Як Ляшко з ймовірністю «одна багатотрильйонна» три рази поспіль у лотерею вигравав

Як Ляшко з ймовірністю «одна багатотрильйонна» три рази поспіль у лотерею вигравав

Аналітика
Укрінформ
Загальна сума - одразу півмільйона – вказана в декларації депутата. Теорія ймовірності нервово смалить у куточку…

В Україні, якщо ти політичний діяч, і не знаєш, як пояснити, звідки в тебе взялася ціла купа грошей, дій, як вічний президент Зімбабве, 93-річний Роберт Мугабе – кажи, що виграв у лотерею. 24 жовтня лідер радикальної партії Олег Ляшко, не моргнувши оком, повідомив у своїй декларації на сайті Національного антикорупційного бюро, що виграв в лотерею у оператора УНЛ («Українська національна лотерея») три (!) рази підряд - 284, 153 та 134 тис. грн, в цілому - 571 тис. грн! (Див. Фото декларації Ляшка нижче). В яку саме гру грав депутат - "Суперлото", "Кено", "Лото Максима" чи інші, він не уточнив. А от його виборцям і слідчим НАБУ було б дуже цікаво...

Декларація нардепа Олега Ляшка (24.10.17) // Скріншот з сайту НАЗК
Декларація нардепа Олега Ляшка (24.10.17) // Скріншот з сайту НАЗК

Звідки гроші? Виграв! А вам слабо?

Мовчить про свого іменитого переможця і сайт УНЛ. Хоча в розділі «Новини» там регулярно повідомляють про великі виграші. Нас цікавили, перш за все, ті, які перевищували 100 тис. грн. За останні два місяці їх було кілька: 1 вересня невідомий киянин зірвав 250 тисяч гривень в "Кено", 9 вересня знову ж таки в Києві зірвали джекпот в "Лото Максима" на 684 тисячі гривень. Як повідомляється, цю вдалу ставку гравець зробив в кіоску «Державні Лотереї» на проспекті Оболонський, 15 (старенька 9-поверхова «брєжнєвка» побіля ТЦ «Дрім Таун»). На білеті було закреслено чотири "Авто" комбінації. Одна з них і виявилась щасливою – 5 із 5. Також 28 вересня виграли джекпот в "Лото Максима" на 295 тисяч гривень.

Якщо ж враховувати, що при суттєвій зміні майнового стану (на суму більше 50 мінімальних заробітних плат) декларант за законом має протягом 10 днів внести відомості в свою декларацію, то виграти в лотерею Ляшко міг теоретично десь не раніше 14 жовтня цього року. На сайті ж УНЛ з середини жовтня до сьогодні повідомляється лише про гравців зі Скадовська, Дніпра та Києва, які виграли від 45 до 80 тис. грн. Це і приблизно не ті суми, які вказав головний радикал, поціновувач сільського реманенту (вила) і худоби (корова) в своїй декларації.

Укрінформ звернувся в офіс УНЛ з проханням підтвердити чи спростувати виграші лідера Радикальної партії, підкріпивши лист посиланням на власноруч заповнену нардепом декларацію. В компанії відповіли офіційним прес-релізом: «Інформація про виграші (призи) у лотерею та персональні дані конкретних гравців є конфіденційною інформацією відповідно до чинного законодавства та не може оприлюднюватись без згоди гравців. Підприємство з 100% іноземними інвестиціями «Українська Національна Лотерея» є прозорою компанією, що означає, що достовірна звітність та інформація про суми виплачених виграшів (призів), нараховані та утримані податки із виплачених виграшів (призів) у лотерею подається в установленому порядку до органів Державної фіскальної служби та Міністерства фінансів України. У випадку виплати великих сум виграшів, відповідна інформація подається до Державної служби фінансового моніторингу України».

А тим часом виявляється, Ляшко - не перший азартний щасливчик в українському політикумі. До нього свою птаху удачі так само спіймав народний депутат Павло Кішкарь (батальйон «Донбас», виключений із фракції «Самопоміч» за голосування про особливий статус Донбасу, нині – фракції БПП). Минулого року депутат заявив, що виграв у 2015 році в лотерею 1,2 млн грн. І пояснив це власними здібностями до математичного аналізу та наявністю власної математичної системи. Мовляв, купив лотерейний квиток і виграв. І зміг це зробити маючи відношення до ігрового бізнесу та завдяки навчанню в Малій академії наук за напрямом теорія ймовірності і теорія ігор. Як бачимо, знання та вміння користуватися теорією ймовірності – досить прибуткова справа.

Звісно, політики можуть намагатися тримати усіх за ідіотів. Але математика – річ уперта. Яка ймовірність виграти три рази підряд суми, які – ми це навели вище – трапляються у сотень тисяч гравців далеко не кожного місяця? Для цього, згідно з теорією, треба перемножити ймовірності кожного з випадків. Ми не знаємо усіх умов цієї задачі, але це дуже невелика цифра. Припустимо – і це за порядком буде близько до істини - така формула виглядає наступним чином: 1/50000Х1/100000Х1/150000 = 1/750000000000000. Вибачайте, але лише в ОДНОМУ з СІМСОТ П’ЯТИДЕСЯТИ ТРИЛЬЙОНІВ випадків громадянин Ляшко міг тричі підряд виграти суми, які він вказав у своїй декларації! Або ж... так, як показано на цьому відео:

Тобто, ймовірність відсутня апріорі. Однак, очі чесні і декларація, як «лялечка» - подана вчасно. Якщо розрахунок на це – то НАБУ усілякі манні небесні, сподіваємось, не дуже переконують.

Пора вже визначитися: декларування чи амністія?

В одному із останніх інтерв’ю директор  Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що на кінець серпня 2017 року НАБУ розслідує вже 72 провадження за статтями про брехню в е-деклараціях (ст. 366-1 Кримінального кодексу) і незаконне збагачення (ст. 368-2 Кримінального кодексу). Хоча на сьогодні про підозру повідомлено лише двом людям. «Дуже хотілося б, щоб деякі справи вже були розглянуті. Наприклад, справу Кулика (Костянтин Кулик - військовий прокурор сил АТО, якого НАБУ і САП підозрюють у незаконному збагаченні) в жовтні 2016 р. було спрямовано до суду. Без малого рік як вона там. Жодного прогресу: постійні перенесення, зриви засідань», - зазначив директор НАБУ. За його словами з боку захисту усі сили кинуті на саботування і затягування процесів. « Мені здається, що найбільший негатив у цьому процесі — відсутність судової практики і зволікання в суді. Це несе величезні ризики для всього процесу декларування. Оскільки відсутність вироків за цією категорією справ призводить до того, що процес електронного декларування може перерости в процес амністії», - резюмував Ситник.. 

У ситуації з нинішнім везунчиком долі Олегом Ляшком, схоже на те. Як повідомлялося раніше, Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала кримінальну справу стосовно нібито незаконного збагачення народного депутата Олега Ляшка. За інформацією ЗМІ, протягом останніх двох років лідер РПЛ разом з дружиною придбав нерухомості на 20 млн грн. І серед них є начебто не задекларовані об’єкти. Депутата кликали в НАБУ дати пояснення, та окрім звинувачень в політичному тиску поки нічого від нього не добилися.

Марина Нечипоренко, Київ

Перше фото: censor.net

P.S. Теорія ймовірності по-зімбабвійськи

Свого часу в столиці Зімбабве Хараре в далекому 2000 році оголошували переможця в національній лотереї, яку проводила Банківська корпорація Зімбабве. У лотереї міг брати участь будь-який клієнт банку, на рахунках якого протягом грудня 1999 року перебувало п'ять і більше тисяч зімбабвійських доларів.

Президент-диктатор Зімбабве Роберт Мугабе

Витягнувши квиток, розпорядник церемонії Фалло Чавава, кажуть, змінився в обличчі. У виграшному квитку на суму сто тисяч зімбабвійських доларів стояло ім'я його превосходительства «нескінченного» президента країни Р. Г. Мугабе. Zimbank тоді заявив, що пану Мугабе - одному з тисяч рівноправних учасників - просто пощастило в ході чесного розіграшу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-