“Заблокований” телеканал NewsOne, або Як роздути те, чого нема

“Заблокований” телеканал NewsOne, або Як роздути те, чого нема

Репортаж
Укрінформ
Акція під офісом NewsOne – це ніяка не блокада, а скоріше - пікет. Інша річ, що контролювати діяльність подібних «рупорів» мав би хтось інший…

Учора надвечір у «лайнополе» російських ЗМІ було підкинуто смачненьке: “група людей у балаклавах заблокували офіс опозиційного телеканалу Newsone, який належить народному депутату Євгену Мураєву”. За словами журналістів телеканалу, “до території під’їхала вантажівка з мішками невідомого вмісту”, а в’їзд “заблокували колючим дротом”. Все це, пояснювали представники “Newsone”, пов’язане з транслюванням онлайн “маршу за імпічмент Президента Порошенка”.

Натомість люди – їх чоловік з 20 – насправді проводять акцію під офісом телеканалу і практично все це - заперечують: “маршу” акція не стосується, її мета - висловити незгоду з політикою каналу і примусити його власника вибачитися, зокрема, за сепаратистські висловлюваннями.

Що відбувається під офісом телеканалу NewsOne на другий день, дізнавався кореспондент Укрінформу.

12:00 - вхід до офісу не заблоковано

Прибувши на місце одразу пробуємо зайти всередину, до нібито заблокованої будівлі ділового центру «Лагода», що на вулиці Польова, 21, (район м. «Політехнічна») де, окрім телеканалу “NewsOne”, офісні приміщення орендують чимало інших компаній: Busfor (продаж автобусних квитків), Smart (консалтингова компанія), Dataroot (IT-компанія), Bookimed (медичні рішення і лікування людей) тощо (див. фото нижче).

Всередині незаблокованої будівлі ділового центру «Лагода», де, окрім, NewsOne приміщення орендують чимало інших компаній
Всередині незаблокованої будівлі ділового центру «Лагода», де, окрім NewsOne, офісні приміщення орендують чимало інших компаній

При вході до нас підходить співробітник служби охорони, в якого запитуємо чи працює сьогодні діловий центр? На наше питання чоловік відповів коротко: центр працює, лише ворота для в’їзду/виїзду заблоковані.

Це саме відповів виконавчий продюсер телеканалу Василь Голованов, який, власне, і вийшов до нас з нібито заблокованого приміщення.

Голованов: “Справді, телеканал працює у звичному режимі, але... Це не мирна акція, це - тиск на свободу слова, зокрема, на NewsOne. Лише погляньте на цих псевдоактивістів, які ховають обличчя під масками, відмовляються давати коментарі. Це якесь свавілля. Вчора надвечір вони приїхали під студію, обнесли все колючим дротом, заблокували в’їзд мішками з піском... Розцінюю все це як спробу залякування, як умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, що карається за статтею №171 ККУ...”

Організатори акції пікету телеканалу NewsOne, члени руху
Організатори акції пікету телеканалу NewsOne, члени руху "Братство" Дмитра Корчинського гріються біля вогнища // Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

12:55 — Хто ви, “невідомі активісти”?

Підходимо до “невідомих людей в масках” (так про них пишуть деякі ЗМІ, насправді, в масках лише декілька людей - Ред.), котрі гріються біля бочки з багаттям. Запитуємо про їхні вимоги та яку організацію вони представляють? Відповісти погодився один із організаторів акції протесту, член руху “Братство” (Його багаторічний лідер – загальновідомий Дмитро Корчинський) Олексій Сердюк. За його словами, протестуючі мають намір залишатися там до тих пір, поки власник каналу колишній “регіонал”, народний депутат від партії “За життя” Євген Мураєв не попросить вибачення за те, що назвав Революцію гідності “державним переворотом”.

Сердюк: “Мураєв повинен вибачитися перед героями Небесної сотні за свої слова. Це основна вимога. А ще люб’язно просимо в телеканалу NewsOne звільнити найбільш ватних ведучих і змінити редакційну політику з прокремлівської на патріотичну проукраїнську. До тих пір, поки цього не станеться, наша мирна акція буде продовжуватися...”

Також активіст “Братства” наголосив на тому, що деякі ЗМІ умисно перекручують інформацію про блокування телеканалу.

Сердюк: “Це символічний протест. Перекрито лише один з в’їздів на територію ділового центру. Але ж є ще інші. Ми спеціально проводимо акцію тільки під цим заїздом, щоб не заважати роботі інших компаній. Тепер щодо нібито заблокованого головного входу. Це неправда. Можете перевірити і на власні очі побачити, як журналісти безперешкодно заходять і виходять”.

Олексій Сердюк (в кепці), Віталій Чорний разом з іншими членами руху
Олексій Сердюк (в кепці), Віталій Чорний разом з іншими членами руху "Братство" вітаються з першим заступником міністра внутрішніх справ Вадимом Трояном // Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

13:30 — до протестувальників приїхав перший заступник глави МВС Вадим Троян

Пан Троян одразу підійшов до активістів, потиснув їм руки і попросив пояснити причину “блокування”. Відповів Сердюк: “Ніхто нікого не блокує! Це звичайна акція протесту. Вимагаємо власника телеканалу NewsOne вибачитися за свої слова”.

Згодом, до їхньої розмови приєднався і виконавчий продюсер NewsOne В. Голованов.

- Цей телеканал називає війну на сході громадянською, а не війною з Москвою. І це не перша наша розмова з керівництвом телеканалу, - каже Сердюк.

- Це неправда. Ви перешкоджаєте журналістам виконувати свою роботу, це тиск на журналістів... - перебиває Голованов.

- Ми не перешкоджаємо. Вхід до центру не заблоковано. З вами не можливо вести діалог. Ви займаєте точно таку ж позицію, як і ваш власник. Вже другу добу поспіль ви обзиваєте нас покидьками, псевдоактивістами тощо, перекручуєте інформацію і відверто брешете. Але ж ніхто не приховує хто ми такі, так як і наші вимоги. Спеціально для вас повторюю, що ми - активісти “Братства” і наша вимога, щоб ваш власник пан Мураєв вибачився за те, що він назвав Революцію гідності “державним переворотом”. Це ображає честь героїв, які воювали і загинули на майдані...

- Все, що говорить цей чоловік - неправда... Ніхто вас покидьками не обзивав.

Вадим Троян спробував заспокоїти обох, запропонувавши їм поїхати до Нацради.

Виконавчий продюсер NewsOne Василій Голованов і перший заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян // Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ
Виконавчий продюсер NewsOne Василій Голованов і перший заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян // Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

Троян: “Я спілкувався з керівником. Він чекає нас о 15:00... Хлопці, я все розумію, але блокувати в’їзд на територію - це не вирішення. Що стосується вимог активістів. Як людина, що воювала на сході, не можу не погодитися з деякими словами, що коли йде війна - підігравати ворогу неприпустимо. Але правову оцінку давати не збираюся. Для цього існують відповідні органи. Попри те, існують ще питання моральності...”

І Голованов, і Сердюк їхати в Нацраду на 15:00 погодились.

Сердюк: “Я обов’язково поїду до Нацради. Якщо там не виявлять жодних порушень в роботі телеканалу — заблокуємо ще один в’їзд”.

Голованов: “Звинувачення цих хлопців в балаклавах недоречні. Вони просто тиснуть на працівників нашого телеканалу, до якого в Нацради нема жодних питань. Тим не менш, в Нацраду поїду”.

Замість висновку

Підсумовуючи сказане, виділимо кілька основних моментів.

По-перше, все, що відбувається біля ділового центру «Лагода» – це ніяка не блокада, а за всіма ознаками - звичайний пікет. До будівлі можна пройти без жодних проблем. З п’яти в’їздів/виїздів не працює лише один, решта – вільні.

По-друге, ніхто не перешкоджає журналістам телеканалу виконувати свою роботу. Кореспонденти Укрінформу сьогодні в цьому переконалися.

По-третє, увесь цей галас з активістами, як переконують деякі ЗМІ, не пов’язаний з висвітленням учорашнього мітингу Саакашвілі телеканалом NewsOne. Він уже давно закінчився. Вимоги протестувальників достатньо зрозумілі: нардеп Євгеній Мураєв повинен вибачитися за те, що назвав Революцію гідності “державним переворотом”.

По-четверте, поспілкувавшись з активістами, відзначимо таке: вони не в масках (лише невелика частина прикриває обличчя. - Ред.), поводяться досить спокійно, на прохання назватися відповідають, що діють від імені організації “Братство” Дмитра Корчинського. Тобто, називати цих людей псевдоактивістами, які відмовляються давати коментар - не зовсім вірно.

По-п’яте. Претензії, причому серйозні, до телеканалу NewsOne лунають далеко не вперше. Коли нам розказують про “Майдан-держпереворот” і “громадянську війну на сході” — різницю між свободою слова і ворожою брехнею побачити не складно. Тільки чому про це треба нагадувати?

Мирослав Ліскович, Київ

P.S. Станом на 19:00 з’явилися перша інформація про закрите засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, на якому були присутні: активіст “Братства” Олексій Сердюк, виконавчий продюсер NewsOne Василій Голованов, голова Нацради Юрій Артеменко і перший заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян. “Вони (Нацрада. - Ред.) чітко дали зрозуміти, що каналу потрібно змінювати інформаційну політику...”, - повідомляє кореспондент того ж NewsOne.

Олексій Сердюк заявив, що “активісти з розумінням поставляться до прохання трохи переформатувати акцію, щоб люди все-таки могли проїхати”.

Наразі члени “Братства” забирають мішки з піском з-під воріт, але йти не збираються, натомість “створять там блокпост і перевірятимуть документи”. За словами активістів, заборона проходити на територію поширюватиметься на людей з георгіївською стрічкою, а також — російських журналістів, які “прийшли на ефір телеканалу”. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-