МОЗ: найвищий показник захворюваності на грип - у Київській області

МОЗ: найвищий показник захворюваності на грип - у Київській області

Укрінформ
За даними Центру грипу на третьому тижні жовтня на грип та ГРВІ захворіло понад 140 тисяч осіб, найчастіше госпіталізації потребували діти до 14 років.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я. 

"За даними Центру грипу та ГРВІ МОЗ України на третьому тижні жовтня захворіло понад 140 тисяч осіб. Найчастіше хворіли та потребували медичної допомоги в лікарні діти до 14 років. Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області (659,9 на 100 тисяч населення), найменший – у Одеській (152,1 на 100 тисяч населення). Смертей через ускладнення від грипу на звітному тижні не зареєстровано", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ також повідомляють, що сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції розпочався у жовтні та триватиме до травня наступного року. Саме в цей період значно зростає ризик заразитися.

Зазвичай симптоми грипу з'являються раптово: різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить.

Якщо стан хворої людини погіршується, потрібно терміново звернутися до лікаря, або викликати швидку при таких симптомах: обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння; важко дихати; температура не спадає впродовж довгого часу; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість; біль у грудній клітці; з’явились домішки крові у мокроті; показники артеріального тиску нижче норми.

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Водночас, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Читайте також: Влада Києва розповіла про ситуацію з грипом

До груп ризику, яким необхідно робити щеплення проти грипу, відносяться: діти до 5 років (особливо - діти до 2 років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою; хворі на діабет; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання; хворі на хронічні захворювання легенів; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями; люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії. А також професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Цього року, в епідемічному сезоні 2017 - 2018 років до складу вакцин проти грипу включені такі штами вірусів: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 - подібний вірус,  A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус, вірус B/Brisbane/60/2008.

На сьогодні оновлений штамовий склад затверджено для 4 вакцин проти грипу: Інфлувак (INFLUVAC), виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди; Інфлуенза Ваксин, виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай; Джісі Флю, виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея; Ваксігрип, виробник Санофі Пастер, Франція.

У МОЗ нагадали, що щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть купуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-