Як борються з грипом у різних країнах?

Як борються з грипом у різних країнах?

Аналітика
Укрінформ
Що для нас незвично - п`ють мінералку й багато гуляють. Не вживають антибіотики й сиропи від кашлю та вакцинуються

Цієї осені Центр громадського здоров'я МОЗ України склав перелік ліків, які не варто вживати у випадку грипу чи ГРВІ як дітям, так і дорослим. До цього списку потрапило усе, за чим ми звикли звертатися до аптеки найчастіше – інтерферони, противірусні препарати (окрім озельтамівіру та занамівіру відповідно до показань); імуномодулятори, комбіновані ліки від застуди.

Сиропи від кашлю, виявляється, також пити не варто, особливо маленьким дітям, бо можуть викликати ускладнення. Ефективність вітамінів не доведена, як і рослинних препаратів, тож вживати їх можна, однак результативності ніхто не гарантує. 

Фото з сайту zdorov.online
Фото з сайту zdorov.online

Ця тема викликала чимало суперечок, оскільки період гострих респіраторних вірусних інфекцій уже почався. Найбільше незгодних – саме серед лікарів, які щодня виписують ці препарати і вірять у їхню ефективність.

Укрінформ намагався з'ясувати, які особливості боротьби з вірусними інфекціями та епідеміями грипу існують в інших країнах, що радять лікарі та фармацевти, до чого дослухаються люди.

БЕЛЬГІЯ ТА НІМЕЧЧИНА – БЕЗ ПРОТИВІРУСНИХ ТА ІНТЕРФЕРОНІВ

Розпочнемо з Бельгії, чиї медичні препарати вважаються надзвичайно якісними і шануються в Україні. Самі бельгійці мають репутацію нації, яка чи не найбільше в Європі вживає різних ліків, і цьому певною мірою сприяє система страхової медицини. Однак, від вірусів навіть тут не лікують. На запитання кореспондента відповіла сімейний лікар Аурелія Норіене, яка практикує в Антверпені. Вона пояснила, що «інтерферони, противірусні препарати, імуномодулятори, комбіновані ліки від застуди» в Бельгії не застосовуються. І це не залежить від міністерства охорони здоров'я країни, яке не надає прямих вказівок лікарям та клінікам у цій сфері. «Щодо рекомендацій, які використовуються проти вірусних інфекцій, то лікарі мають діяти згідно з останніми науковими даними, тобто лікувати симптоми та, можливо, ускладнення. Антивірусне лікування не практикується», – наголосила сімейний лікар.

Сиропи від кашлю досить популярні, мають відпускатися за рецептом, однак їх можна придбати і в найближчій аптеці, проконсультувавшись із провізором. Він запропонує ліки для розріджування мокротиння, від вологого чи подразливого сухого кашлю, але «панацеї» від ГРВІ тут не купити.

Загалом, високо розвинута медицина Бельгії спрямована на профілактику – тут активно пропагується вакцинація. Не залежно від епідеміологічної ситуації, зробити щеплення завжди рекомендується найбільш вразливим верствам населення, особливо людям похилого віку. Вища рада здоров'я країни випускає офіційний документ, де визначені штами вірусів грипу та вакцин проти них.

У Німеччині лікарі радять при температурі тіла до 38 градусів (навіть для маленьких дітей) – гуляти на вулиці 

У Німеччині запитання: «Що у вас є від грипу та застуди», – також викликає неабиякий подив у аптекарів. Натомість існує безліч симптоматичних ліків – для полоскання горла або промивання носа, жарознижуючі, протикашлеві. Препарати для зміцнення імунітету коштують недешево і майже не представлені на полицях місцевих аптек. У силу вітамінів у таблетках також вірять слабо, радше пропонують слідкувати за раціоном, їсти продукти, багаті вітаміном С, лактобактеріями та пробіотиками.

Фото з архіву КП
Фото з архіву КП

Загалом, у Німеччині багато уваги приділяється інформації стосовно того, як розпізнати грип і відрізнити його від звичайної застуди, щоб не займатися самолікуванням. Хоча, німці за будь-якими порадами відразу звертаються до сімейного лікаря, який виписує рецепт і допоможе з лікуванням. Якщо проявляються симптоми ГРВІ, хворому порадять якомога більше пити, промивати ніс сольовим розчином, провітрювати приміщення, при температурі тіла до 38 градусів (навіть для маленьких дітей) – гуляти на вулиці і, головне – уникати стресів.

Без рецепта не можливо придбати серйозні препарати, зокрема антибіотики. Якщо ж хвороба дала ускладнення, пацієнта госпіталізують і продовжують лікувати у стаціонарних умовах під наглядом фахівців.

Вакцинація вважається в Німеччині найбільш ефективним засобом профілактики, але лікарі попереджають, що 100-відсоткового захисту від хвороби не дає і вона. При цьому крім нагадування на сайті Міністерства охорони здоров'я ФРН (яке навряд чи читає багато людей), та інших спеціалізованих сайтах, присвячених щепленням, ви не побачите інших наполегливих закликів вирушати негайно в клініку, немає таких навіть у лікарських кабінетах.

У Франції застуду чи навіть легку форму ГРВІ лікують лужною мінеральною водою: 2-3 літри на день

ФРАНЦІЯ – МЕНШЕ АНТИБІОТИКІВ, ЗДОРОВІША НАЦІЯ

Французьку медичну систему Всесвітня організація охорони здоров'я кілька разів визнавала найкращою у світі – у разі необхідності тут усім пацієнтам доступні профілактика, ефективне лікування, останні наукові досягнення.

Що стосується сезонних хвороб, тут не панікують: наприклад, застуду чи навіть легку форму ГРВІ лікують мінеральною водою. 2-3 літри на день – визначена «народна» норма. І навіть діти знають, що запалення викликає «закислення», а лужна вода цей стан нейтралізує.

Фото: krasdor.com.ua
Фото: krasdor.com.ua

Як вилікувати грип – у Франції майже не розповідають, бо захворювання допускають «безвідповідальні», свідомі – вакцинуються. В цьому переконує ледь не кожна третя вулична реклама. Кампанія за вакцинацію проходить щороку і починається у вересні. Для збільшення кількості провакцинованих, у травні 2017 року було надано дозвіл робити щеплення проти грипу прямо у аптеках, за умови обладнання відповідного місця.

Для частини громадян, професії яких пов'язанні з роботою із людьми та передбачають тривале перебування у громадських місцях – щеплення від грипу є обов'язковим. Наполягають і на вакцинації дітей з 6-ти місяців та людей похилого віку (після 65 років). Станом на кінець жовтня 2017 року від грипу було провакциновано 27,7 тисячі людей похилого віку.

Якщо брати до уваги перелік препаратів, які МОЗ України визначило неефективними – то у Франції такі заборони були введені поступово у рамках загальноєвропейської практики. Тут не п'ють сиропів від кашлю, не вживають імуномодулятори. Держава дуже активно бореться проти використання антибіотиків – їх призначає лікар і лише у крайньому випадку.

Однак, так було не завжди. На початку століття Франція лідирувала в Західній Європі за кількістю споживання антибіотиків. Їх приймали при застудах, «годували» ними дітей, вважаючи це цілком безпечним і доцільним. У 2002 році держава серйозно взялася за справу, поставивши за мету протягом п'яти років на чверть скоротити споживання цих важких ліків суспільством. «Антибіотики не приймають автоматично» – транслювали усі ЗМІ. Акція проводилася французьким Агентством з безпеки лікарської продукції і була частиною комплексної європейської програми, спрямованої на зниження антибіотикорезистентності мікроорганізмів.

Особливого гоніння тоді зазнали препарати проти Streptococcus pneumoniae (пневмокок, збудник пневмонії, менінгіту, бронхіту та інших захворювань), їх приймали масово через загрозу смертельних випадків. У 2003 році Агентство з безпеки лікарських засобів заборонило застосування 15 препаратів для назального введення, що містять антибіотики, які використовувалися для лікування інфекційних захворювань лор-органів. Серед них неоміцин, фраміцетін і сульфасукцінамід, які визнали неефективними для лікування і причиною подразнень та алергічних реакцій.

Загалом, французи вже усвідомили, що чарівної пігулки не існує, а є щоденна робота над своїм фізичним здоров'ям. Завдяки профілактиці, загартовуванню, спорту, харчуванню та вмінню відпочивати вони досягли значного прогресу в зміцненні здоров'я всієї нації: середня тривалість життя тут становить 81 рік.

ЛАТВІЯ, ЛИТВА, ЕСТОНІЯ, ФІНЛЯНДІЯ – М'ЯКЕ СИМПТОМАТИЧНЕ ЛІКУВАННЯ

Чим лікують ГРВІ в Балтії? Тут пропагують мінімальне втручання у процес боротьби імунітету зі збудниками хвороби. Більшість донедавна популярних «противірусних препаратів» в аптеках відсутня, і лікарі їх не призначають – через недоведену ефективність.

Лікують лише симптоми, медики вимагають від пацієнта залишатися вдома, радять пити якомога більше рідини, налягати на морси, компоти. Жарознижуючі, наприклад, Колдрекс або Терафлю, мають бути у кожній домашній аптечці у сезон росту захворювань, їх можна вільно купити. У Фінляндії, наприклад, «фішка» останніх років – препарат Burana-C (ібупрофен з вітаміном С).

Фото: nanoosh.com
Фото: nanoosh.com

Антибіотиків без рецепта, завіреного відповідним чином, також не дадуть. Ніяких. Вважається, що такі препарати – на крайній випадок, лікарі виписують їх дуже неохоче, тільки коли встановлено хронічні захворювання або є підозра на ускладнення (та й то після аналізів).

Однак, під час хвороби зі складним перебігом медики можуть порадити озельтамівір і занамівір (тут відомих під торговими марками таміфлю та реленза). Ситуація з цими препаратами в країнах Балтії різна і постійно змінюється. Наприклад, у Латвії таміфлю наразі є у вільному доступі. А от реленза, занесений до національного фармакологічного реєстру у 2007 році, має дозвіл на продаж, проте в аптеках його знайти неможливо.

Широко інформується населення і про щеплення. У жовтні-листопаді усі ЗМІ приділяють цьому особливу увагу. В Латвії та Естонії – централізована, безкоштовна вакцинація (в тому числі, на підприємствах) поки не надто поширена. Щеплення коштує до 15 євро, роблять його в поліклініках, лікарнях – за бажанням та попереднім записом.

У Литві та Фінляндії безкоштовно щепитися від грипу можуть медпрацівники; вагітні; люди, які мають хронічні захворювання; літні (старші 65 років) та всі, хто мешкає в притулках і будинках опіки.

У Фінляндії, до того ж, активно пропагується елементарна побутова гігієна, нагадування людям про необхідність якомога частіше мити руки. На думку медиків, така проста міра безпеки ефективніша від усіх відомих ліків.

США – ВСЬОГО ТРИ ВИДИ ЛІКІВ ЗА РЕЦЕПТОМ

У Сполучених Штатах Америки рекомендації щодо лікування грипу чи ГРВІ визначає Центр контролю й профілактики захворювань (CDC) – федеральне агентство, яке підпорядковується Міністерству охорони здоров'я і людських ресурсів США. Офіційний перелік рекомендованих антивірусних препаратів обмежується лише трьома назвами: озелтамівір (доступний під торговою маркою Tamiflu),  занамівір (продається під найменуванням Relenza), і перамівір (відомий у продажу як Rapivab).

У більшості випадків призначають перші два. Rapivab вводиться внутрішньовенно лікарем і протипоказаний дітям та підліткам до 18-ти років. Для вагітних жінок також існують обмеження: їм рекомендується приймати лише перевірений озелтамівір. Однак, ці препарати не можна купити без рецептів лікаря, які виписуються на спеціальних іменних бланках. За рекомендацією CDC, люди з першими симптомами застуди мають негайно звернутися до шпиталю, щоб уникнути ускладнень захворювання.

Фото: David Mcdaniel, THE OKLAHOMAN
Фото: David Mcdaniel, THE OKLAHOMAN

Далі – як в Україні: лікар оглядає та призначає процедури. Відмінність полягає лише в оплаті його послуг. Без наявності медичного страхування тільки прийом може коштувати пацієнтові зі звичайним ГРВІ від 50 до 100 доларів. Зі страховкою – безкоштовно, або до 40-а доларів, залежно від полісу. Якщо додати вартість ліків (наприклад 10 пігулок Tamiflu можуть коштувати від 140 до понад 200 доларів), захворювання може серйозно вдарити по гаманцю.

У США не відстають від європейців і намагаються виробити у населення звичку вакцинуватися від найбільш небезпечних штамів. CDC рекомендує робити це регулярно, з настанням перших холодів і називає щеплення "першим і найкращим способом уникнення захворювань сезонним грипом". От для цього до лікаря йти не треба – щепитися можна навіть в аптечних відділах супермаркетів. Взимку там навіть роблять знижки для усіх охочих – коштувати це буде близько 20 дол. США.

Водночас, у США широко продаються й інші препарати, які можна придбати без рецептів. Але, на відміну від України, тут не купиш просто так потужні антибіотики та серйозні знеболювальні. В американських аптеках доступні «легкі» ліки, які тимчасово знімають симптоми застуди й полегшують головний біль – наприклад, пігулки на основі ібупрофену чи ацетомінофену. Використовують і сиропи від кашлю, льодяники для горла, гарячі чаї, аптеки пропонують широкий вибір вітамінів і біодобавок. Але всі ці препарати не входять до офіційного переліку ліків, рекомендованих Центром контролю й профілактики захворювань США.

КАНАДА – ВАКЦИНУЮТЬ НАВІТЬ КРАПЛЯМИ ДЛЯ НОСА

Враховуюче географічне розташування Канади, захворювання на грип та ГРВІ мали б бути тут дуже поширеними. Однак, минулого року лише трохи більше 7 тис. канадців отримали діагноз грипу, значна більшість із них – постійні мешканці будинків для людей похилого віку.

Експерти пов'язують низький рівень захворюваності з всюдисущою пропагандою вакцинації. Майже у всіх провінціях сезонне щеплення від грипу – безкоштовне, його рекомендують робити усім, кому виповнилося 6 років. Йти до клініки або консультуватися у сімейного лікаря не обов'язково – вам радо допоможуть у будь-якій аптеці чи великому продуктовому магазині. Цікаво, що вакцини у Канаді випускаються не лише у формі ін'єкції, а й у вигляді крапель для носа.

Фото: caho-hospitals.com
Фото: caho-hospitals.com

У випадку захворювання місцевий МОЗ радить робить три речі: залишатися вдома, відпочивати й пити багато рідини. Жарознижувальними препаратами зловживати не рекомендують, антибіотики – лише за призначенням лікаря у складних випадках.

Слід зазначити, що канадці взагалі не надто падкі на ліки. Тут навіть немає звичних українцеві аптек: медикаменти продаються у звичайних магазинах поруч із молоком, яйцями та хлібом, і значна більшість із них видаються лише за рецептами.

АВСТРАЛІЯ – НЕ ВСІ ВАКЦИНИ ОДНАКОВО ЕФЕКТИВНІ

Серйозну ставку на вакцинацію населення роблять і в Австралії. Зокрема безкоштовні щеплення проти грипу щороку пропонують людям віком понад 65 років, пацієнтам з хронічними хворобами, вагітним жінкам та аборигенам. На державних підприємствах та у багатьох приватних компаніях керівництво оплачує вакцинацію співробітників.

Водночас, австралійські лікарі усвідомлюють – щеплення не є панацеєю. Зокрема, вони відверто говорять, що цьогорічна вакцина проти грипу була невдалою, і, на думку фахівців, спрацювала щонайбільше у половині випадків.

Фото з сайту 0352.ua
Фото з сайту 0352.ua

Лікування грипу з неускладненим перебігом тут також проводять залежно від симптомів – переважно препарати парацетамолу та ібупрофену при високій температурі та головних болях. Противірусні препарати (озельтамівір та занамівір) призначають у перші дні хвороби пацієнтам з високим ризиком ускладнень. Протикашльові засоби призначаються і ефективні при сильному кашлі. Вітаміни, ліки на основі трав тощо вважаються неефективними, хоча вони й продаються в усіх аптеках, і деякі лікарі можуть їх рекомендувати.

ПОЛЬЩА – ЩЕПЛЕННЯМ ДОВІРЯТИ НЕ ПОСПІШАЮТЬ

У Польщі немає заборон чи обмежень на лікарські препарати, які використовують задля профілактики й лікування ГРВІ у дітей та дорослих. В аптеках без проблем можна купити різного виду противірусні ліки, до того ж зі значними знижками у сезон захворювань. Разом з тим, інтерферони не користуються попитом у Польщі взагалі, натомість найбільшу ставку в осінньо-зимовий сезон поляки роблять на вітаміни, особливо групи С та D.

Фото з сайту pairyhealthyshop.com
Фото з сайту pairyhealthyshop.com

Початок осіннього сезону також супроводжується активними акціями міністерства охорони здоров'я, яке закликає саме вакцинацією страхуватися від захворювання на грип. Однак, населення не поспішає довіряти обіцянкам. За даними опитувань, у 2016-у році всього 6% поляків зробити щеплення проти грипу. До того ж – середня вартість вакцини, в основному французького та голландського виробництва, в Польщі становить 60 злотих (приблизно 430 грн). Не всім така профілактика по кишені, тому багато аптек пропонують безкоштовні вакцини проти грипу для осіб пенсійного віку.

Щодо України, методи боротьби з сезонними вірусними інфекціями та грипом, мабуть, найбільше подібні саме до польської системи. 

Олег Кудрін, Ярослав Довгопол, Максим Наливайко, Ольга Будник, Юрій Банахевич, Андрій Лавренюк, Ольга Танасійчук, Іван Юсип'юк. Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-