Громадян цікавить вступ пільговиків до ВНЗ – Урядовий контактний центр

Громадян цікавить вступ пільговиків до ВНЗ – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Для майбутніх студентів, які проживають на тимчасово окупованій території та в зоні проведення АТО, вступна кампанія 2017 року триває до 30 вересня.

Глава уряду Володимир Гройсман під час спеціальної наради у Кабінеті Міністрів, за підсумками пройдених етапів вступної кампанії, відзначив, що це був дуже складний процес, із певними проблемами. Побудована Міністерством освіти електронна система довела свою ефективність, але потребує додаткової уваги для усунення всіх існуючих операційних питань.

Як відомо, вступна кампанія цьогоріч розпочалася 29 червня, з моменту реєстрації електронних кабінетів абітурієнтів, а з 12 до 26 липня вони могли подавати електронні заяви на вступ до вишів. За попередніми підрахунками, до навчальних закладів було подано більш як 1,5 мільйона заяв на всі освітньо-кваліфікаційні рівні. На місця за державним замовленням абітурієнти могли подавати лише 9 заяв на 4 спеціальності, при цьому кількість заяв на місця за кошти фізичних та юридичних осіб не обмежувалася.

МОН намагалося якомога більше наблизити освітню систему України до європейських стандартів, тому цього року було прийнято ряд нововведень для проходження процедури вступу. Отже, серед нововведень вступної кампанії 2017 року такі:

- починаючи з цього року вступники мали подавати заяви лише в електронній формі. Заяви у письмовій формі могли подавати лише ті абітурієнти, які мали право на зарахування за квотами, мали спеціальні умови на участь у конкурсі та ті, які виявили помилки у сертифікатах ЗНО і в документах, що посвідчують особу;

- запровадження системи пріоритетів, де 9 балів отримував ВНЗ з найнижчим пріоритетом, й 1 – із найвищим. Зарахування на бюджетну форму навчання починалося з ВНЗ із найвищим пріоритетом;

- запровадження коефіцієнтів. Конкурсний бал абітурієнтів був помножений на один із трьох коефіцієнтів: сільський, галузевий та регіональний. Сільський коефіцієнт був уведений МОН, аби підтримати дітей із сільської місцевості та надати їм додаткові бали при вступі, адже міська та сільська освіта істотно відрізняються між собою за якістю. Галузевий коефіцієнт був покликаний заохотити до вступу на природничо-технічні спеціальності, що користуються низьким попитом, через свою складність. Регіональний коефіцієнт створений, аби зменшити потік майбутніх студентів до столичних вишів.

Діти з окупованих територій мали змогу вступати до ВНЗ за спрощеною процедурою. Вони могли здати один вступний іспит, що визначався обраним для вступу університетом, та дві державні підсумкові атестації на базі освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Не обійшлося й без труднощів. З перших днів виникало багато проблем в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Крім того, ще до початку прийому заяв у абітурієнтів, у ВНЗ не було конкретної інформації щодо обсягу державного замовлення. Але все ж таки попередні рейтинги вступників були оприлюднені 1 серпня, і щасливі новоспечені студенти та їх батьки змогли з полегшенням зітхнути.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, більш як 8 тисяч звернень з питань освіти надійшло на урядову «гарячу лінію» з початку 2017 року. Чимало з них стосувалися вступної кампанії.

Насамперед, абітурієнти стикались із труднощами при подачі електронних заяв на вступ до ВНЗ. Зокрема, це реєстрація електронних кабінетів вступників та неможливість завантаження до електронних кабінетів додатків до документів про повну загальну середню освіту. Крім того, заявників цікавили питання пільгового вступу дітей, чиї батьки брали або беруть участь в АТО, а також дітей з обмеженими можливостями. Просили надати перелік документів, необхідних для зарахування до ВНЗ, а також висловлювали невдоволення з приводу скорочення кількості місць за держзамовленням. Водночас, випускники вишів скаржилися з приводу неотримання документа про освіту через відсутність бланків дипломів, що унеможливлює  подачу ними документів для вступу до інших навчальних закладів або для працевлаштування.

Так, заявниця з м. Луганськ зателефонувала на урядову «гарячу лінію» від імені своєї сестри, яка цього року закінчила 11 клас і хотіла вступити до українського вишу. При цьому жінка зазначила, що майбутня абітурієнтка не має українського паспорта. Громадянка просила повідомити, які документи потрібні в цій ситуації. Після розгляду даного звернення МОН, було повідомлено про те, що згідно з пунктом 3 розділу IV Порядку прийому для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території України, особа, яка після 20 лютого 2014 року завершила здобуття базової або повної загальної середньої освіти в навчальному закладі на тимчасово окупованій території України та/або особа, яка проживає на тимчасово окупованій території і отримала атестат про здобуття базової або повної загальної середньої освіти в інших адміністративно-територіальних одиницях України за екстернатною або дистанційною формою навчання, подає документи особисто в письмовій формі. При цьому додається: сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) 2016 або 2017 року (за бажанням); довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (крім осіб, які закінчили навчальний заклад в рік вступу); документ, що посвідчує особу, чотири фотокартки розміром 3х4 см; довідка уповноваженого загальноосвітнього навчального закладу про успішне проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації, яка є підставою для участі в конкурсі без подання сертифікатів ЗНО (за відсутності документа про освіту державного зразка та додатка до нього).

На урядову «гарячу лінію» зателефонувала стурбована мати з м. Хмельницький і повідомила, що її дочка, яка цього року закінчила навчання у Хмельницькому базовому медичному коледжі, але станом на липень ще не отримала диплом із відзнакою через відсутність дозволу програмного забезпечення. Заявниця просила сприяти прискоренню видачі диплома для доньки, адже дитина не зможе вступити до вишу, подача документів до якого розпочалася 12 липня 2017 року. Після ретельного розгляду даного звернення Міносвіти, донька громадянки отримала диплом 20 липня 2017 року.

Громадянка з м. Маріуполь звернулася до фахівців урядової «гарячої лінії» з проханням надати роз’яснення щодо правомірності відмови у вступі її внуку до Маріупольського будівельного коледжу на спеціальність «Автомобільний транспорт» на бюджетній основі. При цьому жінка зазначила, що хлопець користується пільгою як дитина, яка потерпіла  від Чорнобильської катастрофи, та як дитина-сирота, батько якої помер внаслідок Чорнобильської катастрофи. Заявниця просила надати роз’яснення та сприяти у вступі до коледжу на бюджетній основі. МОН розглянуло дане звернення і повідомило громадянку про те, що адміністрація Державного вищого навчального закладу «Маріупольський будівельний коледж» після підписання наказу про зарахування студентів нового набору за державним замовленням на основі базової загальної середньої освіти звернулася до директора департаменту вищої освіти МОН з проханням виділити додаткове місце за державним замовленням для онука заявниці. За результатами засідання конкурсної комісії в МОН, що відбулося 7 серпня 2017 року, було виділене одне додаткове місце державного замовлення за спеціальністю 274 «Автомобільний транспорт». Зважаючи на це, хлопець був зарахований на перший курс денної форми навчання на вказану спеціальність.

Отже, як повідомляє МОН, близько 80% людей у віці від 20 до 26 років здобувають вищу освіту. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що українці прагнуть до знань та хочуть бути високоосвіченими та всебічно розвиненими громадянами своєї держави. Найпершим завданням уряду має бути повне сприяння та всебічна допомога у цьому питанні. А Урядовий контактний центр, у свою чергу, вітає всіх школярів та студентів із початком навчального року, бажає сил та наснаги у здобутті нових знань.

За період з 25 по 31 серпня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 61 тисяча 212 дзвінків, а також 800  звернень зареєстровано через Інтернет.

 Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-