Педагоги потребують роз’яснень щодо підвищення кваліфікації та проведення атестації – Урядовий контактний центр

Педагоги потребують роз’яснень щодо підвищення кваліфікації та проведення атестації – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Вихователь, учитель, педагог – довірена особа суспільства, його творець, якому ввіряється найдорожче і найцінніше – діти – надія і майбутнє суспільства. Жодна інша професія не ставить таких вимог до людини.

Відомий український педагог, письменник та публіцист Василь Сухомлинський, звертаючись до дітей, казав: «Учитель зобов'язаний перед суспільством, перед твоїми батьками працювати тільки добре; кожна крихта твоєї людської краси – це його безсонні ночі, сивина, неповоротні хвилини його особистого щастя – так, учителеві часто буває ніколи подумати про себе, бо він змушений думати про інших, і це для нього не самопожертва, не покірливе підкорення долі, а справжнє щастя особистого життя».

Серед вічних професій учительська посідає особливе місце - вона початок усіх професій. Змінювалися умови й засоби виховання, але незмінним залишилося головне призначення вчителя – виховувати чесних та порядних людей, патріотів своєї держави та справжніх професіоналів. І саме таких вчителів потребує нова українська школа.

У Міністерстві освіти і науки України впевнені, що школа українська буде успішна, якщо до неї прийде успішний учитель – фахівець, який вирішить дуже багато питань щодо якості викладання, обсягу домашніх завдань, комунікації з дітьми та адміністрацією школи. До дітей має прийти людина-лідер, яка може вести за собою, яка любить свій предмет і фахово його викладає.

Згідно з Законом «Про освіту», прийнятим Верховною Радою України 5 вересня 2017 року, змінюється процес і зміст підготовки вчителя. Тепер вчитель має право вибирати самостійно місця і спосіб підвищення кваліфікації.

Нещодавно очільник МОН Лілія Гриневич повідомила про те, що 2018 рік пройде під гаслом Нової української школи. І задля цього треба виконати три завдання: підтримати та навчити вчителів, створити новий освітній простір і привести в школи сучасні технології. Щодо підготовки вчителів, то взимку МОН запускає для них дистанційний курс, зараз уже закінчуються фінальні тренінги з підготовки тренерів, які проводитимуть очні сесії з педагогами. Тож, дуже важливо, щоб процес навчання був злагоджено організований.

У бюджеті на 2018 рік закладено 1 млрд гривень на створення нового освітнього простору – ці гроші мають бути використані на обладнання для всіх перших класів в Україні, адже першокласники навчатимуться відповідно до Концепції нової української школи.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшли сотні звернень з питань професійного навчання та підготовки, визначення відповідності займаній посаді та рівню кваліфікації, а також щодо проведення атестації.

Так, переважна більшість звернень стосувалася саме питань підвищення кваліфікації вчителів та проведення атестації педагогічних працівників, залежно від якої та стажу педагогічної роботи їм установлюється кваліфікаційна категорія, визначається тарифний розряд оплати праці та присвоюється педагогічне звання.

Наприклад, заявниця, яка працює в загальноосвітньому навчальному закладі села Сергіївка Полтавської області, звернулася на урядову «гарячу лінію» з проханням роз’яснити, чому професійна підготовка та визначення відповідності рівня кваліфікації займаній посаді, а саме атестація педагогічних працівників у 2017 році призначена на вересень, а не травень, як раніше. Крім того, потребує роз’яснення зміна розміру ставки заробітної плати у такій ситуації.

У Державній службі України з питань праці повідомили громадянці про те, що відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, зміна розмірів ставок заробітної плати й посадових окладів протягом року провадиться при отриманні відповідної категорії за результатами атестації – з дня прийняття рішення атестаційною комісією. Відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та бухгалтерію установ та закладів освіти. Також згідно з Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, для організації та проведення атестації педагогів у навчальних та інших закладах, органами управління освіти щороку до 20 вересня створюються атестаційні комісії, які приймають рішення щодо присвоєння кваліфікаційних категорій.

Педагогічний працівник з м. Тальне Черкаської області, який у березні поточного року проходив підвищення кваліфікації за категорією «Вчитель економіки» звернувся до фахівців «гарячої лінії», аби отримати роз’яснення щодо справедливості розподілу навантаження та можливості викладання дисциплін «Економіка підприємства», «Економіка будівництва», «Гроші та кредит», «Ціноутворення», «Страхування» відповідно до атестації.

У Департаменті вищої освіти МОН повідомили, що відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, заявник має право на викладання зазначених дисциплін (предметів) за умови підвищення кваліфікації та проходження атестації. Поінформовано, що питання розподілу навантаження належить до компетенції керівника вищого навчального закладу, тому якщо заявник не згоден, він може вирішити питання, звернувшись до комісії по трудових спорах вищого навчального закладу чи у судовому порядку.

За період з 3 по 9 листопада 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 146 тисяч 949 дзвінків, а також 1383 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-