Громадян цікавить, які зміни чекають на пенсіонерів – Урядовий контактний центр

Громадян цікавить, які зміни чекають на пенсіонерів – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Одною з найважливіших реформ сучасності є пенсійна реформа. Вона торкнеться кожного: і того, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку, і того, хто навіть не думає про нього.

За словами Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, основна ідея запропонованої реформи проста: якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримувати гідну пенсію. При цьому Глава Уряду глибоко переконаний, що людина, яка чесно пропрацювала все життя, не може отримувати таку ж пенсію, як і той, хто все життя не турбувався про забезпечення власної старості.

Отже, чинна система призначення пенсій потребує вдосконалення, оскільки існуючі в ній недоліки вже призвели до серйозних проблем. По-перше, це критичне для пенсійної системи співвідношення пенсіонерів і тих, хто має їх утримувати. Так, на сьогодні в Україні нараховується близько 26,3 млн осіб працездатного віку, з яких зайнято лише 16,2 млн, а внески до Пенсійного фонду сплачує ще менша кількість. У результаті лише 12,8 млн застрахованих осіб утримують 12 млн нинішніх пенсіонерів. По-друге, Пенсійний фонд не має належних ресурсів для того, щоб забезпечити гідний рівень пенсій. У 67% (8 млн) пенсіонерів розмір страхової пенсії – на рівні прожиткового мінімуму. По-третє, нині нівельовано залежність розміру пенсії від сплачених внесків.

Так, головна мета реформи чинної солідарної системи пенсійного забезпечення – стимулювати працююче населення до сплати єдиного внеску із легальної заробітної плати та визначити внутрішні джерела для того, аби солідарна система була самодостатньою.

Разом з тим уряд віднайшов механізми вирішення наявних проблем без підвищення пенсійного віку. Тобто, урядовий законопроект пропонує зберегти право виходу на пенсію після досягнення чинного пенсійного віку. Одночасно встановлюються вимоги до тривалості страхового стажу. З 1 січня 2018 року пропонується встановити такі правила:

Пенсія за віком у 60 років

Пенсія за віком у 60 років буде призначатися за наявності страхового стажу 25 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватись на 1 рік. І в 2028 році, аби отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу. Для стимулювання продовження роботи після досягнення пенсійного віку пропонується залишити чинну систему доплати (бонусу) за більш пізній вихід на пенсію – 0,5% від нарахованої пенсії  за кожен  додатковий місяць страхового стажу (або 6% за рік). У випадку ж виходу на пенсію з відстрочкою понад 5 років такий бонус становитиме 0,75% від нарахованої пенсії  за кожен  місяць страхового стажу після досягнення 60-річного віку (або 9% за рік). Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Ці правила діятимуть з врахуванням перехідного періоду підвищення пенсійного віку жінкам.

Пенсія за віком в 63 роки

У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 - 35 років страхового стажу. Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона  має право обрати – допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років.

Пенсія за віком в 65 років

Починаючи з 1 січня 2019 року, особи, в яких страховий стаж складатиме 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, в яких відсутній страховий стаж (загальний) тривалістю 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги, після досягнення 65 років за сукупним доходом сім’ї.

Також з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров`я, соціального захисту та інших. Пенсії за вислугу років призначатимуться лише військовослужбовцям.

За інформацією віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, пенсійна реформа передбачає запуск постійного механізму осучаснення пенсій, а не їх разове підвищення. Головне завдання Уряду – забезпечити соціальну справедливість. Але принцип соціальної справедливості полягає ще і в тому, що для того, щоб отримувати достойну пенсію, потрібно працювати в легальному секторі економіки і сплачувати податки в Україні. Потрібно чітко розуміти, що пенсія – це страхова виплата.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), стосовно реформування пенсійної системи у 2017 році на урядову «гарячу лінію» звернулися майже 3 тисячі пенсіонерів та громадян у передпенсійному віці.

Найбільше громадяни виявляли зацікавленість щодо підвищення пенсій та відновлення належного рівня пенсійного забезпечення, з них кожний четвертий пенсіонер, який отримує пенсію держслужбовця та кожний шостий військовий пенсіонер зверталися з проханням сприяти в осучасненні розміру їх пенсій. Кожного третього громадянина турбувало питання щодо збільшення страхового стажу та запровадження нового порядку виходу на пенсію залежно від наявного страхового стажу. Крім того, надходили питання щодо обчислення розміру пенсії з урахуванням показника середньої заробітної плати.

Так, громадянин із Херсонської області повідомив фахівцям урядової «гарячої лінії», що отримує пенсію державного службовця, і поцікавився, чому чинним законодавством не передбачено перерахунок пенсії держслужбовцям, натомість передбачено перерахунок пенсії військовим, працівникам поліції та іншим. Чоловік просив надати роз’яснення, чи передбачено підвищення пенсії державним службовцям з жовтня 2017 року.

Пенсіонер з Волині повідомив, що отримує пенсію у розмірі 949 гривень, та просив надати роз'яснення, чи матиме право на підвищення розміру пенсійного забезпечення після проведення запланованої пенсійної реформи. На ці та інші питання, що хвилюють пенсіонерів, можна буде отримати чіткі відповіді після прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій», який знаходиться у Верховній Раді, і який 13.07.2017 року прийнято у першому читанні. Про це заявникам повідомили у Пенсійному фонді України.

Останнім часом у сучасному суспільстві сформувалася громадська думка про необхідність терміново ліквідувати таке явище, як прихована форма оплати праці (зарплата в конвертах). Про це свідчать численні звернення громадян на урядову «гарячу лінію».

Так, мешканець Зміївського району Харківської області звернувся з проханням надати роз’яснення щодо проекту пенсійної реформи, згідно з якою страховий стаж, за яким будуть призначати пенсію, має складати 35 років (до 2022-го). Він зазначив, що чимало роботодавців порушують права громадян України, беручи на роботу без офіційного працевлаштування, відтак це призводить до відсутності достатнього стажу роботи.  Люди мають 10 або й 20 років неофіційного стажу, і не в змозі вже заробити необхідний для отримання пенсії страховий стаж. За результатами розгляду звернення у Міністерстві соціальної політики надали, зокрема, такі роз’яснення. Згідно з проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення пенсій» передбачається відновити диференціацію розмірів пенсій залежно від отриманого заробітку та страхового стажу шляхом проведення перерахунків пенсій з 01.10.2017 року. Під час зворотного зв’язку заявник повідомив, що отримав відповіді на запитання, які його турбували.

За період з 15 по 21 вересня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 51 тисяча 510 дзвінків, а також 905 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів: Київстар, Lifecell, Vodafone Україна.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-