Андрій Кіхтенко, глава Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України
На наркоринку виявлено 80 нових психоактивних речовин, склад яких невідомий медикам
06.11.2017 17:42

Про основні тенденції на ринку наркотиків в Україні, проблеми боротьби в країні зі збутом наркотичних засобів через Інтернет та аптечною наркоманією, вербування українців як наркокур'єрів в інші країни, а також про те, чи готова Україна до легалізації марихуани, Укрінформ поговорив з головою департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції Андрієм Кіхтенком.

- Скільки в Україні з початку року було виявлено злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, скільки вилучено наркотиків? Чи спостерігається зростання злочинності у цій сфері?

- З початку року виявлено близько 24 тисяч наркозлочинів, що на 40% більше, ніж у 2016 році. Вилучено у 3 рази більше наркотиків і психотропів – більше 3 тонн. При цьому основна наша мета – це протидія організованій наркозлочинності. Цьогоріч вже ліквідовані 24 організовані групи, які діяли в сфері незаконного обігу наркотиків (у 2016 році – 6). Також затримано 105 груп наркозлочинців, які розповсюджували наркотики через Інтернет (11 – минулого року), ліквідовано 103 нарколабораторії тощо. Але я розумію, що і цих результатів недостатньо. Необхідно посилювати тиск на наркокриміналітет.

- А що можете сказати про Київ?

- У нас загальна тенденція по всій країні – це позитивна динаміка. Київ – не виняток. Збільшилася кількість виявлених наркозлочинів, заарештованих наркозбувачів, частіше документуються факти діяльності організованих груп (ОЗГ). Якщо минулого року в Києві було зареєстровано 2 тис. наркозлочинів, то зараз – 2900. Цьогоріч задокументовано 3 ОЗУ, а минулого – жодної.

Але це не означає, що столична наркозлочинність переможена. Якщо ми бачимо, що йде хороший статистичний показник роботи, але в цілому ситуація не змінюється, тоді ми починаємо розбиратися в причинах, більш детально вивчати всі напрямки діяльності підрозділу і безпосередньо підключатися до роботи силами центрального апарату.

Зараз проводяться додаткові заходи, спрямовані на поліпшення наркоситуації в Києві.

- Які результати оперативно-профілактичної операції «Мак» у 2017 році?

- Основна мета операції, яку ми проводимо щороку у весняно-осінній період – виявлення і знищення нелегальних посівів маку та конопель і перекриття можливих каналів витоку наркосировини з об'єктів легального культивування. Так, нами задокументовано 3,3 тисячі фактів незаконного посіву нарковмісних культур на територіях загальною площею близько 170 га, знищено близько 5 млн таких рослин, вилучено 886 кг наркотиків рослинного походження на суму понад 40 млн гривень.

Цьогоріч, окрім традиційних заходів, ми використовували можливості аеророзвідки, і це принесло позитивний результат.

- Які нові тенденції на ринку наркотиків в Україні спостерігаються цьогоріч?

- Одна з них – це щорічна поява нових психоактивних речовин (НПР), тобто, синтетичних аналогів або похідних вже існуючих наркотиків і психотропів, але які не включені в перелік «заборонених» речовин.

Ринок нових психоактивних речовин, як і раніше, розвивається дуже динамічно. Також швидко змінюються і методи їхнього збуту. Але ця проблема стосується не тільки нашої країни. У всьому світі останніми роками велика увага приділяється загрозам, пов'язаним із споживанням НПВ.

- Які саме загрози несуть нові психоактивні речовини?

- У першу чергу, вони дешевші, а значить, більш доступні. Переважна їх частина збувається через Інтернет у безконтактний спосіб, а основна аудиторія інтернет-користувачів – це молодь, яка залучається, у тому числі, до збуту нових психоактивних речовин.

Я пам'ятаю наше здивування, коли під час оперативної розробки серйозних груп, які займаються розповсюдженням наркотиків через Інтернет, ми затримували людей, які ледь досягли повноліття. Ми були шоковані тим, що ще вчорашні школярі або студенти організовували збут особливо небезпечних наркотиків і психотропів по всій країні.

Така «просунута» молодь організовує постачання нових психоактивних речовин в Україну просто через Інтернет. Вони зв'язуються з раніше незнайомими людьми у «кіберпросторі», сплачують товар криптовалютами на кшталт біткойну і отримують його через міжнародні поштові відправлення (в основному - з Китаю), а після отримання – збувають у безконтактний спосіб.

НПР більш небезпечні, ніж інші наркотики. Споживачі не знають їхнього складу і дозування. Практично немає жодної науково обґрунтованої інформації про те, до яких наслідків може призвести вживання НПР і які можуть бути способи протидії їм. Виходить, якщо у людини передозування від прийому таких речовин, то коли вона приходить у медичний заклад, там не знають, що вона приймала, і не знають, що з нею робити.

Проблема нових психоактивних речовин ускладнюється і тим, що їхнє виробництво нестабільне. Тобто людина, купуючи навіть в одному і тому самому місці один і той самий вид наркотиків, і вживаючи одне й те саме дозування, завжди ризикує отримати негативні наслідки, у тому числі передозування з летальним результатом. Якщо ми говоримо про синтетичні каннабіноїди, відомі як курильні суміші, то безпосереднє нанесення психоактивної речовини на трав'яну суміш досить складно зробити рівномірно. Розпорошують по-різному: десь більш, десь менш щільно. В результаті у виготовленої партії одна частина виходить більш токсичною, ніж інша. З цим також пов'язані ризики передозування.

- Що значить у безконтактний спосіб?

- Це коли рекламують і пропонують свій товар через Інтернет, оплату за нього отримують криптовалютою або через цифрові платіжні платформи, після чого повідомляють покупцеві, де він може забрати цей наркотик. Тобто вручну його не передають, контакт між людьми відсутній.

- Які зусилля докладає поліція у сфері протидії поширенню нових психоактивних речовин?

- Ми розробили порядок віднесення нових психоактивних речовин до аналогів наркотиків і психотропів, тобто, встановлення єдиного порядку включення їх у список заборонених. Тому що якщо ми затримаємо наркозлочинця, вилучимо у нього НПР, а за результатами експертизи з'ясується, що воно не віднесено до заборонених речовин, то у нас не буде підстав цю людину притягнути до кримінальної відповідальності.

Вже погодили проект розробленої нами інструкції у рамках міжвідомчої групи спільно з Міністерством охорони здоров'я, Держслужбою України з лікарських засобів та контролю над наркотиками і СБ. Найближчим часом цей документ буде направлено в Міністерство юстиції. Будемо сподіватися, що все ж таки цьогоріч ці починання будуть реалізовані. Адже тоді ми зможемо максимально швидко встановити державний контроль над тими речовинами, які ще знаходяться у «легальному» обороті.

Співробітники нашого департаменту також налагоджують комунікацію з органами місцевого самоврядування, райдержадміністраціями, навчальними закладами. Ми їм розповідаємо, що є така проблема як НПР, розкриваємо суть цієї проблеми, розповідаємо про нові способи збуту, у тому числі і з допомогою нанесення злощасних рекламних написів на стінах, парканах. Ми пояснюємо, що з нашої точки зору необхідно робити спільно для того, щоб більш ефективно цьому протидіяти.

Наприклад, ми пояснюємо, що написи на інфраструктурі міста у вигляді символу @, потім якісь букви і написано «Телега» – це не просто графіті, а реклама автоматизованих програм месенджера Телеграм для збуту наркотиків, яку потрібно фіксувати, повідомляти нам і зафарбовувати.

В Україні зафіксовані факти вилучення близько 80 нових психоактивних речовин. Це дуже багато

Ми просимо інформувати школи про проблематику нових психоактивних речовин, працювати з батьками, повідомляти їм необхідну інформацію, щоб вони звертали увагу, на які Інтернет-ресурси заходять їхні діти, яке у них на телефонах стоїть програмне забезпечення. Тому що є різного роду анонімайзери, ТОR-браузери, VPN-з'єднання, які, зокрема, використовуються і для відвідування Інтернет-ресурсів з продажу наркотиків у так званій «темній мережі».

Силами тільки правоохоронців ефективно протидіяти проблематиці незаконного обігу наркотиків, як пропозиції, так і попиту, неможливо. Тут потрібно об'єднувати зусилля, – у тому числі з законодавчою владою і органами місцевого самоврядування.

- Скільки нових психоактивних речовин, які не включені до списку заборонених, вашим департаментом було виявлено останнім часом?

- Останнім часом в Україні зафіксовані факти вилучення близько 80 нових психоактивних речовин, які досі не включені в список заборонених. Це дуже багато.

- Повернемося до теми збуту наркотиків через Інтернет. Наскільки складно боротися з таким способом їхнього поширення?

- Технологічний розвиток стимулює наркозлочинність пристосовуватися до умов сучасного життя та ефективно використовувати у незаконній діяльності досягнення в області технологій.

Часто буває, що адміністрування Інтернет-ресурсів, через які збувають наркотики, здійснюється з територій інших країн. І тут в роботі нашого департаменту з'являються проблеми. Наприклад, коли виявляються Інтернет-ресурси, які здійснюють збут наркотиків по всій країні або регіоні, логічно було б їх блокувати і зупинити поширення. Але в Україні це законодавчо не врегульовано. Відповідний законопроект внесений на розгляд, і ми сподіваємося, що найближчим часом отримаємо необхідні важелі для більш ефективної роботи. Але це все не означає, що ми не діємо і чекаємо, поки законодавчо врегулюють всі проблемні питання. Ми системно працюємо у цьому напрямку.

- Які наркотики в Україні зараз є найбільш популярними?

- Останнім часом і в Україні, і в усьому світі особливо гостро стоїть питання полінаркоманії. Люди почали вживати відразу кілька видів наркотиків.

Молодь, як і раніше, частіше вживає марихуану. Це найпоширеніший наркотик. Далі йдуть нові психоактивні речовини і стимулятори амфетамінового ряду, такі як амфетамін, метамфетамін, екстазі.

Якщо ми говоримо про опіоїди, то ці наркотики зазвичай вживають люди старше 30 років.

- Які є переваги щодо вживання наркотиків по регіонах?

- Там, де зосереджений капітал і у людей є гроші, там і більше споживачів наркотиків, і поширені більш дорогі види наркотику. Тому вживання наркотиків більше спостерігається у промислових центрах, східних і центральних регіонах, а менше – вже традиційно у західній частині України.

- Тепер про вербування українців як наркокур'єрів в інші країни. У який спосіб наших громадян втягують в цю злочинну діяльність?

- До роботи наркокур'єром, як правило, можна залучити двома способами. Перший – коли людей обманним шляхом втягують у злочинну діяльність. Приміром, на території України їм надають необ'єктивну інформацію з приводу роботи кур'єром малогабаритних вантажів, вони виїжджають на територію Російської Федерації, і там з часом людину ставлять у вкрай складні обставини, коли вона починає розуміти, що залучена в незаконну діяльність. Але тим часом людина – далеко, без грошей, відчуває загрозу.

Другий варіант – це коли люди, які затримувалися за кордоном за збут наркотиків, свідомо знали, чим будуть займатися, але після арешту намагалися видати себе за жертву торгівлі людьми.

Департаментом боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ведеться робота у цьому напрямку, і затримуються злочинні групи, які вербують людей і обманним шляхом втягують у протиправну діяльність, пов'язану зі збутом наркотиків на території РФ.

У вербуванні людей обманним шляхом і залученні до збуту наркотиків – останнім часом найчастіше фігурує Російська Федерація

Стосовно міжнародних постачань наркотиків, у тому числі в Україну – а це вже зона нашої відповідальності - на практиці дуже мало випадків, коли людина, яка виступала у ролі наркокур'єра, не розуміла, що вона робить.

- У які країни в основному вербують українців для подібної роботи і кого саме?

- Якщо ми говоримо про вербування людей обманним шляхом і залученні до збуту наркотиків, то останнім часом найчастіше фігурує Російська Федерація. Щодо організації міжнародних постачань, то це практично завжди залежить від виду наркотику. Якщо це кокаїн, то маршрути наркокур'єрів проходять через країни Латинської Америки, якщо героїн – країни Центральної Азії та Кавказу. Останнім часом досить часто затримуються молоді люди на території країн Латинської Америки, Китайської Народної Республіки. Є випадки затримань в азіатських і африканських країнах.

Якщо говорити про категорії людей, яких використовують як наркокур'єрів, то раніше в основному залучали жінок років близько 40, нейтральної, непомітної зовнішності, оскільки вони більш дисципліновані і менш підходили під критерії ризику.

Останніми роками ми помічаємо, що почали використовувати і молодих людей, у тому числі хлопців.

- Наскільки часто поліція документує факти продажу наркотиків у школах?

- Дуже рідко. Це явище не має системного характеру. Співробітники райдержадміністрацій на запитання наших співробітників про те, чи був хтось помічений у причетності до збуту наркотиків у школі, кажуть, що на їхній пам'яті інформації про подібні проблеми не було.

Але, на жаль, це не говорить про те, що відсутня проблема незаконного обігу наркотиків серед молоді і старшокласників зокрема. Змінюється сама природа незаконної торгівлі наркотиками.

- У деяких країнах, наприклад, в США, легалізували марихуану. Чи готова до цього Україна?

- Подібне рішення має бути прийнято на підставі науково обґрунтованих висновків і вивчення наслідків такого кроку. Після цього потрібно співвіднести цю інформацію з реаліями життя в Україні.

В Америці, наприклад, після дозволу вживання марихуани в рекреаційних цілях знизився рівень сприйняття шкоди від її вживання і різко зросла кількість людей, які вживають марихуану. Також у Штатах збільшилася кількість звернень в медичні установи, пов'язаних з вживанням канабісу.

Багато хто називає марихуану легким наркотиком. Але для мене як глави департаменту, канабіс згідно з 770-ю постановою Кабміну є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого в нашій країні заборонений.

Зараз предмета для розмови, з моєї точки зору, немає.

- Яка зараз ситуація у сфері боротьби з незаконним обігом нарковмісних лікарських препаратів, тобто, аптечною наркоманією?

- Національна поліція вже давно виступає з низкою ініціатив, які допоможуть нам більш ефективно протидіяти цьому явищу.

Ситуація непроста, є низка проблемних моментів, які стимулюють «недобросовісних» суб'єктів господарювання до вчинення правопорушень.

Наприклад, нещодавно співробітники Управління протидії наркозлочинності в Києві затримали групу наркозлочинців, які зареєстрували аптечний заклад та офіційно отримували підконтрольні психотропні та сильнодіючі лікарські засоби. Отримані препарати вони збували наркозалежним, порушуючи встановлені правила і без рецептів.

Зараз, на жаль, можна просто зайти в аптеку і без рецептів купити потрібну кількість наркотичних або психотропних лікарських препаратів. Все це тому, що немає законодавчих зобов'язань вести провізорами облік – скільки було отримано таких ліків, скільки і на якій підставі продано.

Або, наприклад, людина може придбати ці препарати за рецептом, але рецепт без суворої звітності. А предметно-кількісний облік полягає в тому, що якщо людина прийшла купувати певний препарат, рецепт залишається в аптеці. Компетентні органи через деякий час можуть прийти і перевірити, скільки ви отримали цих препаратів, скільки продали і скільки у вас рецептів. І якщо будуть виявлені розбіжності, і рецептів виявиться менше, ніж проданих препаратів, настає кримінальна відповідальність.

Усвідомлюючи потенційну загрозу від незаконної діяльності в сфері легального обігу наркотиків, ми цьогоріч створили практичний підрозділ, який безпосередньо займається виявленням схем збуту підконтрольних лікарських препаратів у незаконний спосіб. У цьому напрямку робота ведеться.

Марія Гончар, Київ.

Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-