"Доступні ліки" щомісяця отримують 150 тисяч нових пацієнтів - МОЗ

Укрінформ
Щомісяця кількість людей, які долучаються до урядової програми "Доступні ліки", зростає щонайменше на 150 тисяч осіб. З часу старту програми у квітні на безкоштовні або з незначною доплатою препарати від трьох груп захворювань було видано 10 млн рецептів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

“Близько 150 тисяч пацієнтів додатково щомісяця долучаються до програми. “Доступні ліки” повертають довіру українців до лікарів, а головне - попереджають ускладнення хронічних захворювань у мільйонів людей. Переконаний, що вже за кілька років ми зможемо говорити про збільшення тривалості життя українців та суттєве зменшення смертності населення, в тому числі від інсультів та інфарктів”, - розповів заступник міністра Роман Ілик.

Так, у жовтні, за даними МОЗ, лікарі виписали майже 1 мільйон 800 тисяч рецептів, за якими пацієнти отримали безпечні, якісні та ефективні ліки безкоштовно чи з незначною доплатою. У вересні українці були забезпечені ліками за 1 млн 646 тис. рецептів, а влітку ця цифра коливалася у межах 1,465-1,500 млн рецептів.

Читайте також: У МОЗ кажуть, що висока температура та тиск - не підстави викликати "швидку"

Загалом за 7 місяців роботи програми, ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми отримали за 10 млн рецептів на суму 390 млн грн. Нині в програмі бере участь кожна третя аптека в Україні, щомісяця долучається до програми близько 50 нових аптечних закладів.

Найкраще програма реалізовується у Києві, Харківській та Дніпропетровській областях, найгірше - у Чернівецькій, Сумській та Луганській областях.

Як відомо, урядова програма «Доступні ліки» - це одна із складових великої реформи системи охорони здоров'я, яка не змінювалася протягом 26 років. Мета програми - забезпечити кожного громадянина України безпечними життєво необхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю.

Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсація) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. На реалізацію програми в 2017 році у держбюджеті передбачено 700 млн грн. Наступного року у проекті бюджету закладено 1 млрд грн для лікування. До кінця року програму “Доступні ліки” планують розширити ще на 3 нозології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-