Звернення на урядову «гарячу лінію» пришвидшує вирішення питань грошового забезпечення військовослужбовців

Звернення на урядову «гарячу лінію» пришвидшує вирішення питань грошового забезпечення військовослужбовців

Укрінформ
Фінансове забезпечення військовослужбовців України та членів їх сімей було і залишається пріоритетом для уряду нашої держави.

14 жовтня разом із Днем Українського козацтва, святом Покрови Пресвятої Богородиці відзначається і День захисника України. Указом Президента України цей день встановлено державним святом і неробочим днем. Свято покликане вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України, військові традиції і звитяги Українського народу, сприяти подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.

Міністерство оборони є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань національної безпеки у воєнній сфері, сфері оборони і військового будівництва у мирний час та особливий період.  А створення умов розвитку безпечного середовища життєдіяльності як основи безпеки на території України та  сучасної системи внутрішньої безпеки як чинника стримування подальшого поширення російської агресії – основні завдання, що є прерогативою Міністерства внутрішніх справ України, яке об’єднує в собі Національну поліцію, Національну Гвардію, Державну прикордонну службу, Державну службу з надзвичайних ситуацій та Державну міграційну службу.

Сучасні виклики і загрози вимагають системного реагування, адекватної трансформації як усього сектору безпеки, так і системи внутрішніх справ зокрема, а також включення цієї системи у сферу політичних пріоритетів держави. Тому військовослужбовці та їхні родини мають бути у повному обсязі забезпечені гідними умовами життя.

Так, 30 серпня 2017 року Кабінетом Міністрів України була затверджена постанова №704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб». Відповідно до постанови, яка набере чинності з 1 січня 2018 року, з цього часу посадовий оклад військових буде залежати від прожиткового мінімуму. Це забезпечить щорічне зростання розміру грошового забезпечення військовослужбовців залежно від підвищення соціальних стандартів у державі. Загалом посадові оклади збільшаться майже у 4,5 рази. Крім того, зростуть оклади за військові звання. Так, наприклад, за звання «солдат» платитимуть не 30, а 560 гривень, а за «майора» – не 125, а 1420 гривень. Зберігаються за рішенням Уряду основні виплати військовослужбовцям, а саме: надбавка за особливості проходження служби військовослужбовцями в розмірі до 100% посадового окладу з урахуванням окладу за військове звання та надбавки за вислугу років, надбавки за службу в умовах режимних обмежень та за кваліфікацію. Також документом передбачено виплату одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які підписали свій перший контракт. А це від восьми до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Варто зазначити, що фінансове забезпечення військовослужбовців України та членів їх сімей було і залишається пріоритетом для Уряду нашої держави. Проте, на урядову «гарячу лінію» надходять непоодинокі звернення щодо неналежного грошового забезпечення військовослужбовців.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, з початку 2017 року надійшло майже 1000 звернень з цієї тематики.

Заявники найчастіше порушували питання стосовно невиплати або виплати не у повному обсязі грошового забезпечення, неотримання виплат за участь у бойових діях та за знищення техніки ворога, неотримання матеріальної допомоги на оздоровлення тощо, виплат з укладання контракту, а також розрахункових коштів при звільненні.

Так, житель м. Коломия Івано-Франківської області, який має статус учасника бойових дій, зателефонував на урядову «гарячу лінію» зі скаргою на невиплату коштів при звільненні. Громадянин просив сприяння у пришвидшенні виплати коштів. Після розгляду даного звернення Міністерством оборони України кошти були нараховані на особистий картковий рахунок заявника вже за декілька днів.

Заявник із с. Черкаське Дніпропетровської області, який наразі проходить військову службу, звернувся до фахівців урядової «гарячої лінії» з питання затримки у виплаті заробітної плати. Чоловік просив сприяння у вчасній виплаті коштів. Дане звернення було надіслано на розгляд Міністерству оборони України, після чого вже за декілька днів заробітна плата була нарахована на особистий картковий рахунок заявника.

Жінка-військовослужбовець із с. Курахове Донецької області повідомила фахівців урядової «гарячої лінії» про те, що їй не нарахували ні одноразову матеріальну допомогу на оздоровлення, ні кошти за основну відпустку, яка закінчилася ще два місяці тому. Громадянка просила сприяння у виплаті належних коштів. За результатами розгляду даного звернення Міністерством оборони України протягом кількох днів кошти були перераховані на особистий картковий рахунок заявниці.

Урядовий контактний центр вітає всіх військовослужбовців із Днем захисника України і щиро дякує за відданість обов’язку та Україні. Громадяни переконані, що захисники нашої держави й надалі надійно стоятимуть на варті незалежності та територіальної цілісності України. Слава Україні!

За період з 6 по 12 жовтня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 107 тисяч 902 дзвінки, а також 882 звернення зареєстровано через Інтернет.

 Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-