Громадян цікавить державна підтримка фермерських господарств - Урядовий контактний центр

Громадян цікавить державна підтримка фермерських господарств - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Аграрний сектор є одною з найпотужніших галузей економіки, що приносить левову частку доходів у бюджет і сприяє покращенню економічної ситуації в державі. У більшості розвинутих країн світу держава надає велику підтримку агропромисловцям, і Україна – не виняток.

В нашій державі діє декілька бюджетних програм, спрямованих на підтримку аграрного сектору, зокрема «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів». Цьогоріч Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 №130 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

У Міністерстві аграрної політики поінформували, що для підтримки аграрного сектору на 2018 рік передбачається виділити 6,3 млрд гривень. Планується, що бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції (2 млрд гривень) буде вдосконалена через зміну формули нарахування коштів та обмеження надання підтримки - одному виробнику не більше 150 млн гривень.

На фінансування часткової компенсації вартості придбаної с/г техніки та обладнання українського виробництва передбачено збільшення суми до 1 млрд гривень, оскільки при своєчасному запуску і посиленій інформаційній кампанії дана програма матиме мультиплікаторний ефект і забезпечуватиме розвиток багатьох сфер.

Відповідно до програми фінансової підтримки розвитку фермерських господарств та сільської кооперації (1 млрд гривень) 50% від усієї суми надаватиметься через кооперативи, що стимулюватиме розвиток кооперації серед аграріїв. Інші 50% надаватимуться таким типам фермерів, як сімейні фермери, класичні фермери й тим, хто вперше хоче стати фермером. Окрім того, допомога передбачається таким галузям сільського господарства, як нішеві культури, ягідництво, садівництво, овочівництво, тваринництво та біоенергетика.

Окрему увагу приділено програмі підтримки тваринництва як одного з пріоритетних напрямів у 2018 році. Фінансова підтримка (2 млрд гривень) буде надаватися на будівництво та реконструкцію тваринницьких комплексів, що стимулюватиме нарощування поголів’я тварин і, як результат, призведе до вирівнювання цінової ситуації на м’ясо.

Також у 2018 році планується запустити програму для покращення генетики у тваринництві (300 млн гривень), зокрема за трьома головними напрямами: м’ясне скотарство, молочне скотарство та свинарство.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 8 тисяч звернень з питань аграрної політики і земельних відносин.

У своїх зверненнях громадяни порушували низку питань. Зокрема, це надання державної підтримки на закупівлю технічного обладнання для тваринницьких ферм, фінансова допомога фермерським господарствам; необґрунтоване заниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію, передусім на молочну, що пов’язано з відсутністю державного регулювання граничних цін на неї; виплата спеціальної бюджетної дотації на утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби; прискорення розрахунків за поставлену заготівельникам продукцію; порядок створення сільгосппідприємств та виділення землі для здійснення підприємництва; надання кредитів агровиробникам; дії бюджетних програм державної підтримки аграріям, передусім щодо виділення коштів для створення нових робочих місць, цільової програми «Надання кредитів фермерським господарствам».

Так, наприклад, чоловік з м. Вишгород Київської області зателефонував на урядову «гарячу лінію» з проханням надати роз’яснення щодо створення фермерського господарства та порядку отримання з цією метою земельної ділянки. Дане звернення було розглянуто Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області. У відповіді заявнику зазначається, що згідно із Законом України «Про фермерське господарство» право на створення фермерського господарства має кожен дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку. Відповідно до Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень чи за результатами аукціону. Земельні ділянки державної чи комунальної власності (відповідно до кодексу), у тому числі з розташованими на них об’єктами нерухомого майна державної чи комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах.

Підприємець із с. Новоселівка Полтавської області звернувся на урядову «гарячу лінію» за роз’ясненнями щодо отримання 20% компенсації за придбану сільгосптехніку українського виробництва. У Мінагрополітики, розглянувши звернення, повідомили громадянину, що для отримання часткової компенсації сільськогосподарські товаровиробники подають до державного банку заявки та документи, що підтверджують придбання техніки та обладнання, а саме: копію платіжного доручення, акт приймання-передачі техніки та обладнання, свідоцтво про державну реєстрацію техніки та обладнання. Мінагрополітики (за наявністю усієї необхідної інформації) формує реєстр сільськогосподарських товаровиробників та у межах обсягу відкритих асигнувань направляє бюджетні кошти державному банку, який в одноденний строк перераховує їх на поточні рахунки сільськогосподарських товаровиробників пропорційно визначеним у реєстрі сумам.

У своїх зверненнях підприємці-аграрії схвально оцінюють накреслені державою орієнтири на відродження галузі тваринництва, зокрема, скотарства. Зацікавленість аграріїв простежується також у зверненнях щодо надання консультаційної допомоги та пільгового фінансування підприємницької діяльності у цій сфері, іншими запропонованими державою фінансовими інструментами підтримки виробництва тваринницької продукції, в т.ч. системою державних дотацій сільгоспвиробникам, а також висловлювали своє бачення та пропозиції щодо розвитку галузі.

Так, столичний підприємець висловив бажання долучитися до розробки державних програм, що стимулювали б розвиток фермерських тваринницьких господарств, зокрема вирощуванням великої рогатої худоби. Після уважного розгляду звернення у Мінагрополітики висловлено подяку заявнику за небайдужість у вирішені нагальних проблем в галузі тваринництва та запропоновано звернутися до структурного підрозділу обласної державної адміністрації за місцем проживання, щоб спільними зусиллями реалізувати державні завдання.

За період з 13 по 19 жовтня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 145 тисяч 773 дзвінка, а також 966 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-