Інтерпол більше не шукає екс-главу МВС Захарченка і його заступника - ГПУ

Інтерпол більше не шукає екс-главу МВС Захарченка і його заступника - ГПУ

Укрінформ
Інтерпол місяць тому зняв з міжнародного розшуку колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка, яких в Україні обвинувачують у розтраті.

Про це заявив начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк в інтерв'ю "Фокусу".

"Інтерпол категорично відмовляє оголошувати в розшук будь-якого фігуранта справ щодо протидії Майдану. Там кажуть, що ці злочини здійснювалися в умовах зміни влади, отже, можуть бути ознаки політичних переслідувань. "Тітушок" вони в розшук ставлять, а ось будь-кого, хто так чи інакше був пов'язаний з владою, від рядового "беркутівця" до вищого керівництва країни, - ні. Більше того, буквально місяць тому були зняті з міжнародного розшуку по обвинуваченню в розтраті коштів колишній міністр внутрішніх справ Захарченко та його заступник Ратушняк", - сказав Горбатюк.

За його словами, вже не один рік співробітники прокуратури пишуть їм листи, зустрічаються з представниками Інтерполу, але чіткої відповіді там уникають - "мовляв, пишіть, а ми розглянемо ваші аргументи". "В результаті ми стабільно отримуємо відмову", - зазначив начальник департаменту спецрозслідування ГПУ.

За його словами, нещодавно прокурори зіткнулися навіть з відмовою виставляти розшукуваних з так званою синьою картою.

"Червона картка означає, що всі країни Інтерполу повинні затримувати таку людину, а синя - просто повідомляти про її переміщення. Адже у нас з багатьма країнами, в тому числі європейськими, є двосторонні домовленості про екстрадицію. І коли ми дізнаємося, що підозрюваний в'їхав в якусь країну, просимо владу цієї країни затримати його, надаючи необхідні документи. Але нам відмовили навіть в цьому, причому в українському, а не в центральному офісі Інтерполу, з тією ж мотивацією", - пояснив Горбатюк.

За його словами, по всіх злочинах проти Майдану в тюрмі сидить лише одна людина (йдеться про так званих тітушок).

На даний момент серед підозрюваних 201 правоохоронеь, в тому числі 22 слідчі, 15 прокурорів і 14 суддів. У розшук оголошено 110 осіб.

Читайте також: ГПУ хоче закінчити справи Майдану проти чиновників категорії "А"

Як повідомлялося, у січні минулого року управління спеціальних розслідувань ГПУ закінчило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом організації керівниками МВС України, в тому числі екс-міністром Віталієм Захарченком, незаконної передачі 20 лютого 2014 року цивільним особам вогнепальної автоматичної зброї і боєприпасів до неї зі складів МВС.

Крім того, Печерський суд Києва дав дозвіл на затримання екс-президента Віктора Януковича і колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка у справі про незаконне позбавлення волі помічника предстоятеля УПЦ Московського патріархату Олександра Драбинка, нагадує "Новое время".

За даними ЗМІ, колишній міністр Захарченко ховається від українського слідства в Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-