В Україні відсутня етнонаціональна, міжконфесійна та мовна державна політика - Томенко

В Україні відсутня етнонаціональна, міжконфесійна та мовна державна політика - Томенко

Укрінформ
Кандидат історичних наук, доктор політичних наук Микола Томенко вважає, що в Україні відсутня етнонаціональна, міжконфесійна та мовна державна політика.

Такий висновок він  зробив, виступаючи на VI Всеукраїнському історико-культурологічному форумі "Сікорські читання" у Переяславі, повідомляє прес-служба колишнього парламентарія.

"Наші проблеми – чи то у відносинах із сусідніми країнами, чи на міжнародній арені загалом, різнотлумачення Закону про освіту, інших національних питань тощо – пов’язані, перш за все, з відсутністю в останнє десятиліття в Україні етнонаціональної, мовної та міжконфесійної державної політики, – зазначив  Томенко. – На сьогодні попри патріотичну риторику держава та відповідні посадовці досі не визначили стратегії у цих напрямах. До того ж, відсутні інститути, які би щоденно опікувалися цими проблемами".

На його думку, це буде видно, якщо провести тестування очільників уряду чи обласних адміністрацій у прикордонних областях. "Я сумніваюся, що хтось зможе чітко пояснити, скажімо, співвідношення між термінами "українська нація", "український народ", "корінний народ", "національна меншина", "етнографічна група", – зауважив Томенко.

Читайте також: Томенко розповів про розробку документа, що стане "дорожньою картою" країни

Він додав, що науковці та фахівці з етнонаціональної, мовної та міжконфесійної політики, фактично, залишились за бортом владних рішень, і така політика призводить до того, що праві партії сусідніх держав маніпулюють громадською думкою в Європі або намагаються зашкодити нашим національним інтересам.

Тому, на переконання Томенка, вирішення проблеми полягає не лише в тому, щоб знайти винних у діях Росії, а в тому, щоб нарешті вибудувати чітку і зрозумілу державну політику, визначити уповноважені інститути та залучити фахівців і науковців до системного щоденного моніторингу та вирішення питань таких делікатних сфер як мовна, етнонаціональна та міжконфесійна політика.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-