Справа Шеремета: у поліції пояснили, чому засекречені рішення суду

Справа Шеремета: у поліції пояснили, чому засекречені рішення суду

Укрінформ
Головне слідче управління Нацполіції заявляє, що засекретило всі судові рішення у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета задля захисту життя осіб, "які беруть учать у кримінальному судочинстві".

Про це йдеться у відповіді Слідчого управління Нацполіції на запит "Української правди" у зв'язку з ухваленням постанови, яка змусила державне підприємство "Інформаційні судові системи" обмежити доступ до всіх рішень суду у справі.

"Згадану у вашому запиті постанову винесено в кримінальному провадженні з метою захисту життя, житла, здоров’я та майна осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, а також для забезпечення проведення належного розслідування та недопущення витоку інформації, що може зашкодити досудовому розслідуванню", - сказано у відповіді.

При цьому в управлінні відмовилися повідомляти будь-які подробиці щодо розвитку розслідування.

"На сьогодні досудове розслідування триває і на даному етапі розголошення відомостей негативно вплине на результати його проведення", - зазначили у відповіді.

Водночас слідчі не відповіли на запитання, чому така постанова з'явилася через рік після вбивства і внесення цієї справи до єдиного реєстру досудових розслідувань.

На подальше уточнення, про яких саме осіб, "що беруть участь у кримінальному судочинстві", йдеться, у прес-службі Нацполіції уточнили, що це "усі без виключення особи, задіяні в процесі: і свідки, і слідчі, і судді".

Водночас, як зазначається у повідомленні, у Головному слідчому управлінні не відповіли на запитання УП, чому ці особи стали потребувати інших заходів безпеки через рік після початку розслідування, і які саме це заходи безпеки.

Читайте також: Прогресу в розслідуванні вбивства Шеремета досі немає - ООН

У Головному слідчому управлінні Нацполіції також додали, що це було рішення слідчого, яке згідно із  ч. 3 ст. 110 КПК було прийнято у вигляді постанови, яка виноситься у випадках, передбачених цим Кодексом, а також коли слідчий визнає це за необхідне.

Як відомо, Національна поліція з 24 липня 2017 року засекретила всі рішення судів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, про що стало відомо лише 21 вересня.

Це сотні судових рішень, які виносились ледь не кожного дня за клопотаннями слідчих. Здебільшого рішення стосувалися доступу до певних мобільних номерів, дані про які були засекречені, або до інших даних мобільних операторів.

Рішення містили специфічну технічну інформацію, з якої було б неможливо зробити висновки, які саме дані отримує слідство.

Як відомо, Павлу Шеремету підклали вибухівку під автомобіль – він загинув від вибуху вранці 20 липня у центрі Києва. Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-