – можливо, ці цифри все ж таки більш-менш обґрунтовані?

Пропозиція щодо влаштування флагштоку Державного прапора України // Джерело: КМДА
Пропозиція щодо влаштування флагштоку Державного прапора України // Джерело: КМДА

І з коморою для зберігання лопат і віників

Отже, як свідчать тендерна документація по замовленню робіт в системі закупівель «Prozorro», флагшток збудують на валу біля чаші Вічного вогню. Форма флагштоку традиційна – конусно-циліндрична, діаметром 2200мм в основі та 800мм на висоті кріплення прапору. Розмір прапору – 12,5 м х 19 м, а матеріал – 100% поліефір щільністю 115-135 г/кв.м. Це тканина підвищеної міцності, що спеціально розроблена для жорстких кліматичних умов.

Висота флагштоку – 75 метрів (до цього найвищий прапор був встановлений у Дніпрі заввишки в 72 метри. Усього-то на три метри вище – і вшестеро дорожче. - Ред.), а абсолютна висота (разом з пагорбом) складе 247, 4 м, що не перевищує висоту, якої сягає дзвіниця Києво-Печерської Лаври – 288,27 м. Під самим флагштоком також буде спеціальне технічне приміщення заввишки 4,3 м з електрощитовою, інженерним обладнанням, коморою для інвентаря та технічним коридором. Площа забудови, де розмістять флагшток, становитиме близько 150 кв. м.

Територію навколо флагштока і прапора в КМДА планують облагородити: майданчик навколо флагштоку - вимостити гранітом, сам флагшток – підсвітити. Проектом також передбачається врахувати потреби інвалідів на колясках та інших маломобільних груп населення.

Загалом будівництво триватиме 6 місяців, а урочисте відкриття найвищого прапору України заплановано до Дня Прапору – 23 серпня 2018 року.

А чи законний взагалі цей проект?

Укрінформ попросив Владиславу Осьмак, культуролога, керівника центру урбаністичних студій НаУКМА, оцінити, наскільки такий флагшток доречний у цьому місці з точки зору київського середовища?

Владислава Осьмак // Фото: Богдан Пошивайло
Владислава Осьмак // Фото: Богдан Пошивайло

«Подібні речі важливі, але в наших обставинах це дійсно виглядає як показуха. До того ж, така гігантоманія властива як правило тоталітарним режимам, та й взагалі це відображає радянський спосіб мислення. Тому я не бачу у зведенні височезного флагштоку зв’язку із незалежною Україною», - говорить Владислава Осьмак.

На думку пані Владислави, важливіше робити наголос на тому, наскільки законним є цей проект: «По-перше, прапор планується встановити на території Національного музею історії України у Другій світовій війні, який сам собою є пам’яткою. Тому будь-яке самовільне втручання в устрій території або ландшафт, що має пам’яткоохоронний статус, – це порушення закону.

По-друге, поруч знаходиться Києво-Печерська лавра, яка внесена в реєстр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і має буферну зону, де діють суворі обмеження: гранично допустима висотність нових споруд на ближній території – 9-12 метрів, а на дальній - 27 метрів. Тому виникає питання, наскільки цей проект узгоджено з правилами створення нових споруд в буферних зонах об’єктів світової культурної спадщини».

Поки ми відповідатимемо на «офіційний запит», ви же все забудете? Правда ж?

Отож, сподіваємося, що готуючи роз’яснення для громадськості, в КМДА нададуть не лише обґрунтування запланованої суми коштів на проект флагштоку, а й засвідчать наявність необхідних дозвільних документів на ці роботи. Ну і зрештою, назвуть «засекреченого» автора цього проекту. А він, у свою чергу, спробує обґрунтувати кошторис. І взагалі, хоч і розгляди подібних проектів в подібних архітектурних зонах з боку відповідних органів скасували за Януковича невідомо з якого дива, хотілося б знати, що думають фахівці з точки зору доцільності проекту саме тут в кількох сотнях метрів від Лаврської дзвіниці. Адже історичний і унікальний ландшафт правобережних Київських круч вже було сплюндровано при будівництві музею і статуї на його даху ще в 1982-му році. Тоді, до речі, деякі фахівці намагалися протестувати, але марно… Утім це було майже 40 років тому, за тоталітарного Радянського Союзу, а нині, за незалежної і нібито проєвропейської України, громадськість і ЗМІ розраховують на цивілізоване ставлення місцевої влади, відповідальних осіб до свого зрозумілого зацікавлення і занепокоєння.

… Затягування з відповіддю на очевидні запитання показує, що на Хрещатику знову обрали тактику відмовчування, відсиджування і вимагання безкінечних «офіційних запитів». Сподіваються, що черговий скандал сам собою «розсмокчеться», тобто забудеться на тлі якогось іншого, свіженького?

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-