Як працюватиме «електронна медицина», запущена від учора

Як працюватиме «електронна медицина», запущена від учора

Аналітика
Укрінформ
Система eHealth обіцяє, що ми забудемо про паперові медичні картки, друковані довідки і навіть про багатогодинні черги

20 вересня МОЗ повідомило про початок роботи електронної медичної системи для лікарів первинної ланки -  eHealth, яка працюватиме у тестовому режимі до квітня 2018 року. У відомстві пояснюють, що електронізувати систему охорони здоров’я взялися у межах медичної реформи. Зацікавленість держави у такій системі зрозуміла – це дасть змогу контролювати ефективність використання коштів, що виділяються на охорону здоров’я, адже в eHealth вестиметься облік кількості пацієнтів, які закріплені за конкретним лікарем. Відповідно і оплачуватиметься робота лікаря залежно від завантаженості - 370 гривень на рік за кожного пацієнта на обліку. Що взагалі являє собою система eHealth і чим вона покращить якість життя самого пацієнта – і вирішив з’ясувати Укрінформ.

Що таке система eHealth і для чого вона?

Отже, eHealth (portal.ehealth-ukraine.org) – центральний компонент електронної системи, який відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації. До нього під’єднуються медичні інформаційні системи (МІС) – online-платформи, через які і відбуватиметься реєстрація, запис на прийом і ведення особистого кабінету. Яку МІС використовувати – лікарні і поліклініки обиратимуть самостійно, наразі їх 8 – Helsi, МІС ЕМСІМЕД, Поліклініка без черг, MEDICS, MEDSTAR, Доктор Елекс, «nHealth» («Здоров’я Нації»), МедЕйр.  

Впровадження медичної електронної системи має передусім полегшити життя пацієнтам, оскільки вона передбачає запис на прийом до лікаря без багатогодинного очікування черги – просто в режимі оnline. На цей момент основне завдання eHealth – реєстрація лікарів первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри), медичних установ та пацієнтів. У майбутньому ж пацієнтам не потрібно буде мати при собі паперові медичні картки і носитися з друкованими довідками і рецептами – все перейде в Мережу. Зручності обіцяють ще й у тому, що система накопичуватиме як всю медичну історію одного пацієнта, так і велику кількість статистики по Україні щодо захворюваності і лікуванні, а це дозволить точніше планувати заходи з профілактики.

Як долучитися пацієнту до системи eHealth?

Для початку на сайті eHealth пропонується ознайомитися з мапою зареєстрованих медзакладів. Обравши медичний заклад і лікаря, який до вподоби, пацієнт йде в лікарню, де підписує з ним так званий договір про медичне обслуговування - декларацію (при цьому потрібно мати з собою паспорт і податковий номер). Лікар реєструє цю декларацію в системі eHealth і з цього моменту пацієнт може отримувати безкоштовні медичні послуги, куди входитиме надання первинної допомоги та 20 аналізів і обстежень. Окрім загальних аналізів крові, сечі й калу можна буде дізнатися рівень холестерину, кальцію і глюкози в організмі, безкоштовно зробити флюорографію та кардіограму, пройти медогляд.

У МОЗ наголошують, що система eHealth впроваджується поступово та добровільно, але очікується, що заклади первинної ланки остаточно перейдуть на нову модель фінансування з 1 серпня 2018 року. А взагалі ж електронну медичну систему планують впровадити упродовж кількох років по всіх лікарняних профілях.

Пара хвилин онлайн – і ви вже у лікаря, перевірено

Кореспондент Укрінформу спробував записатися на прийом через одну з систем – обравши для прикладу Helsi (helsi.me). Виявилося, що дійсно – все дуже зручно і просто. Знаходите потрібного лікаря за прізвищем або ж спеціалізацією (тепер не обов’язково прив’язуватися до місця проживання) і обираєте зручний час для його відвідування. Після цього, щоб пройти авторизацію, потрібно ввести номер телефону, на який надійде смс із кодом. Система визначає, що ви заходите до неї вперше, і для реєстрації особистого кабінету пропонує ввести свої дані – ПІБ, дату народження, стать і за бажання електронну адресу. Після введення даних ви одразу потрапляєте в автоматично створений особистий кабінет і бачите, що записані на прийом до лікаря на обраний час. В особистому кабінеті за потреби можна скасувати прийом у лікаря, а також переглянути історію візитів – заплановані, завершені, скасовані. Тобто пацієнт нічого не наплутає – вся інформація відображатиметься на його сторінці (Див. Фото нижче).

Як записатися на прийом до лікаря через електронну систему Helsi (helsi.me)

Хоча необхідні законопроекти для старту eHealth наразі чекають свого ухвалення у Верховній Раді, і впровадження електронної системи -  поки що пілотний проект, але до нього вже долучилися 373 медичні заклади. По Києву, наприклад, таких медустанов  - 27, зокрема Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) № 1 Подільського району, ЦПМСД №2 Подільського району, Поліклініка Печерського району №1, ТОВ «Академічно Медичний Центр». Але повний список закладів, залучених до eHealth, наразі побачити неможливо, тому схоже, що тестовий режим таки потребує доопрацювання.

Зараз нова система ще тільки починає налагоджувати роботу, а відтак більш детально про її функції ми дізнаємося у процесі її використання. Але вже зараз не залишається сумнівів у тому, що електронізація системи охорони здоров’я, на яку вже давно перейшли інші держави, процес необхідний і невідворотній.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-